Acasă Actualitate Punct de operare pentru un elicopter SMURD destinat salvării montane aeromedicală, inaugurat...

Punct de operare pentru un elicopter SMURD destinat salvării montane aeromedicală, inaugurat la Caransebeş

DISTRIBUIȚI

Un punct de operare aeromedicală a fost inaugurat, vineri, la Caransebeş, iar şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat că elicopterul care deserveşte acest punct este unul destinat salvării montane, dar poate interveni şi la alte tipuri de solicitări, urmând să acopere această parte a ţării.

Arafat a fost prezent, vineri, la operaţionalizarea punctului de operare aeromedicală Caransebeş.

Cu acest prilej, el a amintit de investiţiile care sunt realizate în sistemul de urgenţă.

“Investiţiile înseamnă foarte mult pentru dezvoltarea sistemului de urgenţă. Numai în acest an, structurile care sunt în coordonarea DSU, IGSU şi IgaV, au semnat contracte ferme pentru o valoare de peste 430 de milioane de euro, care urmează să fie livrate. Este vorba de şase elicoptere cautare – salvare şi transport medicalizat a patru pacienţi şi stingere incendii de pădure, două avioane, care urmează să intre în dotarea IgaV în august 2022, 476 de maşini care urmează să ajungă în toate judeţele ţări şi multe echipamente medicale şi pentru situaţii de urgenţă”, a transmis şeful DSU.

El a anunţat că acest elicopter poate pleca la intervenţii de vineri.

“De astăzi, acest elicopter intră în operare, deci poate pleca la intervenţii. Doresc să fie cât mai puţin nevoie de el şi să le urez colegilor succes şi cer senin, să se întoarcă întotdeauna cu bine acasă şi să salveze cât mai multe vieţi şi am încredere în ei că vor fi la înălţime, nu numai zburând, dar la înălţime ca şi calitate”, a precizat Arafat.

Şeful DSU a explicat că elicopterul este destinat  salvării montane şi va acoperi această parte a ţării.

“Este un elicopter destinat pentru salvarea montană, va acoperi această parte a ţării. Nu va fi doar zona montană, va interveni şi la accidente, transferuri. Planul nostru de când au venit aceste elicoptere în cursul acestui an este să pornim trei baze. Aici e prima bază care porneşte, după care avem în judeţul Braşov încă un punct pe care urmează să-l pornim, care este între Braşov – Sibiu, după care în judeţul Suceava avem un punct pe care să-l pornim. Sperăm că vor fi pornite în 2022”, a menţionat Raed Arafat.

El a explicat că Salvamont este parte din această echipă care va acţiona în această zonă.

“Pentru noi aceste elicoptere vor acoperi zonele montane care erau cu un tip de reacţie mai tardiv, deci care ajungea elicopterul de la o distanţă mai mare către ele şi asta va permite ca elicopterul să intervină rapid. Are troliu, permite să coboare medicul, chiar dacă elicopterul nu poate ateriza şi să acorde asistenţă de urgenţă şi să salvăm oamenii mult mai repede. În mod normal, asta se face în colaborare şi cu Salvamontul, adică Salvamontul este parte din echipă şi colaborarea aer-sol cu salvamontistul care este la sol este foarte importantă şi au făcut antrenamente multe în acest sens”, a afirmat şeful DSU.

Comentarii

comentarii