Acasă Actualitate RATT a ajuns sub dictatură…

RATT a ajuns sub dictatură…

DISTRIBUIȚI

Domnu’Goia, de ce vă bateţi joc de oameni?

Deşi este al treilea om cu putere de decizie din regie, actualul director tehnic al RATT, Ioan Goia, conduce cu mână de fier transportul de călători din Timişoara. Goia nu a fost prea mult timp şeful RATT. După ce a câştigat un concurs cu cântec, în iulie 2008, Goia a fost contestat şi apoi a trebuit să renunţe la funcţia de director. Nu înainte să fie numit ca şef Marcel Nicola, un apropiat al lui Goia. Acum majoritatea hârtiilor importante din RATT sunt semnate cu delegare de către Goia.

Scandal fără sfârşit la RATT
RATT – vaca veşnic bună de muls…
RATT – alb şi negru
RATT – la un pas de faliment!
Omul care a   avut curajul nebun să dea afară aproape toţi şefii de secţii, începând cu fostul director general şi terminând cu jurişti, ingineri şi contabili, nu renunţă la ideea unei epurări pe principii doar de el ştiute în regie. Mai mulţi dintre cei concediaţi au dat în judecată regia, au câştigat procesul, au fost reangajaţi de formă şi apoi daţi afară pentru lipsă de activitate…

„Semnam condica şi mă uitam la pereţi”

A ignorat evidenţa când s-a descotorosit de cei mai buni oameni şi acum ignoră şi justiţia. Ioan Goia, omul care, în doar câteva luni de şefie, a pus RATT pe butuci, acumulând datorii enorme, şi-a dat afară, pentru a doua oară, mai mulţi angajaţi care câştigaseră procesele cu RATT şi trebuiau reangajaţi. O lună, aceştia au fost din nou în locul unde îşi câştigau pâinea înainte. O lună în bătaie de joc, în care erau puşi doar să semneze condica şi li se făcea protecţia muncii. Apoi au fost din nou daţi afară. Pe motiv de lipsă de activitate. „Am fost dată afară, am câştigat procesul şi am crezut că totul va fi ca înainte. Din păcate, multe se schimbaseră. Vă spun sincer, trebuia să merg la serviciu, să semnez în condică şi să mă uit pe pereţi. Nu mi s-a dat nimic de făcut. Făceam doar protecţia muncii. Apoi am fost dată din nou afară. Probabil pentru faptul că nu aveam activitate. Cum să o am, când nu-mi dădeau nimic de făcut?!”, spune Simona Molnar, fostă contabilă de secţie. Mulţi dintre cei concediaţi a doua oară de RATT refuză să vorbească. Chiar dacă au fost daţi afară din regie, aceştia păstrează tăcerea, pentru că mai au în RATT rude sau persoane foarte apropiate. Care, la rândul lor, ar putea avea de suferit.

Reangajare de 30 de zile…

În septembrie 2008, la două luni după ce Ioan Goia a devenit mai marele RATT, planul său de reorganizare a dus la concedierea a 18 oameni. Unii au scăpat preferând să plece la munca de jos. Astfel s-a ajuns ca foşti ingineri sau jurişti să devină controlori sau muncitori. Primul zburat de Goia a fost fostul director Eugen Stănescu. Au urmat:  fostul director şefi de secţii, alţi directori, ingineri şi consilieri juridici. Totul s-a făcut încălcând flagrant legea. Chiar dacă nicio hotărâre de consiliu local nu a fost aprobată pentru această reorganizare, aşa cum prevede legea, Goia a decis să scape de oamenii incomozi. Şi încă repede… Majoritatea dintre concediaţi au dat în judecată regia şi 6 dintre ei au câştigat deja procesele. Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş a dat şi el un verdict – Goia a încălcat legea… Reprimiţi în regie după ce justiţia timişoreană le-a dat dreptate, oamenii nu numai că nu şi-au primit salariile compensatorii înapoi, dar au fost zburaţi după doar 30 de zile. „Nu a fost aplicată nici măcar sentinţa judecătorească. M-au dat pur şi simplu afară, după ce o lună am semnat doar condica. Fără o fişă a postului, fără ca măcar să intuiesc ce va trebui să fac”, spune un alt angajat al RATT, care a câştigat procesul, a fost reangajat şi apoi dat din nou afară.

Nu vrea să răspundă la nicio întrebare

Cei daţi afară pentru a doua oară doar datorită orgoliului nemăsurat al lui Ioan Goia au dat din nou în judecată RATT. Probabil vor câştiga din nou şi din nou vor fi reangajaţi doar pentru a fi daţi afară. Ioan Goia conduce cu mână de fier regia, în care, culmea, conform organigramei, este doar în poziţia a treia. „Marioneta”, aşa cum îi spun mulţi dintre foştii sau actualii angajaţi directorului general al RATT, Marcel Nicola, nu are nicio putere de decizie. Majoritatea deciziilor cheie sunt luate de directorul tehnic Ioan Goia. Acesta nu a putut fi găsit pentru a răspunde acuzelor ce i se aduc. Sunat în repetate rânduri, Goia a refuzat să-şi spună punctul de vedere. Biroul de presă ne-a informat că Goia este prea ocupat şi nu doreşte să stea de vorbă cu nimeni. Sub nicio formă. Într-un drept la replică, nepublicat de ziarul nostru, din mai multe motive obiective (unul dintre ele fiind lungimea exagerată), Goia insistă doar pe faptul că cei daţi afară au relaţii de rudenie sau „amiciţie” cu alţi angajaţi din regie.

Nota redacţiei: Dreptul la replică trimis de domnul Goia nu poartă nicio semnătură, ci este o adresă a Conducerii Regiei Autonome de Transport Timişoara. Şi ne-a fost transmis pe cale electronică, nu pe una oficială, de exemplu prin poştă, cu semnătură, ştampilă etc.

Comentarii

comentarii