Acasă Eveniment Proprietarii blocului afectat de explozie se simt uitaţi de autorităţi

Proprietarii blocului afectat de explozie se simt uitaţi de autorităţi

DISTRIBUIȚI

Doar 35 de sinistraţi au acceptat varianta de cazare oferită de Primăria Timişoara
În blocul din Timişoara, afectat de explozia unei butelii, se mai poate intra decât pe bază de buletin. Totuşi, locul este un adevărat furnicar, oamenii afectaţi de explozie cărându-şi zilnic obiectele de valoare din blocul care nu va mai putea fi locuit pentru cel puţin 6 luni. Poliţiştii comunitari păzesc zi şi noapte intrarea, de frica hoţilor, care s-ar putea pricopsi din necazul unor oameni. Toţi locatarii au fost evacuaţi şi extrem de puţini au apelat la soluţia oferită de Primăria Timişoara – cazarea în internatele şcolare. Peste 70% dintre locatari stăteau în chirie, în blocul a cărui structură de rezistenţă este acum la pământ. Proprietarii de apartamente au acum o mare dilemă. Cât timp vor fi obligaţi să stea la rude sau la prieteni?

„La primărie şi la Inspectoratul în Construcţii nimeni nu ştie nimic”

Deşi autorităţile le-au promis că-i ajută, imediat după explozie, acum nimeni nu pare să-i mai bage nimeni în seamă. „Domnul primar ne-a promis că ne ajută, că toate problemele ni se vor rezolva, dar când am fost acum la primărie, nimeni nu ştia nimic, exact ca la Inspectoratul în Construcţii”, povesteşte Ion Micu, proprietarul unui apartament din blocul afectat de explozie de pe strada Constantin Brăiloiu, fostă Stegarilor. Apartamentul bărbatului, care locuia împreună cu soţia, la etajul I al imobilului, nu a avut de suferit. A fost nevoit, totuşi, să se mute temporar la nişte cunoştinţe, datorită evacuării blocului. „Am făcut mai multe drumuri, pentru a ne lua lucrurile de care avem neapărată nevoie. Chiar dacă apartamentul nostru nu a fost afectat, îmi amintesc şi acum cu groază momentul exploziei. Am fugit ca nişte bezmetici afară, nimeni nu ştia ce se întâmplă. Am crezut că se prăbuşeşte blocul pe noi. A fost ceva cu adevărat îngrozitor”. Teribila explozie a avut loc vineri dimineaţa, în jurul orei 5. Cinci persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, după explozia unei butelii.

Nu se ştie când încep lucrările la blocul afectat…

În acest moment, Primăria Timişoara nu poate să dea nici măcar un termen de începere a lucrărilor la blocul afectat. „Trebuie să aşteptăm expertiza Inspectoratului în Construcţii. La ora aceasta, nu putem vorbi nici măcar de începerea lucrărilor la acest bloc. Noi, cu ADP şi Constructim ne vom implica în lucrările de reconsolidare”, spune Flavius Boncea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Timişoara. La această oră, zeci de muncitori încearcă să consolideze provizoriu etajul al treilea, cel mai afectat al blocului lovit de explozie. Din cei peste 120 de locatari doar 35 au ales să se mute provizoriu la internatul şcolar de la Henry Coandă. Autorităţile aveau pregătite nu mai puţin de 5 destinaţii pentru cazarea sinistraţilor. „Aveam pregătite camere pentru 120 de persoane, atât la internatul de la Henri Coandă, cât şi la internatele de la Azur, Electrotimiş, MIU, Silvic şi CFR. Nu a fost nevoie de atâtea locuri, pentru că majoritatea sinistraţilor stăteau în chirie. În afară de locurile de la Henri Coandă, la nici un internat nu a fost cazat cineva”, spune Mariana Eftimie, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Timiş.

Comentarii

comentarii