Acasă Eveniment PSS Lucian, la simpozionul internaţional „Istorie şi multiculturalitate în Banat”

PSS Lucian, la simpozionul internaţional „Istorie şi multiculturalitate în Banat”

362
DISTRIBUIȚI

PSS Lucian zrenianin simpozion iulie 2014

PSS Lucian, episcopul Caransebeşului, a participat, recent, la cea de-a XIX-a ediţie a Simpozionului internaţional „Istorie şi multiculturalitate în Banat”, în oraşul Zrenianin din Serbia.

Organizatorii evenimentului au fost: Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina, Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa şi Societatea Română de Etnografie şi Folclor din Voivodina.

La deschiderea festivă, care a avut loc în Primăria oraşului Zrenianin, au mai participat Preasfinţitul Părinte Daniil, episcop-administrator al Episcopiei Dacia Felix, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat de la Belgrad, precum şi numeroşi cercetători din România, Serbia, Croaţia şi Muntenegru.

Ierarhul caransebeşan a oferit organizatorilor o hartă a Banatului istoric şi volume apărute la Caransebeş. „Acest simpozion este o punte culturală între Banatul românesc şi Banatul sârbesc şi foarte multe lucruri interesante se pot spune nu numai despre cultura şi istoria ţării Banatului, ci şi despre spiritualitatea şi multiconfesionalismul din această zonă, ştiut fiind faptul că aici trăiesc şi se roagă de secole, într-o armonie şi dragoste frăţească, mai multe etnii”, a arătat PSS Lucian.

„Despre istoria şi cultura ţării dintre râuri se va vorbi întotdeauna ca un întreg, pentru că Banatul numai în întreg este mândru de el şi va fi de fală. Proiectele noastre de viitor sunt acelea de a realiza acţiuni pentru a forma un Banat cultural în întregime şi de aceea am gândit ca în perioada 2015-2019 să avem un pachet de manifestări culturale şi ştiinţifice, care să fie cunoscute în toată lumea, nu doar în Banat”, a precizat prof. univ. dr. Gheorghe Popovici, prorectorul Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa.

Preasfinţitul Părinte Lucian a susţinut referatul: „Relaţii bisericeşti româno-sârbe. Acţiuni trenante ale despărţirii ierarhice româno-sârbe. Procesul mănăstirilor la începutul secolului al XX-lea. Documente inedite”.

Comentarii

comentarii