Acasă Cultura Răsturnare de situație! Don Juan nu mai este bărbat, ci… femeie

Răsturnare de situație! Don Juan nu mai este bărbat, ci… femeie

DISTRIBUIȚI

Marți, 8 noiembrie, de la ora 19:00, Sala Mare a Teatrului Național Timișoara, va avea loc un spectacol clocotitor, care răstoarnă tot ceea ce știam despre un personaj celebru și tradițional al lumii!

Don Juan – unul dintre cele mai faimoase personaje ale culturii europene – este… femeie!

De aproape 400 de ani, povestea legendarului cuceritor este spusă și repetată. Bărbaţi din toată lumea îi sunt asemuiţi. Dar Don Juan-ul lui Max Frisch, autor al cărui text stă la baza spectacolului propus de Teatrul Național Timișoara, e același erou tradițional, dar privit dintr-un cu totul alt unghi, neașteptat. Cum surprinzătoare e și viziunea regizorului Ion Ardeal Ieremia de a distribui în rolul principal o femeie. scenariu de Ion-Ardeal Ieremia, după o idee de Max Frisch, adaptarea Codruța Popov, regia artistică Ion-Ardeal Ieremia.

Sunt cercetători care afirmă că Don Juan este un caracter ficţional ce conturează o anumită tipologie umană. Libertinul. Cucereşte femeile, se luptă cu pretendenţii sau cu taţii lor până la moarte. Don Juan-ul lui Max Frisch același erou tradițional, dar privit dintr-un cu totul alt unghi, neașteptat. Cum surprinzătoare e și viziunea regizorului Ion Ardeal Ieremia de a distribui în rolul principal o femeie.

Atunci când realitatea îi pare croită din cioburi de oglindă, iar punctele cardinale ale existenței au ajuns la fel de utile ca meniul unui restaurant închis, Don Juan face saltul în abstract prin matematică, „limba cu care Dumnezeu a scris universul”. Lupta dintre geometrie și trup creează mitul, dar îngenunchează artistul, într-un joc în care adevărul este înlocuit de semne și simboluri citite greșit, iar compromisul este mimetism care a reușit să păcălească. Dar pentru că nevoia de a înțelege rânduiala lumii este vitală oricărei ființe înzestrate cu rațiune, Don Juan va rămâne cel care deschide cu propria lui existență, cu propria lui fragilitate calea necesarei poezii, peste timp.

Distribuția: Claudia Ieremia (Don Juan), Alecu Reus (Tenorio), Roberta Popa (Miranda),  Matei Chioariu (Don Gonzalo), Daniela Bostan (Donna Elvira/ Văduva), Iuliana Crăescu (Donna Anna), Cristian Szekeres (Pater Diego), Andrei Chifu (Rodrigo), Ana Maria Cojocaru (Miranda), Alina Ilea (Celestina), Romeo Ioan (Leporello), Mălina Petre (Văduvă), Ana Maria Pandele Andone (Văduvă), Bogdan Spiridon (Alonso), Marin Lupanciuc (Toreador) și Andrei Zgăbaia (Toreador). 

Scenografia: Corina Grămoșteanu. Sound și video design: Sebastian Hamburger. Regia artistică: Ion–Ardeal Ieremia. Regizori tehnici: Anna Ilyés, Judit Reinhardt.

Comentarii

comentarii