Acasă Administraţie PSD Timiş contestă noul credit pe care Primăria Timişoara vrea să îl...

PSD Timiş contestă noul credit pe care Primăria Timişoara vrea să îl contracteze

610
DISTRIBUIȚI

Consilierul local PSD, Gabriela Popovici acuză Primăria Timişoara şi Administraţia Robu că vrea să îndatoreze instituţia cu sume uriaşe, pentru a acoperi mai multe „găuri negre”. Este vorba despre un nou credit de zeci de milioane de euro, iar cea mai mare parte a banilor ar urma să ia drumul unei găuri negre  a oraşului, societatea Colterm,  acuzată că cheltuie banii aiurea pe deplasări şi achiziţia de certificate verzi cu comisioane suplimentare, de la societatea similară din Oradea.

Timişoara va trebui să se roage să nu aibă vreme rea mai mult în această iarnă, Gabriela Popovici vorbind despre două probleme care vor afecta oraşul în următoarele luni, cea a Colterm şi a modului cum intră şi se cheltuie aici  banii, respectiv cea a contractelor de deszăpezire, aici primarul Nicolae Robu are speranţe că nu va ninge prea mult, mai spune reprezentanta PSD.

„Azi a fost dezbatere publică la primărie, având ca subiect luarea unui credit de 43 de milioane de euro. Banii ar urma să fie destinaţi refinanţării unor credite externe, patru, unul luat de vechea administraţie, trei de cea de acum, condusă de Robu, începând din 2013. Sunt niste găuri negre. O altă gaură neagră e Colterm, a fost realizată, la limita legii, acoperirea pierderilor induse, de opt milioane de euro. Există două tipuri de pierderi, cele tehnologice, plătite în factuă, şi cele induse. De două ori s-au dat aici câte opt milioane, deci 16 milioane în total. Primăria ia credit 43 de milioane, 16 merg doar la cei de la Colterm, la un calcul simplu. Citim la colterm pe site, la prezentarea bilanţului, se poate vedea uşor ce s-a cheltuit pentru formarea angajaţilor, dar şi pe călătorii în interes de serviciu. Ei sunt în prag de faliment şi fac asemenea cheltuieli. Achiziţionarea certificatelor verzi e o altă mare problemă. Societatea e obligată prin lege să le cumpere pentru a compensa emisiile de carbon. Se iau de la Oradea, care, la rândul ei le ia de pe bursa de mărfuri şi pune un comision suplimentar. Cele 22.000 de certificate cumpărate de Colterm au fost plătite cu şase milioane de euro, nu 3,8 cât era dacă le achiziţiona direct. Pe lângă pierderile tehnologice plătite la factură, restul sumelor sunt plătite de toţi cetăţenii, gândiţi-vă câţi bani dăm pentru Colterm”, a spus Gabriela Popovici.

O altă problemă a iernii care urmează, spune aceasta, este cea a deszăpezirii.

„Avem firmă pentru deszăpezire, anul trecut a fost SDM, care ştim cum şi-a făcut treaba. Anul acesta avem un nou furnizor, care este deja prezent pe piaţa din TM, Brantner. A fost singura ofertă depusă, iar speranţa primarului e să nu ningă mult, nu să primească servicii de calitate”, a mai declarat Popovici.

Comentarii

comentarii