Acasă Cultura Radu Paraschivescu lansează la Timişoara un roman despre un cântec

Radu Paraschivescu lansează la Timişoara un roman despre un cântec

DISTRIBUIȚI

Radu Paraschivescu roman copyLibrăria Cartea de Nisip şi Editura Humanitas îl aduc pe Radu Paraschivescu din nou la Timişoara. La doi ani după ce îşi lansa romanul „Fluturele negru”, în aceeaşi librărie pe de strada V.V. Delamarina nr. 1, Radu Paraschivescu aduce în faţa publicului din Banat cel mai recent roman al său, „Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri”.

Lansarea va avea loc joi, 7 februarie, de la ora 18.00. Despre carte şi autor vor vorbi Adriana Babeţi şi Robert Şerban.

„Cei care pornesc la drum sunt, de obicei, exploratori, emigranţi sau turişti. În «Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri», cel care-şi croieşte drum prin lume, străbătând veacuri, vremuri şi continente, este un cântec. El se aude pentru prima dată în timpul foametei din Irlanda secolului al nouăsprezecelea, unde versurile lui exprimă compasiune pentru un deţinut închis pentru furt de porumb. Pe urmă, cuibărit în memoria deţinutului, cântecul ia calea coloniei din Macquarie, Tasmania, unde se transformă în protest împotriva abuzurilor penitenciare. Un jurnal de detenţie ţinut atunci este publicat în zilele noastre de un editor englez şi intră în atenţia unui anticar. În acest fel, cântecul se întoarce în Europa, unde devine, prin strădaniile unui fan, talismanul coral care-o însoţeşte pe Liverpool, într-o finală de Liga Campionilor. «Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri» este un roman despre suferinţă şi solidaritate, despre spaimă şi vinovăţie, despre succes şi eşec. Dar, în primul rând, este o poveste despre foamea de libertate, pe care o simţim indiferent dacă suntem închişi în celula unei temniţe sau între zidurile convenţiilor şi prejudecăţilor”, se arată în prezentarea pe care Editura Humanitas i-a făcut-o romanului.

Radu Paraschivescu s-a născut în 1960, la Bucureşti, şi a copilărit la Lugoj. Un împătimit al literaturii şi al fotbalului, suporter înfocat al echipei Poli Timişoara, scriitorul deţine rubrici în diverse publicaţii sportive şi culturale. Până la „Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri” a publicat trei romane („Efemeriada”, „Balul fantomelor” şi „Fluturele negru”,), un volum de povestiri despre Bucureşti („Bazar bizar”) şi unul de eseuri despre necinstea în sport („Fanionul roşu”), pentru care a primit „premiul naţional Ioan Chirilă” pentru cea mai bună carte de sport a anului. A mai publicat şi patru volume de proză scurtă: „Mi-e rău la cap, mă doare mintea” (2007), „Fie-ne tranziţia uşoară – Perle româneşti” (2006), „Ghidul nesimţitului” (2006) şi „Dintre sute de clişee” (2009).

 

Comentarii

comentarii