Acas─â Actualitate Protest interzis din cauza… vremii nefavorabile

Protest interzis din cauza… vremii nefavorabile

355
DISTRIBUIȚI

Prim─âria Timi┼čoara – repetent─â la examenul de democra┼úie
Comisia de ordine public─â din cadrul Prim─âriei Timi┼čoara a reu┼čit s─â ┼či-i pun─â ├«n cap pe cei aproximativ 70 de iranieni care locuiesc ├«n ora┼čul de pe Bega. Comunitatea iranienilor a cerut aprobarea unei manifesta┼úii pa┼čnice ├«n fa┼úa Prefecturii Timi┼č. Iranienii voiau s─â aprind─â o lum├ónare ┼či s─â arate timi┼čorenilor, prin intermediul fotografiilor, dezastrul provocat de dictatura din Iran. Nu au fost l─âsa┼úi, pentru un motiv pe care nu l-ar pricepe niciun copil de gr─âdini┼ú─â. ├Äntr-o h├órtie, semnat─â chiar de primarul Timi┼čoarei, manifesta┼úia pa┼čnic─â a primit aviz negativ. Din cauza vremii rele de afar─â ┼či a codului galben, anun┼úat de ANM Bucure┼čti… Culmea, cu doar c├óteva luni ├«n urm─â, tot la Timi┼čoara, palestinienii nu au fost l─âsa┼úi s─â protesteze. Comunitatea iranian─â din Rom├ónia a primit, ├«ns─â, aprobarea s─â organizeze un amplu protest la Bucure┼čti. Iranienii au protestat fa┼ú─â de zecile de victime ale luptelor de strad─â din ┼úara lor, ├«n mai multe mari capitale europene ┼či ├«n SUA. Acolo s-a putut, la Timi┼čoara nu s-a putut!

Le este fric─â s─â ┼či vorbeasc─â

Aproximativ 30 de iranienii au trecut, ├«ns─â, joi, peste r─âspunsul aberant dat de Prim─âria Timi┼čoara ┼či s-au ├«nt├ólnit ├«ntr-un imobil din centrul ora┼čului. Pentru a aprinde o lum├ónare, a p─âstra un moment de reculegere ┼či a ar─âta tuturor imagini cu teroarea declan┼čat─â ├«n Iran. “Este un protest surd. Nu pot s─â-mi dau numele, pentru c─â oric├ónd am putea avea probleme. Avem nevoie de autorit─â┼úile din Rom├ónia, avem nevoie de vize ┼či am fost sf─âtui┼úi s─â o l─âs─âm mai moale. La to┼úi ne este fric─â s─â vorbim”, a spus unul dintre participan┼úii la mini-protestul de la Timi┼čoara. Liderul celor 70 de iranieni din Timi┼čoara a acceptat, ├«ns─â, s─â vorbeasc─â deschis despre manifesta┼úia anulat─â de autorit─â┼úi. “Am vrut doar s─â ne exprim─âm durerea. Nu cred c─â printre noi se afl─â oameni periculo┼či. ├Än toat─â lumea s-au dat astfel de aprob─âri, chiar ┼či la Bucure┼čti. Sincer, nu pot s─â ├«n┼úeleg decizia Prim─âriei Timi┼čoara. Pentru mine chiar nu are nicio logic─â. Cunosc adev─âratul motiv pentru care nu am fost l─âsa┼úi s─â protest─âm. Din p─âcate, este vorba de interese foarte mari la mijloc”, spune Javidikia Masoud.

“S-au ├«nc─âlcat drepturile elementare ale omului”

Din informa┼úiile noastre, nu neap─ârat membrii Comisiei de Ordine Public─â din Prim─âria Timi┼čoara au hot─âr├ót ca manifesta┼úia s─â nu mai aib─â loc. Pe fir se pare c─â a intervenit SRI ┼či Prefectura Timi┼č, care consider─â chestiunea iranian─â ┼či eventualele proteste ca av├ónd leg─âtur─â cu siguran┼úa na┼úional─â. Prefectul Mircea B─âcal─â sus┼úine, ├«ns─â, c─â de la el nu a plecat niciun ordin care s─â interzic─â acest protest. Organiza┼úia pentru Ap─ârarea Drepturilor Omului din Rom├ónia a intervenit ┼či consider─â refuzul prim─âriei ca unul de neacceptat. “Este aberant ┼či ilar, ├«n acela┼či timp, c─â o comunitate pa┼čnic─â nu a fost l─âsat─â s─â protesteze pa┼čnic din cauza vremii nefavorabile. S-au ├«nc─âlcat drepturile elementare ale omului. Ciuhandu trebuie s─â ┼čtie un singur lucru: c─â ora┼čul nu este a lui, cum nu este al meu ┼či nici al iranienilor din Timi┼čoara. Printre ace┼čti iranieni exist─â, ├«ns─â, multe persoane care, ├«n decembrie 1989, au ie┼čit ├«n strad─â pentru a avea dreptul la libera exprimare. Acum, dup─â 20 dea ani, li se bag─â din nou pumnul ├«n gur─â”, spune Teodor Ra┼úiu, pre┼čedinte Organiza┼úiei pentru Ap─ârarea Drepturilor Omului din Rom├ónia.

Judecat─â cu mai multe m─âsuri…

Reprezentan┼úii Prim─âriei Timi┼čoara sus┼úin c─â nu este vorba de nici un interes. Doar c─â iranienii nu pot fi supraveghea┼úi, datorit─â faptului c─â autorit─â┼úile sunt implicate ├«n m─âsurile de urgen┼ú─â privind codul galben ┼či, oricum, ├«n fa┼úa Prefecturii este cam aglomera┼úie… “Comisia de Ordine Public─â, format─â din reprezentan┼úi ai institu┼úiilor ce se ocup─â cu siguran┼úa ┼či ordinea public─â ├«n ora┼č, au luat ├«n considerare c─â sunt implica┼úi ├«n m─âsuri ce presupun codul galben ┼či, de aceea, ar fi oportun s─â nu organizez mitingul. S-a mai ┼úinut cont ┼či c─â zona din fa┼úa Prefecturii este una cu trafic rutier intens ┼či s-a dorit evitarea disconfortului”, spune L─âcr─âmioara Condea, consilier din cadrul Biroului de Pres─â al Prim─âriei Timi┼čoara. ├Än exact aceea┼či zon─â s-au dat nenum─ârate aprob─âri pentru mitinguri mai pu┼úin lini┼čtite, f─âcute de sindicali┼čti, pensionari sau dasc─âli.

Comentarii

comentarii