Acasă Politica Razboi al comunicatelor pe ANI

Razboi al comunicatelor pe ANI

DISTRIBUIȚI

agentia-nationala-de-integritateSenatorul Sorin Rosca Stanescu a difuzat, vineri, un comunicat din Colegiul sau electoral de la Targoviste referitor la activitatea Consiliului National de Integritate, in raport cu europarlamentarul Mircea Diaconu, acuzandu-l pe presedintele Horia Georgescu ca duce o politica antidemocratica si antinationala.

El a solicitat Parlamentului sa puna in discutie si pozitia Consiliului National de Integritate, care a dovedit, pana in prezent, ca nu controleaza activitatea domnului Horia Georgescu. Luni dimineata, deci practic peste weekend, Consiliul National de Integritate a difuzat, la randul sau, un comunicat prin care il acuza pe senatorul Sorin Rosca Stanescu de faptul ca, prin pozitia sa, urmareste decredibilizarea ANI.
La randul sau, tot luni, senatorul Sorin Rosca Stanescu raspunde printr-un nou comunicat, prin care reitereaza acuzatiile aduse presedintelui ANI si, in acelasi timp, isi exprima suspiciunea legata de comunicatul Consiliului National de Integritate care, afirma liberalul, nu s-ar fi reunit in weekend pentru a adopta textul distribuit opiniei publice. Cu alte cuvinte, Sorin Rosca Stanescu sugereaza ca respectivul document reprezinta un fals.

Publicam in cele ce urmeaza cele trei comunicate.

COMUNICAT DE PRESA

ANI face o politica antidemocratica si antinationala

Cazul Mircea Diaconu demonstreaza, o data in plus si mai mult decat alte spete de acelasi fel, ca domnul Horia Georgescu, presedintele Agentiei Nationale de Integritate, antreneaza institutia intr-o directie gresita, de natura sa-i compromita credibilitatea. Insistenta pe care domnul Horia Georgescu o dovedeste in incercarea de a anula rezultatul alegerilor europarlamentare nu are vreun suport in ratiunea de a fi a Agentiei Nationale de Integritate. Aceasta institutie este creata in scopul de a evidentia, de a preveni si de a sanctiona derapaje grave in comportamentul unor oameni politici ori al unor membri ai administratiei centrale sau locale.
Conflictele de interese pe care le identifica ANI au drept scop inlaturarea din societatea romaneasca a situatiilor in care un demnitar sau un functionar public utilizeaza atributiile pe care le are in scopul de a realiza castiguri, pe calea traficului de influenta, de orice natura ar fi ele. Ori, in cazul domnului Mircea Diaconu, ca de altfel si in multe alte situatii – de mentionat majoritatea celor care ii vizeaza pe primari –, aceasta problema, a conflictului de interese, nu se pune in acesti termeni. Sunt mult prea numeroase dosarele incheiate de ANI, semnalate opiniei publice si trimise in instante, care pun la stalpul infamiei persoane care, in realitate, nu au obtinut niciun fel de beneficiu din detinerea simultana a doua functii clasificate de lege drept incompatibile si, de asemenea, sunt alarmant de multe situatii in care, doar formal, realitate cunoscuta de ANI, persoanele respective s-ar fi aflat in conflict de interese, de fapt, existand, ca suport pentru sesizarile ANI, doar inadvertente in modul de operare la Registrul Comertului.
Domnul Mircea Diaconu a obtinut, candidand independent pentru Parlamentul European, un rezultat atat de stralucit, 7% din voturile cetatenilor care s-au prezentat la urne, nu numai ca o consecinta a propriilor sale calitati, ci si ca reactie la modul in care a fost haituit in ultimii ani de catre ANI, la dispozitia domnului Horia Georgescu. Dupa noua procese castigate impotriva ANI de catre domnul Mircea Diaconu, printr-o decizie cu totul si cu totul aberanta, se incearca anularea unui vot democratic dat de 7% dintre cetateni. La fel cum, de altfel, si tentativele de a elimina abuziv din Parlament sau de la primarii si Consilii Judetene nenumarate persoane, care si ele au obtinut votul cetatenilor, reprezinta tot un atac de aceeasi factura la adresa democratiei. Si asa cum se intampla adesea, atacarea democratiei se transforma si intr-o politica antinationala. In ultima instanta, ce vizeaza actiunea ANI? Ca Romania sa piarda un loc castigat in mod democratic in Parlamentul European. Slabind in acest fel puterea de decizie a reprezentantilor acestei tari. Nu este de mirare ca, in aceste conditii, politica antinationala si antidemocratica a domnului Horia Georgescu se transforma si intr-o politica profund impopulara.
In ciuda numeroaselor semnale de alarma transmise de segmente importante ale societatii civile si ale clasei politice, devine pe zi ce trece mai limpede rolul formal pe care il joaca Consiliul National de Integritate. O institutie care nu a reusit nici macar sa solutioneze problemele de intergitate pe care le are insusi domnul Horia Georgescu, in a carui declaratie de avere apar sume si valori pe care, in mod cert, acesta, ca functionar public, nu ar fi avut cum sa le detina, la fel cum nici parintii sai, care au fost tot functionari publici si de la care pretinde ca ar fi imprumutat mari sume de bani, nu ar fi avut, in mod normal, cum sa le obtina in urma activitatii lor.
Fac apel la Parlamentul Romaniei, sa-si exercite atributiile pe care le are, de control a activitatii ANI, sa demita Consiliul National de Integritate si sa aleaga un nou consiliu si, implicit, o noua conducere ANI. De asemenea, pentru ca in viitor sa nu mai fie posibila interpretarea excesiva a unor articole de lege prin exploatarea unor ambiguitati, este necesar ca majoritatea parlamentara sa initieze cuvenitele amendamente la Legea ANI.

