Acasă Administraţie Radu Țoancă: „Primarul Dominic Fritz ar trebui să dea un exemplu și...

Radu Țoancă: „Primarul Dominic Fritz ar trebui să dea un exemplu și să își reducă salariul la jumătate!”

945
DISTRIBUIȚI

Joi, 4 noiembrie, consilierii locali din Timișoara au aprobat o rectificare bugetară prin care s-au tăiat peste 15 milioane de lei din mai multe capitole bugetare pentru a fi alocați termoficării din oraș. Trei milioane de lei provin din capitolul „cheltuieli de personal”, adică din salariile angajaților. Consilierul local PSD Radu Țoancă, absent la plenul de joi, consideră că, dacă tot a vrut să reducă din salarii, primarul Dominic Fritz ar fi trebuit să înceapă cu al său.

„Primarul Dominic Fritz ar trebui să dea un exemplu și să își reducă salariul la jumătate! Anunțul primarului Dominic Fritz că va diminua cu 3 milioane de lei fondul de salarizare din primărie pentru a mai face rost de câțiva bani pentru Colterm se înscrie în seria exercițiilor de imagine de un populism rar de imaginat din partea unui politician de sorginte germană! Pentru a-și masca eșecul catastrofal în toate domeniile de activitate, administrația useristă  mai speră naiv că aceste fumigene publice vor mai impresiona pe cineva si că oamenii vor uita că tot ce a fost «reformat» de oamenii noi care conduc de un an Timișoara a fost distrus: sistemul centralizat de încălzire, curățenia, organigrama”, scrie Țoancă pe rețelele de socializare.

Acesta remarcă, așa cum au făcut-o și reprezentanții sindicatului, că ar fi vorba despre un demers populist, în condițiile în care suma de 3.000.000 de lei ar ajunge pentru doar două zile de încălzire. Ar mai fi de spus că, în plen, primarul Dominic Fritz a menționat că sumele provin din salarii bugetate la început de an pentru funcționari care între timp au plecat din primărie. Sindicaliștii, în schimb, spuneau că suma e totuși prea mare să fie vorba doar despre acei bani.

Pe de altă parte, Radu Țoancă spune că ar fi de acord cu discuții despre diminuări de salarii doar după ce primarul ar duce la îndeplinire, cumulativ, următoarele măsuri:

♦️„Reducerea cu 50 la sută a salariilor primarului, viceprimarilor , city-managerului si a celor 10 consilieri personali. Dacă aceștia ar lucra în sectorul privat și ar fi plătiți după performantele profesionale, ar trebui probabil să aducă lunar bani de acasă;

♦️Reducerea salariului primarului va duce automat la diminuarea cu 50 la sută a indemnizației lunare a celor 25 de consilieri de la 1090 de lei la 545 de lei;

♦️Eliberarea imediată din funcție a zecilor de angajați useriști după noua organigramă (desființată actualmente de instanță) și a celor din instituțiile aflate în subordinea municipalității. Acești oameni , într-un procent îngrijorător de mare, sunt paraleli cu administrația publică locală, habar nu au de legislația publică și încasează degeaba salarii, mai ales că instanța a obligat Primăria sa îi reangajeze pe funcționarii concediați, cărora oamenii noi le-au luat locul”.

„Dacă aceste măsuri nu vor fi suficiente pentru a economisi din fondul de salarizare suma de 3 milioane de lei, sunt de acord ca suma rămasă să constituie subiectul unei hotărâri de consiliu local privind ajustarea veniturilor, după consultarea Sindicatului funcționarilor din PMT.

Dacă administrația Fritz nu va începe reforma salariilor cu propriile buzunare , ci cu cele ale subalternilor din Primărie, citatul din fabula «Câinele si cățelul» a lui Grigore Alexandrescu, «Că voi egalitate, dar nu pentru căței!» ar fi perfectă pentru acest caz. Prea des in România diverși politicieni abili în comunicare, conștienți de faptul că bugetarii nu sunt iubiți de celelalte categorii socio-profesionale, își fac campanie ieftină cu reduceri de posturi sau de salarii în sectorul public, fară să se atingă vreodată de propriile buzunare (care se umflă tot din bani publici). Lor le este probabil greu să își imagineze că puterea exemplului personal i-ar face mult mai credibili în fața opiniei publice și chiar în ochii propriilor subalterni”, încheie Țoancă.

Comentarii

comentarii