Acasă Cultura Record de vizitatori la cea de a doua ediție Art Encounters

Record de vizitatori la cea de a doua ediție Art Encounters

675
DISTRIBUIȚI

Cea de a doua ediție Art Encounters s-a încheiat, cu un număr record de peste 30.000 de vizitatori. Evenimentul a început să se impună pe scena de artă internațională, fiind catalogat de presă drept un reper în lumea artei contemporane pe axa Istanbul – Viena.

“Este deja evident că aici, în vestul României, a fost întemeiat un eveniment de artă, Art Encounters, care are potențialul de a deveni unul din cele mai relevante proiecte de acest fel din Europa Centrală”, notează publicația germană art Das Kunstmagazin.

Cea mai ambițioasă manifestare dedicată artei contemporane organizată vreodată în România s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și a reunit pentru 5 săptămâni de bienală peste 300 de lucrări realizate de 150 de artiști români și străini, din care jumătate au fost prezenți fizic la Timișoara. Această ediție a fost organizată cu sprijinul sponsorului principal, Raiffeisen Bank.

Concentrându-se pe arta românească, dar și pe o selecție extinsă de artiști internaționali, bienala a fost punctul de întâlnire al publicului larg cu artele vizuale. Curatorii Diana Marincu și Ami Barak au pregătit un număr de expoziții care au inclus o selecție de lucrări ale tinerei generații – cu o medie de vârstă ce depășește cu puțin 30 de ani – în spații precum Muzeul de Transport Public Corneliu Miklosi, Halele Timco, Casa ISHO și Muzeul de Artă din Arad. Aceste expoziții au fost completate de cele cu un caracter istoric ce au avut în prim plan lucrări ale generațiilor deja consacrate la Muzeul de Artă din Timișoara și Cantina Colegiului Tehnic Ion Mincu (curator Magda Radu). A fost creat astfel un context propice întâlnirilor și dialogului dintre generația tânără și generțiile deja consacrate pe scena artei, o caracteristică percepută ca atare pentru Art Encounters.

Art Encounters s-a desfășurat într-o serie de spații expoziționale convenționale și neconvenționale, unele special amenajate cu ocazia Bienalei. Pentru mulți timișoreni a fost o premieră să treacă pragul Muzeului de Transport Public „Corneliu Miklosi” – fost depou RATT, Casa ISHO, Cantina Colegiului Tehnic Ion Mincu, Uzina de apă din Urseni sau Fabrica de Țigări. Expoziții au avut loc și în Casa Artelor și Bastionul Maria Theresia, dar și la galeriile partenere: CALINA Spațiu de Artă Contemporană, Galeria Jecza, Fundația Triade și Galeria Calpe.

Bienala Art Encounters sprijină activ generația tinerilor artiști din țară oferindu-le expunere în cadrul evenimentelor. De altfel, 40 de lucrări au fost produse special cu ocazia evenimentului de la Timișoara prin grija și cu sprijinul Fundației Art Encounters, care a beneficiat pentru producția de lucrări noi de co-finanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național.

De asemenea, pentru prima data au fost reunite sub o singură umbrelă 11 spații independente invitate să se alăture Bienalei: Balamuc, B5 Studio, Citi Zenit, Lateral ArtSpace, MAGMA, pplus4 / CIV, Raft, Sandwich, Simultan, Tranzit.ro/ Iași, Vector.

Programul de evenimente a reprezentat o componentă importantă pe care organizatorii au pus un accent deosebit pe parcursul celor 5 săptămâni. Art Encouners a inclus în programul său 8 lansări de carte, 6 performance-uri, 5 prezentări de artiști (Irina Botea Bucan, Michelle Lacombe, Boris Mitić, Dan Perjovschi, Pusha Petrov), 6 proiecții de film și 22 de evenimente colaterale printre care expoziția de fotografie a cunoscutului cineast Cristi Puiu, Sieranevada (Arad), Festivalul Silmultan XII. Possible Futures, Expoziția Fald a artistului clujean Ioan Sbârciu, respectiv expoziția On Duty a artistei din Rusia Olga Chernysheva.

Programul educațional My Art Encounters, inițiat cu ocazia primei ediții, a fost îmbogățit, devenind unul din cele mai ambițioase din țară. Programul pentru copii început în 2015 a fost dezvoltat, astfel încât 5.100 copii din școli din Timișoara și împrejurimi, dar și din alte orașe (Târgu-Mureș, Oradea, Baia Mare) să participe la unul din cele 141 de tururi organizate pentru ei în colaborare cu Institutul Cultural Francez și cu sprijinul Hella. Noutatea acestei ediții a fost demararea unui program de introducere în arta contemporană pentru adulți. Evenimentele de tip artist walk (tururi ghidate ținute de artiști invitați) au fost foarte bine primite de public, o ocazie de întâlnire interactivă între privitor și artist. Pe parcursul celor 5 săptămâni au fost organizate 27 de tururi ghidate, 5 episoade de introducere în arta contemporană cu peste 200 de participanți, dar și un curs de jurnalism aplicat în arta contemporană pentru tineri jurnaliști și un program educațional pentru familii (cu sprijinul Fundației Hațegan și a Centrului Cultural German). Proiectul My Art Encounters este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Componenta educațională a fost completată de editarea primului Ghid de artă contemporană lansat în România, o lucrare bogată în noțiuni și referințe explicate publicului larg, produsă în colaborare cu Deloitte Romania.

Fundația Art Encounters va pregăti încă din lunile următoare ediția din 2019 a Bienalei cu un program îmbogățit, care va fi o etapă decisivă înaintea ediției din 2021, când Timișoara va fi Capitală Culturală a Europei și va marca multe premiere pe scena artei contemporane românești.

Comentarii

comentarii