Acasă Actualitate Proprietățile ascunse ale Primăriei Timișoara. Vile în Poiana Mărului și păduri lângă...

Proprietățile ascunse ale Primăriei Timișoara. Vile în Poiana Mărului și păduri lângă Lugoj

DISTRIBUIȚI

Faptul că Primăria Timișoara deține proprietăți și în afara orașului și chiar județului este puțin cunoscut de timișoreni. Primăria are în proprietate două vile, “Bistra” și “Berta”, în comuna Poiana Mărului din județul Caraș Severin, și 683 de hectare de pădure administrate de Ocolul Silvic “Ana Lugojana” de lângă Lugoj.

Dacă despre păduri nu se prea face nimic public, vilele din Caraș apar an de an în bugetul de cheltuieli a primăriei. Și anul acesta se vor cheltui 25.000 de lei pentru proiectul tehnic de reabilitare a acoperișului și instalarea unei centrale termice la Vila Bistra.

Înainte de alegerile din 2012, Sindicatul Liber al Salariaţilor din Primăria Municipiului Timişoara a semnat cu. pe atunci candidatul, Nicolae Robu, un acord prin care s-a angajat să îi susţină candidatura acestuia la funcţia de primar al Timişoarei. Acordul dintre sindicaliştii din Primăria Timişoara şi candidatul USL Nicolae Robu a fost semnat pe 21 mai. În baza acestui acord, sindicatul, reprezentat legal prin Tiberiu Negrei, şi-a afirmat susţinerea candidaturii lui Nicolae Robu la alegerile pentru Primăria Timişoara din data de 10 iunie 2012. Conform acordului de colaborare acceptat de ambele părţi, sindicatul din Primăria Timişoara va sprijini activităţile fără caracter politic ale candidatului, va iniţia şi va participa la discuţiile cu caracter informal şi la negocierile colective, având ca obiect relaţiile de muncă, drepturile salariale şi protecţia socială a salariaţilor membri de sindicat. Totodată, sindicatul se obligă să nu mai semneze un acord similar cu alţi candidaţi la funcţia de primar al Timişoarei.

În schimbul susţinerii sale, Nicolae Robu s-a angajat ca după ce va ajunge primar al Timişoarei să propună aprobării Consiliului Local Timişoara două proiecte de hotărâre ce se referă la aprobarea unei noi organigrame şi a statelor de funcţii.

Un alt punct al acordului semnat prevede ca, după validarea în funcţia de primar, instituția va moderniza „Vila Bistra” din Poiana Mărului, judeţul Caraş-Severin, pentru a fi folosită de către sindicat. An de an au fost cheltuiți zeci de mii de lei. Cu toate acestea foarte puțini dintre angajații Primărie Timișoara au auzit de vila din Caraș, iar și mai puțini au fost trimiși la recreere în Poiana Mărului.

Pensiunea „Berta” a fost construită încă la sfârşitul secolului al XIX-lea. Între ani 1936-1937 datorita faptului că un fiu al satului Maru, dr. Nicolae Table, avea funcția de secretar general al Primăriei Timișoara, s-a inițiat adoptarea unei hotărâri în Consiliul Primăriei Timișoara pentru finanțarea construcției unei case de odihnă la Poiana Mărului, pentru funcționari și pentru familiile celor din Primăria Timișoara. Acestei clădiri i s-a dat numele de Vila Bistra și are o capacitate de cazare pentru o sută de copii şi 12 camere pentru adulţi.

Tot în anul 1937, Intreprinderea de Electricitate și Tramvaie Timișoara a introdus între Zăvoi și Poiana Mărului un automotor cu remorca, pus la dispoziția tuturor turiștilor și populației din împrejurimi. O dată cu instaurarea regimului comunist, toate aceste proprietăţi ale primăriei, construite pe cheltuială proprie, au fost naţionalizate. În anul 1952 Vila Bistra din Poiana Mărului a primit titlu de preventoriu TBC. La începulu anilor 90 Vila Bistra a fost restituită vechiului proprietar, Primăria Timișoara,

Singurele date publice despre utilizarea Vilei Bistra către Primăria Timișoara se referă la organizarea unei tabere interculturală la Poiana Mărului, pentru copii rromi și de alte etnii.

Comentarii

comentarii