Acasă Actualitate Reabilitarea fostului abator din Timișoara, lăsat de 30 de ani în paragină,...

Reabilitarea fostului abator din Timișoara, lăsat de 30 de ani în paragină, ar putea începe

DISTRIBUIȚI

Goldale Real Estate, firma care deține terenul și clădirile care au mai rămas în picioare în zona fostului abator de pe bd. Eroilor din Timișoara, s-ar putea să se apuce, în sfârșit, de lucrările de reabilitare. În ședința Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism a PMT a fost prezentată documentația premergătoare proiectului tehnic pentru „etapa1 de dezvoltare, reabilitarea monumentului: «Reabilitare clădiri Ansamblu Monument Abator – intervenții structurale și nestructurale pe interior și exterior (…) Demolare parțială gard existent. Organizare de șantier”.

Arhitecții care lucrează la documentație au solicitat un punct de vedere prealabil al comisiei PMT. Spre deosebire de propunerea anterioară, care viza doar păstrarea fațadelor halelor laterale, actualul proiect include reabilitarea clădirilor și integrarea lor în noua construcție.

„Pentru ca spațiul să fie legat de oraș, trebuie să funcționeze fără gard. Este ceea ce am și propus Ministerului Culturii, care însă a cerut menținerea acestuia, deși jumătate din el este din prefabricate, realizat în ultimii ani de comunism. Noi vrem să-l demolăm, dar să menținem poarta. Urmează să mai vedem la Ministerul Culturii. În ultimii 100 de ani n-a putut nimeni să vadă ce este după acel gard, este spațiul public de care are nevoie cartierul”, a explicat arhitectul Dudu Radoslav.

Clădirile istorice vor fi reabilitate și vor fi integrate într-o structură nouă, destinată birourilor și spațiilor comerciale.

Fxostul abator se află pe un teren de aproximativ 48.000 metri pătrați. El a fost construit în anii 1904-1905, după planurile arhitectului Székely László . Ansamblul este compus din clădirea turnului, două hale, poziționate în lateralul turnului, și două pavilioane în zona de acces. El este înscris în lista de monumente istorice cod LMI TM-II-m-A-06134. Activitatea în abator a încetat în 1989, iar de 30 de ani clădirea a fost lăsată în paragină.

Comentarii

comentarii