Acasă Actualitate Rambo de la Anina

Rambo de la Anina

1006
DISTRIBUIȚI

Directorul – singurul doctor al unui spital ce deserveşte 20.000 de oameni
Oamenii l-au poreclit Rambo. O uşoară coincidenţă de nume, care a făcut istorie la Anina. Un calm incredibil şi un  curaj nebun l-au transformat pe Nicolae Rambu într-un erou al locului. Este un om în aparenţă incredibil şi cu sigurnaţă unul dintre cei mai spectaculoşi directori de spitale din România. Rambu este de 19 ani director la spitalul din Anina, micul oraş din Caraş-Severin. Nu are alături nici un doctor. De ani şi ani de zile, nimeni nu a mai venit să lucreze ca medic în spitalul din Caraş-Severin. Este ginecolog de profesie, dar trebuie să facă totul. „Ştiţi, mulţi mi-au spus că am ceva cu capul, că de 19 ani sunt tot aici. Şi că am o responsabilitate enormă. Am colegi care lucrează pe zeci de mii de euro, la Anina totul e mort, dar nici toţi banii din lume nu m-ar face să plec de aici”.

Penalizat pentru că nu i-a murit nici un pacient

În urmă cu doi ani, a fost penalizat. A luat zero puncte la un capitol din analiza managerială. Acum se distrează copios pe seama deciziei venite de sus. „În cadrul unei evaluări manageriale, mi-au cerut explicaţii şi m-au notat cu zero puncte într-o rubrică. Nu puteau înţelege cum, de-a lungul unui an, nici un om nu a murit în Spitalul din Anina”. Spitalul din Anina ar trebui, în această perioadă, să se pregătească de sărbătoare. Se împlinesc 100 de ani de la înfiinţare. La Anina, artificiile nu vor pocni şi nici şampaniile nu se vor deschide. De aproape 10 ani de zile, în fiecare moment, spitalul se poate închide. Pentru că nu are suficienţi medici. Oraşul, cunoscut în special ca având cea mai adâncă mină din Europa, este la un pas de colaps. Închiderea minei a tras şi mai jos cortina.

Cu sabia deasupra capului

Cu un deficit incredibil de personal, spitalul din Anina deserveşte aproape 20.000 de oameni din oraş şi de pe Valea Almăjului. Ministerul, de mai multe ori, nu a fost convins de utilitatea unui spital care are un singur medic specialist – chiar directorul. A redus de fiecare dată numărul de paturi. Nu printr-un control direct, ci prin analize contabile, ale unui control condus de secretarul de stat Arafat… „Ultima comisie de evaluare nu a venit pe teren. Ne-au tăiat, direct de la Reşiţa, încă 5 paturi. Am ajuns la 50, deşi, odată, la Anina puteau fi trataţi 120 de oameni. Acum, dacă trecem în subordinea primăriei, s-a terminat totul. Eu sunt singurul doctor de la Anina. S-au scos în fiecare an posturi, dar nimeni nu a venit la concurs. Cum să vină pe un asemenea salariu şi într-o zonă defavorizată?”, povesteşte Nicolae Rambu.

Lux în paragină

Spitalul cu un singur medic are totuşi trei mari secţii: ginecologie, pediatrie şi interne. Doi doctori de la Reşiţa vin, de două ori pe săptămână, să vadă ce s-a mai întâmplat la Anina. Într-o atmosferă sumbră, în care singurul doctor  are funcţie şi de brancardier şi de moaşă sau de asistentă, Spitalul din Anina nu arată deloc rău. Rambu le-a explicat prietenilor din  străinătate cam cum stă treaba la Anina şi cunoştinţele nu s-au lăsat prea mult rugate. Doar pe prietenii, Rambu a dotata aproape de unul singur Spitalul din Anina. Băi ultramoderne şi cea mai bună aparatură se găsesc într-un spital care ar fi trebuit să fie în ruină. „Toate reabilitările le-am făcut doar cu ajutorul prietenilor şi cunoştinţelor de dincolo. Toţi oamenii din spital ne-au ajutat la lucrările de interior. Dacă nu avem doctori am vrut ca măcar pacienţii să se simtă la noi bine. Nimeni nu-şi cumpără medicamente la Anina şi cred că nici cele mai mari spitale nu au condiţiile de igienă şi confort ca la spitalul nostru”, spune Rambo de Anina.

Guvernanţi gândesc ca beţivanii…

Spitalul din Anina nu duce lipsă doar de doctori. Şi asistentele sunt o problemă în localitatea din Banatul montan. Aici ar fi solicitări, dar posturile nu pot fi scoase la concurs. Pentru că ministerul a luat o decizie controversată. „Acoperim cu greu schimburile, deficitul de personal este şi în rândul asistentelor. Nu putem angaja însă pe nimeni. Un ordin de ministru spune că putem angaja un cadru mediu, dacă pleacă alţi 7. Eu cred că doar un om beat sau un tâmpit poate spune aşa ceva”. În oraşul în care apa rece este după program, iar apa caldă rămâne un vis, Nicolae Rambu nu vrea să plece. „Nimeni nu stă la Anina, pentru că salarizarea este proastă şi zona fără nicio perspectivă. Doar nebuni care îşi pot iubi meseria până la sacrificiu se mai găsesc pe aici”.

Comentarii

comentarii