Senator PNL, Sorin Rosca Stanescu
20. 06. 2014

COMUNICAT AL CONSILIULUI NATIONAL DE INTEGRITATE

Consiliul National de Integritate, in calitatea sa de garant al independentei operationale a Agentiei Nationale de Integritate, condamna declaratiile publice ale domnilor Mugur Ciuvica si Sorin Rosca Stanescu la adresa Presedintelui Agentiei Nationale de Integritate, domnul Horia Georgescu, si a membrilor C.N.I. Prin lansarea in spatiul public de informatii false, se incearca acreditarea ideii existentei unor probleme de integritate in cazul conducerii A.N.I. si faptul ca C.N.I. „nu a reusit nici macar sa solutioneze problemele de integritate”.
Atragem atentia asupra tentativelor repetate de decredibilizare, prin campanii mediatice de dezinformare, la adresa Agentiei Nationale de Integritate, institutie aflata in prima linie a combaterii coruptiei in România. De asemenea, aducem in atentie faptul ca moderatorii emisiunilor din spatiul audiovizual au obligatia de a respecta prevederile art. 40, alin. (2) din Codul de reglementare a continutului audiovizual: „moderatorii programelor au obligatia sa solicite ferm interlocutorilor sa probeze afirmatiile acuzatoare sau sa indice, cel putin, probele care le sustin, pentru a permite publicului sa evalueze cat de justificate sunt acuzatiile”, in cazul de fata, aceasta obigatie nefiind respectata.
Pentru corecta si completa informare a opiniei publice, mentionam faptul ca aspectele sesizate cu privire la respectarea de catre domnul Horia Georgescu a regimului declararii averii si al incompatibilitatilor au facut obiectul cercetarii Comisiei de evaluare din cadrul C.N.I., in luna februarie 2014, respectiv in decembrie 2012, nefiind identificate elemente de incalcare de catre acesta a legislatiei referitoare la regimul averilor sau al incompatibilitatilor, urmand toate procedurile prevazute de lege. Aceste aspecte au fost aduse la cunostinta opiniei publice prin mai multe comunicate de presa remise de Consiliul National de Integritate.
Mentionam faptul ca ultimul raport de audit extern independent privind evaluarea calitatii managementului A.N.I., realizat de compania Deloitte pentru anul 2013, a fost dezbatut si aprobat in unanimitate, fara recomandari, de catre membrii Consiliului National de Integritate in sedinta publica din data de 5 mai 2014.
Raportul constata faptul ca „managementul ANI a continuat linia stabilita prin documentele programatice ale institutiei, Strategia pentru combaterea si prevenirea acumularii averilor nejustificate, conflictelor de interese si a starilor de incompatibilitate (2011 – 2014) si Planul de management pentru 2012 – 2016, axându-se pe dezvoltarea instrumentelor informatice de lucru ale personalului institutiei, imbunatatirea istoricului de cazuri, asigurarea urmarii eficiente a cazurilor instrumentate, in sensul obtinerii de rezultate disuasive”.
De asemenea, ultimul Raport MCV al Comisiei Europene, remis opiniei publice in luna ianuarie 2014, a apreciat atat rezultatele obtinute de Agentia Nationala de Integritate, cat si activitatea Consiliului National de Integritate, punctand faptul ca acesta si-a indeplinit misiunea de garant al independentei operationale a Agentiei Nationale de Integritate.
Consiliul National de Integritate este un organism reprezentativ, cu activitate nepermanenta, format in prezent dintr-un numar de membri desemnati de catre fiecare grup parlamentar din Senat, plus grupul minoritatilor nationale din Camera Deputatilor, reprezentanti ai Ministerului Justitiei, Ministerului Finantelor Publice, Asociatiei Municipiilor din Romania, Asociatiei Oraselor din Romania, Asociatiei Comunelor din Romania, precum si reprezentanti ai functionarilor publici.
CONSILIUL NATIONAL DE INTEGRITATE
23 iunie 2014

COMUNICAT DE PRESA

Consiliul National de Integritate afirma, in mod eronat, ca nu a gresit. Printr-un comunicat difuzat azi, institutia Consiliului National de Integritate afirma ca nu se face responsabila in niciun fel de ultimele demersuri ale domnului Horia Georgescu, presedintele ANI, prin care incearca sa blocheze exercitarea de catre domnul Mircea Diaconu a mandatului sau de parlamentar. Dimpotriva, membrii Consiliului National de Integritate, asa cum reiese din comunicat, se solidarizeaza cu acesta si afirma ca eu ma fac vinovat de o tentativa de decredibilizare a respectivei institutii.
In acest fel, o institutie aflata in subordinea Parlamentului Romaniei, respectiv Consiliul National de Integritate, care vrea sa ne dea de inteles ca s-a intrunit si a luat o decizie democratica imediat dupa ce eu am initiat acest demers public, legat de statutul domnului Mircea Diaconu, se manifesta ca si cand, de fapt, nu ar trebui sa fie supus niciunui control. Ei bine, in calitate de senator al Romaniei, eu solicit, dincolo de acest comunicat de raspuns, o dovada prin proces-verbal, ca a avut loc o sedinta legala, statutara a Consiliului National de Integritate in care sa fi fost dezbatuta aceasta situatie. Continui sa sustin ca ultimele demersuri prin care domnul Horia Georgescu, in numele ANI, incearca sa blocheze activitatea de europarlamentar a domnului Mircea Diaconu, sunt nedemocratice, intrucat incearca sa anuleze nu mai putin decat 7% din voturile romanilor si antinationale, intrucat vrea sa forteze pierderea de catre Romania a unui vot in Parlamentul European.
SENATOR PNL, SORIN ROSCA STANESCU
23.06.2014

Comentarii

comentarii