Acasă Special Razboaiele succesiunii

Razboaiele succesiunii

DISTRIBUIȚI

Chiar daca sefii partidelor politice incearca sa puna capacul peste oala care sta sa fiarba, batalia pentru succesiune este in plina desfasurare. Uneori, este nemiloasa. Alteori, este isterica. Si, poate fi si patetica. Cine a lua locul actualilor presedinti?

Marti si miercuri, opinia publica a asistat la un veritabil razboi in interiorul PSD. Pleaca Victor Ponta. Cine vine la putere? Victor Ponta pleaca, in oricare dintre variante. Adica, si pe cai mari, daca va castiga prezidentialele si pe targa, daca le va pierde. In aceasta ultima eventualitate, PSD il va ejecta. La fel cum s-a intamplat si cu Adrian Nastase. Si, mai tarziu, cu Mircea Geoana. Ceea ce este straniu este ca in razboiul surd si nemilos, care se desfasoara pentru pozitionarea, cat mai avantajoasa, in cursa pentru puterea interna, intervin si personaje insolite, de-a dreptul pitoresti, cum este Marian Vanghelie, puternicul primar de sector din Bucuresti sau, mai nou venitul in partid, Sebastian Ghita, mogulul si prietenul de casa al lui Victor Ponta. Acestia se bat cu un personaj extrem de bine cusut sub aspect politic si super experimentat, ca sa nu mai vorbim de pozitia foarte buna pe care o ocupa in ierarhie, cum este Liviu Dragnea. Este adevarat, avand o vulnerabilitate. O ancheta si un proces penal. Dar sub acest aspect, nimeni de la varful PSD nu se poate lauda ca ar fi exonerat de o eventuala prigoana politico-penala. Nici Vanghelie nu este departe. Si nici Sebastian Ghita. In jurul acestora s-au cladit bisericute care, pe zi ce trece, se transforma in cetati. Pentru a nu bulversa campania prezidentiala, razboiul este, de cele mai multe ori, tacut, iar loviturile aplicate deasupra si sub centura au loc in spatele cortinei.
Nici in PNL situatia nu este mai roz. Aici, traditia este implacabila. Cine pierde, face doi pasi inapoi. Klaus Iohannis, daca nu va castiga presedintia, indiferent ce vrea, pierde sefia partidului. Si in PNL, amatorii preluarii stafetei isi ascut cutitele pe sub masa. Si, in masura in care au prilejul, isi aplica, inca de pe acum, lovituri dure.
Mai exista Partidul Miscarea Populara. Condus, cel putin aparent, de Elena Udrea. Nici pe Udrea nu o asteapta zile usoare. Daca pierde, si ea va fi debarcata. Cu atat mai mult cu cat, Traian Basescu devine liber la partid. Poate nu si sub alte aspecte. Dar, oricum, eligibil.
In ceea ce-l priveste pe Calin Popescu Tariceanu, formatiunea sa politica este, pana una-alta, atat de subtire, incat este greu de presupus, daca nu chiar imposibil, ca un alde Chitoiu nu va incerca sa ia locul acestuia, dupa infrangerea la prezidentiale. Sau, chiar dupa eventuala sau improbabila sa victorie.
Este extrem de interesant ca, in paralel cu o campanie electorala prezidentiala incolora, inodora si insipida, lipsita de obisnuitele dezbateri la care sa participe candidatii si care sa vizeze teme de mare si real interes la nivel national, sa urmarim, cu atentie, si aceste zbateri interne care vor configura si care prefigureaza, inca de pe acum, politica post-electorala a fortelor politice.

SURSA: CorectNews.com

Comentarii

comentarii