Acasă Cultura Răsvan Popescu, personajul care a stat alături de 4 președinți ai României,...

Răsvan Popescu, personajul care a stat alături de 4 președinți ai României, și-a lansat Omul orchestră la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Librăria Cartea de Nisip din Timișoara a fost neîncăpătoare, marți, 23 aprilie 2024, de la ora 18.30, cu prilejul lansării volumului „Omul orchestră. Un jurnal altfel”, scris de jurnalistul, cineastul și scriitorul Răsvan Popescu, personajul care a stat alături de 4 președinți ai României, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu și chiar Klaus Iohaniss.

Cel mai mult și aproape a fost de Emil Constantinescu, căruia i-a fost chiar student. Mai mult, datorită talentului său literar și a creațiilor de înaltă valoare, șapte cărți i-au fost ecranizate.

Robert Șerban a explicat:

“După scenariile lui Răsvan Popescu, s-au făcut 7 filme cu mari regizori.

Acest jurnal este o carte care poate sta sub semnul unei mărturisiri. E jurnalul unui scriitor. Toată cartea despre asta este. În subsidiar e oful mare al unui om angrenat în multe activități, deși nu ar vrea decât să stea pe margine și să facă luterarura.

A făcut și scenarii de film. E o carte proaspătă, o carte care îl dezvăluie, chiar dacă spune că nu până la capăt. Dacă vreți să îl descoperiți pe Răszvan Popescu așa cum nu îl știți citiți-i cartea”,

Criticul literar Cornel Ungureanu a concluzionat: “Cartea este un jurnal altfel despre un personaj altfel, care este și un lider de opinie așezat sus de tot, dar care rămâne mereu lângă noi. Rămâne alături de cei care vor să fie alături de el. Răsvan Popescu scrie despre domnia sa, despre șansă, despre bucuria de a trăi, bucurie care poate fi a fiecăruia dintre noi”.

Volumul „Omul orchestră. Un jurnal altfel” de Răsvan Popescu este publicat de Editura Cartea Românească Educațional și este o carte în care autorul ne ia cu el într-o călătorie fascinantă prin propria viaţă şi istoria recentă a României.
Volumul redă evoluția personală a autorului, dând, astfel viață unui personaj care se reîntoarce în timp, începând chiar din anii copilăriei, petrecută într-un sat de sub dealurile Prahovei.
Omul-orchestră, cum ar spune Cassian Maria Spiridon, omul mereu în dinamică. Iubește ceea ce face? Are el sentimentul destinului?
Este o parabolă, un concept? Să nu ne complicăm prea tare. În cazul de față e doar un om cu însușirile sale, cu ce a mai învățat din mers, skil-urile cum se spune mai nou. Refuză să balteasca în incertitudinea generală veșnic nerăbdător; stăruitor, nemulțumit de el, în primul rând.

Autorul a construit firul evenimentelor din ultimii 35 de ani într-un mod care îl aduce pe cititor în fața personajelor sale. Este istorie trăită.
Întâlnirea a fost moderată de Robert Șerban, scriitor, jurnalist și om de televiziune, prof. Cornel Ungureanu, scriitor, critic și istoric literar român, și de Cristian Jurji, directorul Radio West, care a vorbit despre activitatea și personalitatea lui Răszvan Popescu.
Răsvan Popescu a explicat pe scurt despre rațiunea acestei cărți jurnal:

“Anul trecut am reușit sa lansez un roman la Timișoara, acum m-am întors de Ziua cărților. Acest concept de jurnal altfel este un gen hibrid de memorii subiective. Am un stil fragmentat postmodern, zice critica.

Eu sunt vizual. S-a văzut mai târziu în transpunerea în film. Sunt un povestitor pe spații mici, scriu în secvențe scurte, disparate eterogene idei confesiuni impresii care nici măcar nu se întâlnesc într-o linie cronologică. Important este să le recuperez. Asta face un jurnal”.

Răsvan Popescu este jurnalist, scenarist de film și scriitor român. A absolvit Liceul „Gheorghe Sincai“ din Bucuresti, apoi Facultatea de Geologie si Geofizica a Universitatii din București. După Revoluția din 1989 s-a orientat spre jurnalism și a devenit publicist comentator la săptamânalul Expres, corespondent al Radio BBC și redactor șef la Televiziunea Română etc.

 

 

Comentarii

comentarii