Acasă Actualitate Radu Clețiu-CLEAR, la Salonul umorului și al caricaturii de presă de la...

Radu Clețiu-CLEAR, la Salonul umorului și al caricaturii de presă de la Saint Just le Martel, Franța

DISTRIBUIȚI

Salonul umorului și al caricaturii de presă de la Saint Just le Martel din Franța a adunat pentru două weekenduri caricaturiști din lumea întreaga.

Confrații pe întreg mapamondul s-au adunat din nou după perioada de pandemie, mai puțini ca de obicei, dar din majoritatea țărilor, mai puțin Rusia.

Asociația caricaturiștilor francezi a avut cu această ocazie întâlnirea anuală, în cadrul căreia a cooptat noi membri. Alături de timișoreanul Radu Clețiu-CLEAR, care are vechime în asociație, au fost primiți caricaturiști refugiați din Afganistan și Burma.

Televiziunea franceză France 3 a difuzat un material cu Radu Clețiu care semnează caricaturi cu numele de artist CLEAR, fiind foarte interesați dacă într-o țară aflată la granița cu Ukraina există curaj și libertate de a prezenta realitățile războiului și criza creată de președintele Putin.

În cadrul salonului, Vladimir Kazanevsky din Ucraina a avut o expoziție militantă împotriva războiului, chiar dacă el s-a refugiat și trăiește în Slovacia. Curajul și calitatea desenelor sale a fost recompensat cu premiul presei internaționale.

Pentru prietenii caricaturiști din Rusia, confrații prezenți au făcut o poză de grup, în solidaritate cu cei ce nu au mai putut participa anul acesta la salon.

Un grup important de caricaturiști din Statele Unite au participat și a expus caricaturi… anti Trump.

Radu Clețiu, singurul caricaturist român prezent pe toata perioada salonului, a prezentat inițiativa de a realiza Expoziția Internaționala ”Cula și Dracula” din localitatea timșeană Ciacova.

De asemenea Radu Clețiu, care a câștigat în 2016 premiul clubului de presă, a realizat live caricaturi pe teme de libertatea presei și, de asemenea, portrete șarje pentru vizitatori și personalitățile invitate.

Desenele vor fi tipărite în Agenda Clubului de presă.

”Fiind un salon al caricaturii de presă, expozițiile au prezentat realitățile si crizele prin care trece omenirea. Am avut ocazia de a susține seminarii cu elevii liceului din Limoges, care au decodificat împreuna cu desenatorul limbajul metaforei desenate. De la desenul afișului din anul 2016, când o mână înarmată cu un kalasnikov era identificată cu teroristul islamist, afișul de anul acesta prezintă o mâna cu armă ridicată alături de simbolul crucii creștine… probabil războiul din Ucraina, sau, după părerea americanilor, familia creștină conservatoare din Statele Unite care nu vrea să renunțe la dreptul de a deține o armă de apărare. Oricum simbolul crucii creștine este greu perceput de către tinerii francezi atei, pentru unii dintre ei era imaginea unui avion! Curat caricatură!”, ne-a declarat Radu Clețiu.

Comentarii

comentarii