Acasă Actualitate Radu Țoancă atrage atenția: administrația Fritz pregătește o nouă organigramă, „copy-paste” după...

Radu Țoancă atrage atenția: administrația Fritz pregătește o nouă organigramă, „copy-paste” după cea suspendată

DISTRIBUIȚI

„Dacă ceva poate să meargă prost, va merge prost!”, spune Radu Țoancă. Consilierul local PSD Timișoara face referire la o nouă organigramă pregătită de administrația Fritz, una asemănătoare celei suspendate cu câteva luni în urmă de instanțele de judecată în urma unei plângeri a sindicatului.

„Se pregătește o nouă organigramă, iar din ianuarie, primăria va funcționa cu 3 astfel de structuri. În luna ianuarie se va afla pe ordinea de zi a Consiliului Local Timișoara un proiect de HCL privind Organigrama, Statul de funcții și Regulamentul de organizare și funcționare pentru Aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Timișoara. Practic, este vorba despre un copy-paste al HCL 237 din 15 iunie 2021 (cel de aprobare al noii organigrame – n.r.) – hotărâre contestată oficial atât de Curtea de Conturi, cât și de Tribunalul Timiș”, scrie Țoancă într-o postare pe Facebook.

Social-democratul se leagă de raportul publicat cu două săptămâni în urmă de Curtea de Conturi, a căror inspectori au constatat că primăria ar trebui să funcționeze după vechea organigramă, dar și de o decizie recentă a Tribunalului Timiș, de pe 17 decembrie, de a nu oferi „lămuriri” primăriei în legătură cu decizia proprie din 16 august, confirmată pe 19 octombrie de Curtea de Apel Timișoara, pe motiv că sentințele sunt destul de clare.

„Administrația Fritz a solicitat justiției să îi traducă din română în română o sentință judecătorească definitivă, conform căreia HCL 237 este suspendată dar, în mod evident, a fost trimisă la plimbare”, spune Țoancă despre ultima decizie a instanțelor. „Ca urmare a atacării în instanță, prin Hotararea Tribunalului Timiș nr. 809 se suspendă executarea HCL 237/15.06.2021. (…) În consecință, structura aflată în vigoare la data prezentului audit (5 noiembrie 2021) este cea reglementată de HCL 263/07.07.2020.”, citează acesta și din raportul Curții de Conturi.

Raportat la organigramă, concluziile social-democratului sunt clare: primăria condusă de useriști funcționează „ilegal”, cu „două organigrame antagonice, în paralel” și cu zeci de funcționari angajați ilegal. Aceștia din urmă, deși au câștigat concursuri, s-ar putea trezi șomeri.

„De 6 luni, anexele la proiectele de hotărâre de consiliu local sunt semnate haotic de direcțiile și serviciile de specialitate, cu vechile sau noile denumiri din cele 2 organigrame, în funcție de modul în care administrația Fritz se trezește în dimineața din ziua respectiva. Oricând, oricare dintre aceste hotărâri de consiliu local, în spatele cărora există referate și rapoarte de specialitate, asumate de direcții și servicii ilegale (ale noii organigrame), pot fi contestate și anulate. Mai mult, semnăturile funcționarilor publici angajați din luna iunie încoace sunt nule de drept, iar salariile încasate de aceștia trebuie returnate la bugetul local”, mai scrie Radu Țoancă.

La începutul anului 2022 ar mai urma să se desfășoare și probleme unui concurs pentru ocuparea a 22 de posturi vacante, prezente atât pe vechea organigramă, cât și pe cea suspendată. Câștigătorii lor, atrage atenția pesedistul, ar putea fi implicați fără voia lor într-o „telenovelă” în justiție care poate să dureze chiar până la finalul mandatului.

Concluzia social-democratului: „Amatorismul, incompetența, aroganța, încercarea de a se poziționa deasupra legilor și de a crede că pot face orice  fără să pățească nimic, nerăbdarea  de a-și plasa colegii în funcții călduțe și bine plătite din bani publici, cu orice preț – sunt doar câteva din constantele primului an de mandat userist,  cu care au șocat un oraș întreg și au arătat adevărata față a oamenilor noi, când aceștia sunt «demachiați» de marketingul politic. Singurii păgubiți din războaiele pe care useriștii le-au deschis cu toți cei care nu gândesc ca ei sunt timișorenii, care au avut parte în anul care se încheie de multe «cadouri» și surprize din partea administrației Fritz: taxe si impozite mai mari, căldură și apă caldă scumpite, servicii de salubritate mizerabile, distrugerea unor mici afaceri locale, etc”.

Ar mai fi de spus că organigrama propusă de adminstrația Fritz și aprobată de Consiliul Local Timișoara în iunie a fost suspendată până la o decizie „pe fond”, în dosarul în care același sindicat a cerut anularea HCL-ului aferent acesteia. Judecătorii au constatat că există motive de îndoială privind legalitatea, în mod special din cauza lipsei transparenței: sindicatul a cerut o dezbatere, dar executivul a decis că nu e cazul să o organizeze. Primul termen în dosarul privind anularea a fost stabilit pentru începutul lunii februarie.

Comentarii

comentarii