Acasă Actualitate Protocoale terapeutice pentru cancerul de sân, de colon, de col uterin şi...

Protocoale terapeutice pentru cancerul de sân, de colon, de col uterin şi de prostată

DISTRIBUIȚI

În spitalele din Timiş, de la 1 septembrie
“Sunt foarte utile şi necesare aceste protocoale şi există în toate ţările. Nu le inventăm noi”, a declarat dr. Sorin Dema, şeful secţiei de Radioterapie din cadrul Spitalului Municipal Timişoara.
În premieră, de la 1 septembrie, în secţiile de oncologie din spitalele din judeţul Timiş, dar şi din celelalte spitale din ţară vor intra în vigoare protocoalele terapeutice pentru cancerul de sân, cancerul de colon, de col uterin şi de prostată.
“Sunt foarte utile şi necesare aceste protocoale şi există în toate ţările. Nu le inventăm noi. Sunt protocoale internaţionale, care se aplică în fiecare ţară. Noi le copiem de la alţii şi le traducem, pot fi doar adaptate la condiţiile fiecărei ţări”, a  declarat dr. Sorin Dema, şeful secţiei de Radioterapie din cadrul Spitalului Municipal Timişoara. Ghidurile terapeutice stabilesc paşii pe care medicii îi vor aplica din momentul intrării pacienţilor în cabinet sau în spital – metodele de investigare, tehnicile şi terapiile medicamentoase sau chirurgicale care trebuie folosite, în funcţie de patologie şi de stadiul acesteia. Ministerul Sănătăţii va înfiinţa chiar două noi institute oncologice la Iaşi şi Timişoara. Ministrul Ioan Bazac doreşte ca aceste unităţi să dispună de cea mai bună organizare şi de cele mai noi tehnologii. Mai mult, ministrul are în vedere realizarea unei colaborări cu specialiştii austrieci în acest domeniu. De asemenea, va fi instituit un control al cheltuielilor realizate în cadrul programului naţional de oncologie, astfel încât fondurile să fie gestionate optim şi cât mai mulţi bolnavi să poată beneficia de tratament. Acesta este motivul pentru care s-a decis înfiinţarea, la sfârşitul lunii iulie, a unei Comisii a MS care, în aceste zile, monitorizează şi fac o evaluare a cheltuielilor înregistrate în programele de sănătate, în special la programele de oncologie şi diabet, astfel încât să fie găsite soluţii pentru eficientizarea acestor programe. Anul acesta, Programului naţional de oncologie i-a fost repartizată suma de 596,6 milioane de lei, similar cu cea din 2008, sumă care a fost suplimentată, săptămâna trecută, cu 120 de milioane de lei. “Suntem hotărâţi să implementăm în ţara noastră soluţii terapeutice şi organizatorice cu eficienta dovedită, prin care pacienţii români care suferă de cancer să beneficieze, fără întrerupere, de tratamentele adecvate”, a declarat ministrul Bazac.

Comentarii

comentarii