Acasă Actualitate Proteste de amploare ale agricultorilor din întreaga țară. Blocaje pe A1, în...

Proteste de amploare ale agricultorilor din întreaga țară. Blocaje pe A1, în Timiș, lupte cu jandarmii în Vama Nădlac

DISTRIBUIȚI

România este paralizată de protestele fermierilor. În Mureș, jandarmii s-au îmbrâncit cu protestatarii, iar în vama Nădlac, forțele de ordine s-au pus în fața tractoarelor după ce revolta agricultorilor a luat amploare. Mii de fermieri au luat cu asalt vămile, nemulțumiți de ajutorul infim venit de la Bruxelles, dar și pentru decizia de a nu taxa cerealele ucrainene. Tractoarele au blocat străzile și se îndreaptă spre punctele de frontieră din Tulcea, Satu Mare, Constanța sau Galați. În plus, se alătură protestelor și fermierii din Bulgaria.

Vineri, după ora 12, coloana de utilaje agricole se îndrepta spre nodul de urcare de pe autostrada A1, îngreunând traficul de pe centura Timișoarei. Circulația a fost îngreunată pe sensul de circulație dinspre Ghiroda spre Dumbrăvița.

Peste 150 de utilaje agricole au fost aduse de producătorii agricoli din Timiș la nodul rutier de pe A1, de la Giarmata, încurcând serios circulația. Protestul a fost unul național, în Timiș au fost acțiuni similare, tot la coborârile de pe autostradă, la Remetea Mare și la Topolovățu Mare, dar și la vama Cenad.

La Giarmata. Coloana s-a ”plimbat” între cele două sensuri giratorii de pe drumul județean 691, unde se află nodul rutier cu autostrada.

În jurul orei 13, coloana a părăsit zona nodului rutier de pe A1 și s-a îndreptat spre centura Timișoarei. Chiar dacă circulația rutieră s-a desfășurat cu dificultate, nu au fost incidente, în zonă fiind prezente și echipaje de poliție. Coloana a ajuns la sensul giratoriu cu centura, iar de acolo s-au întors înapoi spre nodul de la Giarmata pentru a repeta protestul

Deși anunțul agricultorilor vorbea despre demonstrații la trei noduri de pe audostradă, la Giarmata, Remetea Mare și Topolovățu Mare, proteste au avut loc și la vama Cenad. Și acolo au fost peste 100 de agricultori care și-au adus cu ei și utilajele

Jandarmii s-au imbrancit, vineri, cu fermierii, in Vama Nadlac, după ce revolta agricultorilor a luat amploare. Acestia s-au asezat in fata tractoarelor ca sa le blocheze calea de acces si astfel lucrurile au degenerat.

“La protest sunt aşteptaţi aproximativ 7000 de participanţi în toate punctele. Se vor afilia inclusiv fermieri din Polonia, Cehia, chiar şi Bulgaria. La vama Negru Vodă, pe partea bulgărească, vor fi şi fermierii bulgari. În Capitală vor participa undeva la 400 de fermieri”, a precizat, pentru AGERPRES, Nicu Vasile, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

El a explicat că acesta este un miting pentru a atrage atenţia asupra politicilor pe care le face comunitatea europeană şi care afectează atât consumatorul cât şi fermierul.

“Comunitatea Europeană este cel mai mare importator de organisme modificate genetic şi produse care nu respectă trasabilitatea, undeva la 21 de milioane de tone numai de porumb modificat genetic şi soia peste 30 de milioane de tone. Acum avem 26 de milioane de tone de cereale aduse din Ucraina şi care nu respectă trasabilitatea. Preţurile de cost sunt mult mai mici”, a afirmat Nicu Vasile.

Fermierii organizează, vineri, proteste în mai multe judeţe din ţară şi în Capitală, nemulţumiţi de soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar românesc, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina.

“Reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare, formate din Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România – PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV, Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România – Forumul APPR transmit un nou apel la solidaritatea şi spiritul european al tuturor fermierilor români, pe care îi încurajează să se alăture protestului nostru, pentru demnitate şi respect, organizat în 7 aprilie, în diferite puncte ale ţării”, se arată într-un comunicat comun al celor patru federaţii.

 

Potrivit acestora, protestul se fundamentează pe nevoia de stabilitate şi predictibilitate a fiecărui fermier din România şi pe dorinţa de a-şi desfăşura activitatea în condiţii de egalitate cu oricare fermier european şi de a fi susţinuţi şi protejaţi de către decidenţii europeni şi naţionali.

“Reamintim că această formă extremă de manifestare este consecinţa nemulţumirii şi dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din ţara noastră, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina. Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina a exportat, în plan comercial, efectele războiului în ţările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forţarea ritmului fluxurilor de marfă”, se precizează în comunicatul citat.

În context, reprezentanţii fermierilor atrag atenţia că această măsură nu a ajutat şi nu îi va ajuta pe fermierii ucrainieni să îşi reia ciclul de producţie în condiţiile unei escaladări puternice a cheltuielilor cu inputurile, în schimb a perturbat extrem de puternic piaţa din România.

Judeţele în care se vor organiza proteste sunt Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Constanţa, Covasna, Galaţi, Iaşi, Mureş, Olt, Satu Mare, Timiş, Tulcea, Vrancea şi Bucureşti. Printre locurile anunţate se află Vama Nădlac (intervalul orar 12:00-15:00), Costeşti-Vama Piteşti (11:00 – 14:00), Oradea-Vama Borş (12:00 – 15:00), Botoşani – Vama Stânca (12:00 – 15:00), Constanţa – Vama Negru Vodă (12:00 – 15:00), Galaţi – Vama Giurgiuleşti-Port (12:00 – 5:00), Galaţi – Vama Oancea (12:00-15:00), Neamţ – Vama Siret (12:00 – 15:00), Satu Mare – Vama Halmeu (10:00 – 15:00), Tulcea – Vama Isaccea (12:00 – 15:00) şi Bucureşti – Reprezentanţa Comisiei Europene (10:00 – 15:00).

 

Comentarii

comentarii