Acasă Eveniment Puţine baruri din hipermarketurile din Timişoara respectă legea antifumat

Puţine baruri din hipermarketurile din Timişoara respectă legea antifumat

DISTRIBUIȚI

“Se interzice fumatul în spaţiile publice închise. Se interzice complet fumatul în unităţile sanitare, de stat şi private”, stabileşte Legea nr. 349 din 2002, pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, modificată în 2008. Din păcate, în prea puţine baruri din hipermarketurile din Timişoara aceste prevederi sunt respectate. Chelnerii din Iulius Mall se fac că nu îi văd pe fumători

Conform Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Timiş, în 2011 inspectorii au făcut multe controale în firme şi societăţi comerciale şi au dat amenzi în valoare de 7.000 de lei. Dana Şpac, purtător de cuvânt, a spus luni, 30 ianuarie, că din luna februarie DSP Timiş va reîncepe inspecţiile privind respectarea Legii 349, în tot ce ţine de spaţiul public, atât în instituţii, cât şi în societăţile comerciale. Cel mai izbitor exemplu de nerespectare a prevederilor legii îl reprezintă barurile din Iulius Mall. Deşi conducerea Iulius Mall Timişoara îi amendează pe reprezentanţii barurilor care nu respectă Legea 349, unii chelneri şi patroni nu ţin cont de această pedeapsă, pentru a nu-şi pierde clientela. De obicei, chelnerii nu pun scrumieră pe masă, pentru a nu atrage atenţia, dar dacă clientul fumează nu îi spun nimic. Scrumul este pus pe farfuriile ceştilor de cafea.

Amenzi până la 50.000 lei

Conform Legii 349, fumatul este permis în spaţii special amenajate pentru fumat, cu respectarea următoarelor condiţii obligatorii: să fie construite astfel încât să deservească fumatul şi să nu permită pătrunderea aerului viciat în spaţiile publice închise; să fie ventilate, dotate cu scrumiere şi extinctoare şi să fie amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor; să fie marcate, la loc vizibil, cu unul dintre următoarele indicatoare: «Spaţiu pentru fumători», «Loc pentru fumat», «Cameră de fumat», «Încăpere în care este permis fumatul», astfel încât orice persoană să poată fi avizată de faptul că numai în acel spaţiu se poate fuma.
Persoanele responsabile din instituţii vor elabora şi vor pune în aplicare regulamente interne prin care să delimiteze spaţiile în incinta cărora este permis fumatul de cele în care este interzis fumatul, prin marcarea ultimelor cu indicatoare prin care să se indice «Fumatul interzis» sau folosirea semnului internaţional, respectiv ţigareta barată de o linie transversală. Barurile, restaurantele, discotecile şi alte spaţii publice vor delimita şi vor asigura ventilaţia spaţiilor destinate fumătorilor, astfel încât aerul poluat să nu pătrundă în spaţiul pentru nefumători.
Nerespectarea prevederilor legii se sancţionează cu amenzi contravenţionale de la 100 lei la 500 lei sau de la 10.000 la 50.000 lei, în funcţie de situaţie.

 

Comentarii

comentarii