Acasă Actualitate Război împotriva turnuleţelor din Timişoara! S-ar putea să cadă primele victime –...

Război împotriva turnuleţelor din Timişoara! S-ar putea să cadă primele victime – două turnuleţe pe strada Romulus

517
DISTRIBUIȚI

cladiri romi romulus robu  1

Primarului Nicolae Robu nu-i plac turnuleţele, mai ales când acestea sunt pe casele urbei pe la cârma căreia se află. A declarat de ceva timp război împotriva turnuleţelor, iar acum, împreună cu poliţia locală, a fost într-o acţiune pe teren pentru a-i trage la răspundere pe nişte cetăţeni ai Timişoarei, unii dintre ei fiind şi cetăţeni francezi.

Pe strada Romulus, casa fostului conducător al romilor, Mihai Benga, care a porăsit această lume cu câţiva ani în urmă, a intrat în renovări. Aceste renovări însă se facă fără autorizaţie, iar acoperişul turnuleţelor, două la număr, primeşte lemnărie nouă. Proprietarul, Florin Rădulescu, spune că aceste turnuleţe sunt aoclo din 1990, făcute cu autorizaţie, şi nu a făscut dect să le reabiliteze. Robu nu poate să-l pună să le dea jos, dar cere ca lucrărille de rebovare să se facă cu autoritaţie şi, de asemenea, îi poate cere proprietarului să scape de aceste tuurnuleţe, dacă el vrea. Proprietarul ar… vrea… Pentru a se pune de acord, primarul cu proprietarul se întâlnesc miercuri la primărie. 

„Eu nu tolerez să se mai construiască case cu turnuleţe la Timişoara”

cladiri romi romulus robu  2

„Aceşti cetăţeni sfidează legea. Am primit o sesizare de la cetăţeni că au văzut pe o clădire schele şi că se profilează să se realizeze nişte turnuleţe. Eu nu tolerez să se mai construiască case cu turnuleţe la Timişoara. Sesizarea am primit-o pe facebook. Am comunicat poliţiei locale seizarea, care a constatat că se realizează lucrări fără autorizaţie. Există un certificat pentru aducerea clădirii la forma iniţială. În loc să se conformeze şi să facă demersurile necesare pentru continuarea construcţiei, au continuat lucrările”, spune Nicolae Robu, primarul Timişoarei, care s-a deplasat la faţa locului, împreună cu poliţia şi arhitectul-şef la urbei Sorin Ciurariu.

„Acum casa se pune în siguanţă, ca să nu-mi plouă în casă”

cladiri romi romulus robu  3

Imediat a venit şi prorpietarul la faţa locului plus alte rude, cărora primarul le-a explicat că nu pot face lucrări fără autorizaţie de construcţie. „Nimeni nu are nimic cu ei pentru etnia lor. Nu pot sta nepăsător când nişte cetăţeni îşi bat joc de oraşul acesta. S-ar putea să avem de furcă din nou şi cu acele paranghelii care de ani de zile tulbură oraşul. Vom interveni din nou cu toate instituţiile pentru a proteja oraşul de astfel de manifestări”, a spus Robu. Poliţia le-a dat o amendă de 5.000 de lei pentru că nu au autorizaţie, amendă pe care romii spun că au plătit-o. „Nu vă lăsăm , cum v-au lăsat alţii, să vă mai bateţi joc de acest oraş, umplându-l de clădiri kitschoase”, a spus Robu. „Sunt într-o procedură de-a regulariza problema. Acum casa se pune în siguanţă, ca să nu-mi plouă în casă. Am primit un proces-verbal, am plătit amenda, toate actele sunt pe rol ca să regularizez problema asta. Am avut aviz favorabil de la Monumente pentru reparări. Când am luat ţigla jos totul a fost într-o stare extremă de degradare. La un moment- dat am fost obligat să pun casa în siguranţă. Fie că suntem romi, unguri, nemţi, pădure fără uscături nu există. Sunt oameni caren au greşit, romi, dumneavoastră nu trebuie să puneţi în aceeaşi oală toţi oamenii”, i-a spus proprietarul primarului.

„Faceţi un gest şi veţi fi apreciat”

cladiri romi romulus robu  4

Proprietarul spune că îşi asumă ceea ce a greşit şi vrea să fie în regulă cu actele. A luat contact cu un arhitect, care lucrează la acte. „Trebuie autorizaţii şi pentru proceduri urgente. Dumneavoastră faceţi mai mult decât punerea în siguranţă. Aveţi dispoziţie de oprire a lucrărilor. Voi trimite zilnic poliţia să supravegheze ce faceţi”, spune primarul. Proprietarul spune că ar fi de acord să dea acele turnuleţe jos de pe clădire, iar primarul a apus că îi va da aprobarea finală. „Eu vă garantez că dacă dumneavoastră vreţi să daţi turnuleţele jos veţi avea un tratament de maximă celeritate, viteză maximă, rutele cele mai scurte. Este o dorinţă a timişorenilor. Faceţi un gest şi veţi fi apreciat. Eu nu am nimic cu etnia”, a spus Nicolae Robu.

Comentarii

comentarii