Acasă Actualitate Proprietarii Dedeman, interesați să preia una din fabricile de tradiție din Timiș

Proprietarii Dedeman, interesați să preia una din fabricile de tradiție din Timiș

DISTRIBUIȚI

Fabrica de cărămidă din Mondial-Bocșei ar putea fi cumpărată de către Cemacom, unul dintre liderii producției de cărămidă din România, ce aparține fraților Adrian şi Dragoş Pavăl. Nou patron, după ce Florin Măran a scos la vânzare societatea. Informația a fost confirmată și de către Măran, care spune că momentan sunt doar discuții.

„Noi am scos la vânzare fabrica, pentru toată lumea care vrea să o cumpere. Suntem în discuții cu cei de la Cemacom. Depinde foarte mult de ei. Am avut mai multe runde de negocieri. Se lucrează pe tehnic. Nu pot spune că e o certitudine, depinde foarte mult de ei. Vor să facă o fabrică de cărămidă nouă, o investiție uriașă, multe locuri de muncă, dar e prematur momentan să spunem ce va fi. Deocamdată sunt doar discuții”, a declarat Florin Măran, actualul proprietar al fabricii lugojene.

Fabrica lugojeană este una dintre cele mai vechi, care a supraviețuit în municipiul de Timiș aproape două secole. Povestea începe din anul 1886, când Iacob Muschong pune bazele celei mai moderne fabrici de cărămidă din Imperiul Habsburgic. Industriașul născut la Chichinda, o localitate din Banatul Sârbesc, provenea dintr-o familie cu tradiție în producția de cărămidă. Bunicii și străbunicii lui Muschong făceau cărămidă manual, în ateliere, la marginea Lugojului.

Jacob Muschong s-a căsătorit cu Margareta Bohn, fata unui renumit industriaș german, specializat în producerea de țigle și cărămizi, proprietarul fabrica de cărămizi de la Jimbolia și a mai multor fabrici din Europa. Muschong și soția sa au înființat firma „M. Bohn & Comp.” care construiește în 1888 o fabrică de cărămizi, la Lugoj. După câțiva ani, cumpără și fabricile concurenților săi. În 1908, firma își schimbă numele în „J.Muschong & Comp.” Cărămida și țigla produse de Muschong erau de mare calitate și erau vândute în tot Imperiul Austro-Ungar, iar mai apoi și în România Mare.

În 1948 societatea a fost naționalizată, iar în anul 2008 fabrica de cărămidă a fost preluată de către SC TECHNOCER SRL și are capital privat 100%.

Sursa: lugojinfo.ro

Comentarii

comentarii