Acasă Actualitate Protest interzis din cauza… vremii nefavorabile

Protest interzis din cauza… vremii nefavorabile

DISTRIBUIȚI

Primăria Timişoara – repetentă la examenul de democraţie
Comisia de ordine publică din cadrul Primăriei Timişoara a reuşit să şi-i pună în cap pe cei aproximativ 70 de iranieni care locuiesc în oraşul de pe Bega. Comunitatea iranienilor a cerut aprobarea unei manifestaţii paşnice în faţa Prefecturii Timiş. Iranienii voiau să aprindă o lumânare şi să arate timişorenilor, prin intermediul fotografiilor, dezastrul provocat de dictatura din Iran. Nu au fost lăsaţi, pentru un motiv pe care nu l-ar pricepe niciun copil de grădiniţă. Într-o hârtie, semnată chiar de primarul Timişoarei, manifestaţia paşnică a primit aviz negativ. Din cauza vremii rele de afară şi a codului galben, anunţat de ANM Bucureşti… Culmea, cu doar câteva luni în urmă, tot la Timişoara, palestinienii nu au fost lăsaţi să protesteze. Comunitatea iraniană din România a primit, însă, aprobarea să organizeze un amplu protest la Bucureşti. Iranienii au protestat faţă de zecile de victime ale luptelor de stradă din ţara lor, în mai multe mari capitale europene şi în SUA. Acolo s-a putut, la Timişoara nu s-a putut!

Le este frică să şi vorbească

Aproximativ 30 de iranienii au trecut, însă, joi, peste răspunsul aberant dat de Primăria Timişoara şi s-au întâlnit într-un imobil din centrul oraşului. Pentru a aprinde o lumânare, a păstra un moment de reculegere şi a arăta tuturor imagini cu teroarea declanşată în Iran. “Este un protest surd. Nu pot să-mi dau numele, pentru că oricând am putea avea probleme. Avem nevoie de autorităţile din România, avem nevoie de vize şi am fost sfătuiţi să o lăsăm mai moale. La toţi ne este frică să vorbim”, a spus unul dintre participanţii la mini-protestul de la Timişoara. Liderul celor 70 de iranieni din Timişoara a acceptat, însă, să vorbească deschis despre manifestaţia anulată de autorităţi. “Am vrut doar să ne exprimăm durerea. Nu cred că printre noi se află oameni periculoşi. În toată lumea s-au dat astfel de aprobări, chiar şi la Bucureşti. Sincer, nu pot să înţeleg decizia Primăriei Timişoara. Pentru mine chiar nu are nicio logică. Cunosc adevăratul motiv pentru care nu am fost lăsaţi să protestăm. Din păcate, este vorba de interese foarte mari la mijloc”, spune Javidikia Masoud.

“S-au încălcat drepturile elementare ale omului”

Din informaţiile noastre, nu neapărat membrii Comisiei de Ordine Publică din Primăria Timişoara au hotărât ca manifestaţia să nu mai aibă loc. Pe fir se pare că a intervenit SRI şi Prefectura Timiş, care consideră chestiunea iraniană şi eventualele proteste ca având legătură cu siguranţa naţională. Prefectul Mircea Băcală susţine, însă, că de la el nu a plecat niciun ordin care să interzică acest protest. Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului din România a intervenit şi consideră refuzul primăriei ca unul de neacceptat. “Este aberant şi ilar, în acelaşi timp, că o comunitate paşnică nu a fost lăsată să protesteze paşnic din cauza vremii nefavorabile. S-au încălcat drepturile elementare ale omului. Ciuhandu trebuie să ştie un singur lucru: că oraşul nu este a lui, cum nu este al meu şi nici al iranienilor din Timişoara. Printre aceşti iranieni există, însă, multe persoane care, în decembrie 1989, au ieşit în stradă pentru a avea dreptul la libera exprimare. Acum, după 20 dea ani, li se bagă din nou pumnul în gură”, spune Teodor Raţiu, preşedinte Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului din România.

Judecată cu mai multe măsuri…

Reprezentanţii Primăriei Timişoara susţin că nu este vorba de nici un interes. Doar că iranienii nu pot fi supravegheaţi, datorită faptului că autorităţile sunt implicate în măsurile de urgenţă privind codul galben şi, oricum, în faţa Prefecturii este cam aglomeraţie… “Comisia de Ordine Publică, formată din reprezentanţi ai instituţiilor ce se ocupă cu siguranţa şi ordinea publică în oraş, au luat în considerare că sunt implicaţi în măsuri ce presupun codul galben şi, de aceea, ar fi oportun să nu organizez mitingul. S-a mai ţinut cont şi că zona din faţa Prefecturii este una cu trafic rutier intens şi s-a dorit evitarea disconfortului”, spune Lăcrămioara Condea, consilier din cadrul Biroului de Presă al Primăriei Timişoara. În exact aceeaşi zonă s-au dat nenumărate aprobări pentru mitinguri mai puţin liniştite, făcute de sindicalişti, pensionari sau dascăli.

Comentarii

comentarii