Acasă Actualitate Pus la zid de Comisia Europeană, primarul Robu recunoaște poluarea din Timișoara

Pus la zid de Comisia Europeană, primarul Robu recunoaște poluarea din Timișoara

DISTRIBUIȚI

După ce, pe 14 mai, Timișoara, alături de București, Iași, Brașov și Cluj-Napoca, a fost anunțată că intră pe „lista neagră” a Comisiei Europene pentru depășirea limitei concentrației de dioxid de azot, conform datelor din 2018, primarul Nicolae Robu a reacționat, cu un sfert de oră înainte de ora 01.00 în noaptea de joi spre vineri, și a explicat situația. În plus, acesta vine cu propuneri, promisiuni, dar și laude pentru proiectele realizate de Primărie.

”VESTE PROASTĂ: TIMIȘOARA A AJUNS, ALĂTURI DE BUCUREȘTI, IAȘI ȘI CLUJ, PE LISTA NEAGRĂ A COMISIEI EUROPENE PT. DEPĂȘIREA, ÎN 2018, A LIMITELOR ADMISE LA CONCENTRAȚIA ÎN AER A DIOXIDULUI DE AZOT!”, spune Robu.

Edilul-șef consideră că, deși Timișoara nu stă rău la alte capitole (particule în suspensie PM10, monoxid de carbon, ozon și dioxid de sulf) în privința aerului, doar cele câteva depășiri înregistrate de stațiile „oficiale” ale Primăriei Timișoara, au făcut ca valoarea medie a concentrației de NO­­2 să fie peste limita admisă. Conform datelor prezentate de Robu, s-au înregistrat, în 2018, cinci depășiri la stația din Calea Șagului, una la cea din Calea Buziașului și două la cea din Calea Aradului.

Totuși, cu valoarea limită admisă de 40µg/m3, valorile medii au fost de 45.23 µg/m3 la stația din Calea Șagului și 41.18 µg/m3 la cea din Calea Aradului. Robu mai explică faptul că „dioxidul de azot este o noxă degajată de mașinile cu motoare termice, mai ales de cele Euro 1 – Euro 3”.

În cadrul campaniei pentru reducerea poluării aerului „Timișoara -Aer Curat”, anunțată de curând de Primărie, edilul promite măsuri pentru o cantitate de NO2 degajată mult mai mică. Acesta anticipează:

„Ei bine, a venit vremea să intervenim și asupra mașinilor! Știu că măsura este impopulară, dar ea trebuie luată, chiar dacă suntem în an electoral! Iar noi, ca oameni responsabili, punem mai presus de interesele noastre electorale și de orice altă natură, interesele orașului!

Așadar, chiar dacă depășirile pe care le avem nu sunt mari, după cum s-a văzut, NOI VOM INTERZICE CIRCULAȚIA ÎN TIMIȘOARA A AUTOBUZELOR ȘI CAMIOANELOR CU MOTOR SUB EURO 4!”.

În plus, făcând apel și la sprijin din partea cetățenilor, Robu enumeră alte măsuri, anunțate sau chiar deja realizate de municipalitate, care, consideră acesta, ar putea avea rezultate benefice și în privința reducerii concentrației de dioxid de azot. Acestea sunt:

„*construirea centurii auto ocolitoare

* construirea inelului 4

* construirea inelului 2

* modernizarea intersecțiilor

* construirea de noi poduri: Jiul, Isho, Solventul, Bobâlna

* construirea de noi pasaje pe sub / peste calea ferată: Pasajul Ronaț, Pasajul Solventul, Pasajul Baader, Pasajul Gheorghe Adam, Pasajul Behela

* modernizarea transportului public

* promovarea mașinilor nepoluante (electrice, cu hidrogen, hibride, high euro, etc)

* promovarea mijloacelor de locomoție alternative”.

Comentarii

comentarii