Acasă Editorial ”Putin a fost răsturnat de la putere”!

”Putin a fost răsturnat de la putere”!

DISTRIBUIȚI

Contraeditorial

Acestea sunt cuvintele magice prin care președintele Ucrainei, Vasil Petrovici Goloborodko stopează orice încăierare, orice ceartă între cetățenii ucraineni, fie că aceștia sunt parlamentari, fie oameni de rând. Ce am relatat mai sus face parte din serialul ucrainean, ”În slujba poporului”-produs și difuzat între anii 2015-2019, de către compania ucrainiană Kvartal 95-ajuns, în sfârșit, să fie difuzat și în România. Mai mult, pe YouTube poate fi accesat gratuit. După ce am urmărit primele episoade, m-am întrebat ce au ”păzit” oficialitățile române, de la președinte în jos, atunci când nu au promovat difuzarea acestui serial, nu pe vreun canal privat, ci pe postul național de televiziune. Este un film care ar trebui văzut, în opinia mea, de către fiecare român, de către fiecare cetățean al unei țări care a trecut prin lagărul comunist. Parcă ne-am uita într-o oglindă! În fapt, orice cetățean al lumii civilizate ar trebui să privească acest serial excepțional, pentru a înțelege ce monstruozități metastatice a putut genera cancerul comunist.

Conceput în episoade scurte, într-o notă de comedie, uneori amară, alteori ironică, chiar sarcastică, filmul are toate calităţile pentru a fi privit și de către omul neinstruit, și de către cinefilul rafinat. Dialogurile neaoșe, replicile acide, încărcate de ironie fină sau de o duioșie specifică sufletului slav, imaginile ample, panoramice, pline de poezie sau cu tentă mizerabilistă, prim-planurile superexpresive ale tuturor categoriilor de personaje, nimic nu lipșește din acestă epopee a luptei împotriva corupției într-un stat ex-sovietic. Căci filmul asta prezintă: cum poate lupta un tânăr profesor de istorie, ales surprinzător președintele Ucrainei, împotriva celei mai teribile metastaze generate de cancerul comunist-corupția generalizată. Rolul președintelui Goloborodko este interpretat de către Volodimir Zelenski, cel care, în urma succesului acestui serial, a speranțelor ucrainenilor că astfel de personaje trebuie să existe și în realitate, a fost ales în 2019 președintele Ucrainei. O situație aparte s-a creat în Ucraina, unică în lume la acea dată: filmul bătea viața, nu cum se spune de obicei, viața bate filmul. Ce se întâmplă astăzi în Ucraina, devastată de trupele criminale putiniste, ne arată că și prima variantă a expresiei este valabilă: atrocitățile comise de către noii sovietici întrec orice imaginație! Volodimir Zelenski, președintele neînfricat al Ucrainei, nu este doar conducătorul unei națiuni care luptă pentru independență, el este primul erou planetar al luptei dintre bine și rău, în secolul al XXI-lea. Viața a bătut filmul, din nou. Să sperăm că și replica care încremenește personajele din film, ”Putin a fost răsturnat de la putere”, să devină realitate în cel mai scurt timp, astfel ca filmul să bată viața, iar binele să triumfe!

Să fie oare filmul ”În slujba poporului” bulgărele de zăpadă care va reuși să dărâme sistemul postsovietic al sângerosului dictator Putin, așa cum romanul ”Arhipelagul Gulag” a declanșat demolarea sistemului sovietic?

Răul poate fi biruit! Nu există armă a omului mai puternică decât arta de a transmite adevărul, dreptatea, libertatea!

Comentarii

comentarii