Acasă Administraţie Radu Țoancă, replică la discursul lui Fritz: „Situația din ultimele zile ne...

Radu Țoancă, replică la discursul lui Fritz: „Situația din ultimele zile ne aduce aminte de frigul din case din anii regimului Ceaușescu”; „Primăria Timișoarei s-a dovedit o pălărie mult prea mare pentru echipa Fritz”

465
DISTRIBUIȚI
Radu Țoancă (centru) și Dominic Fritz (dreapta), într-o ședință de Consiliu Local

Miercuri, primarul Dominic Fritz a dat câteva explicații legate de încălzirea centralizată din Timișoara. Asta după ce, în ultimele zile, timișorenii s-au plâns că „îngheață” în apartamente, școli și spitale, cu toate că de luni Colterm a dat drumul la căldură. Ce-i drept, nu peste tot, și nu la capacitate maximă. Discursul primarului, transmis printr-un comunicat de presă și postat pe Facebook, nu l-a convins pe Radu Țoancă. Consilierul local PSD spune că administrația locală s-a dovedit „o pălărie mult prea mare” pentru echipa lui Fritz.

În mesajul său, primarul Dominic Fritz vorbea de faptul că prețul gazului a continuat să crească, iar acum nici măcar primăria, cu atât mai puțin Colterm, nu își poate permite să plătească facturile. Drept urmare, edilul cerea măsuri de ajutorare financiară din partea Guvernului și Parlamentului. În mesajul său, Fritz a menționat și datoriile de câteva zeci de milioane de euro moștenite, dar și ce măsuri au fost luate până acum la nivel local de când a ajuns primar: parteneriatul cu Banca Mondială, schimbarea câtorva zeci de kilometri de conducte, reorganizarea Colterm.

Ca răspuns, pe Facebook, Radu Țoancă spune că „Timișoara intră în era glacială” și că „Cine seamănă vânt, culege furtună!”. În opinia consilierul local social-democrat, discursul lui Fritz este „jalnic”, „tardiv” și „patetic”. Măsurile luate de administrația Fritz nu ar fi chiar cele ideale, cum ar lăsa de înțeles primarul, concluzionează Țoancă.

„Probabil abia acum a conștientizat și edilul orașului faptul că, în creșe, grădinițe, școli și spitale, lumea se îmbolnăvește din cauza frigului și că perspectiva ca Timișoara să intre într-o eră glacială (la propriu) este iminentă”, scrie social-democratul. Acesta și enumeră „numai câteva din motivele pentru care consider că administrația Fritz este vinovată de această situație fără precedent în ultimii ani, care ne aduce aminte de frigul din case din anii regimului Ceaușescu”:

➡️ nominalizarea unor persoane incapabile să gestioneze problema Colterm, la orice oră din zi sau din noapte, nu numai treziți din somn la ora 3 dimineața (Fritz spunea că viceprimarul Ruben Lațcău este la curent cu situația de la Colterm, inclusiv la „3 noaptea” – n.r.);

➡️ lipsa de transparență și „sectarizarea” problemelor Colterm într-o bulă useristă și refuzul arogant de a asculta soluțiile venite din altă parte (președintele PSD Timiș s-a oferit încă din urmă cu 7 luni să sprijine administrația în această chestiune, însă a fost ignorat);

➡️ impunerea unui nou CA la Colterm format din 4 politruci plecați din PNL Timișoara și 5 useriști, ca plată compensatorie pentru voturile unui consilier local liberal deviat de pe orbita partidului. Și apropo, ce caută în acest consiliu președintele USR Giroc? Sau a intrat și comuna periurbana în sistemul centralizat de căldură?

➡️ reîncălzirea unei ciorbe sleite cu experți de la Banca Mondială, care au mai trecut în timp pe la Colterm cu „soluții” de salvare

➡️ lipsa curajului unei insolvențe transparente (cu un consorțiu de firme și nu cu o multinațională cu dedicație) care ar fi protejat Colterm timp de 3 ani și ar fi scutit societatea inclusiv de acea amendă de 21 de milioane de euro.

„Aș putea să mai enumăr zeci de motive, dar prefer să mă opresc aici, să concluzionez că Primăria Timișoarei s-a dovedit o pălărie mult prea mare pentru echipa Fritz, care a rămas singură, în prag de iarnă, cu o problemă cu un impact social devastator, pe care au scapat-o total de sub control! Și acum strigă după ajutor! În final, aș vrea să lansez un avertisment public: dacă Primăria nu rezolvă această situație și va lăsa în frig zeci de mii de timișoreni, oamenii vor ieși în stradă, iar mandatul celui adus la putere în urmă cu un an de entuziasmul popular s-ar putea sfârși brusc și rușinos!”, încheie Radu Țoancă.

Comentarii

comentarii