Acasă Actualitate Răspunsul Ministerului Mediului pentru poluarea din Timișoara: planul de calitate al aerului...

Răspunsul Ministerului Mediului pentru poluarea din Timișoara: planul de calitate al aerului pentru PM10 încă așteaptă avizele

DISTRIBUIȚI

Activistul timișorean Nicolae Bârsan a scris, acum mai bine de două luni, Administrației Prezidențiale și primului ministru, referitor la poluarea din Timișoara, cu trimitere în special la planul de calitate a aerului, pe care îl consideră un „fals penal”. Dacă la început de iulie Administrația Prezidențială a răspuns că va sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, acesta din urmă, la rândul său, a trimis, pe 25 august, un răspuns pe care activistul îl desconsideră, crezând că acesta acoperă problemele din acel plan.

MMAP scrie în răspuns că „evaluarea și gestionarea calității aerului la nivel național este reglementată prin Legea nr. 104/2011”, că planurile de calitate a aerului trebuie să conțină „setul de măsuri cuantificabile din punct de vedere al eficienței lor”, dar și că cel pentru municipiul Timișoara, după cum spun reprezentanții primăriei, a respectat toate procedurile când a fost formulat. În plus, în răspunsul MMAP, se mai arată că, după declanșarea procedurii de infringement, au există discuții între Comisia Europeană și reprezentanții administrațiilor locale avute în vedere, printre care și Timișoara, organizate chiar de minister.

Cum răspunsul primit de la MMAP l-a nemulțumit, activistul a revenit: „Cunoaștem legislația și cunoaștem problemele grave de poluare ale orașului în care trăim, chiar mai bine decât oricine din minister sau primăria inculpatului penal Robu Nicolae. Chiar nu era nevoie să ne detaliați procedura și legile ce o guvernează, iar în schimb am fi așteptat o aplecare minimă către problemele grave de sănătate și deces pe care vi le-am semnalat, dar pe care continuați să le ignorați”.

Cum planul de calitate al aerului realizat de Primăria Timișoara vizează doar particulele aflate în suspensie (PM10), iar procedura de infringement a fost inițiată pentru depășiri ale limitelor de oxizi de azot (NOx), activistul revine cu întrebarea: „Cum intenționați să evitați sancțiunile impuse de CE pentru poluarea cu NOx, prezentând un plan de control al PM10(…)?”.

Acesta mai scrie: „Planul de control al PM10 întocmit de UAT Timișoara este UN FALS PENAL – așa cum v-am demonstrat deja cu documente în adresele anterioare, fals care, printre multe alte aberații, stabilește ca principală sursă de poluare cu PM10 «prepararea hranei și încălzirea cu centrale de apartament» (…) Chiar aveți de gând să puneți aceste aberații, emanate de impostorii corupți din jurul inculpatului penal Robu Nicolae, pe masa CE?”

Bârsan mai amintește că „DSP Timiș a prezentat grafice creșterea de până la 30 de ori a mortalității cauzate de poluare prin AVC și cancer pulmonar” și că „aceste date NU se află în planul de control al PM10 emanat de UAT Timișoara”. Din acest motiv, el mai întreabă angajații MMAP dacă „ignoră toate aceste date alarmante din raportul DSP Timiș și continuă sa fie complici cu inculpat-penalul Robu Nicolae la mușamalizarea creșterii mortalității cauzate de poluare la Timișoara?”.

Comentarii

comentarii