Acasă Eveniment Rectorii din „Consorţiul Universitaria” vor o ierarhie clară între universităţi

Rectorii din „Consorţiul Universitaria” vor o ierarhie clară între universităţi

DISTRIBUIȚI

uvt bunRectorii celor mai tari universităţi din ţară, reunite în “Consorţiul Universitaria”, cer o ierarhizare clară a instituţiilor de învăţământ superior din România.

Motivul prinicipal este diferenţierea clară pe criterii valorice a universităţilor româneşti. Rectorii universităţilor din Bucureşti, Babeş-Bolyai din Cluj, ai Universităţii de Vest din Timişoara, ai Academiei de Studii Economice Bucureşti şi ai Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi au tras un semnal de alarmă şi în privinţa subfinanţării crase a învăţământului românesc. Cei mai importanţi şefi de instituţii academice din România s-au întâlnit la reunirea „Consorţiului Universitaria”, organizată la sfârşitul săptămânii trecute, la Iaşi.

În România, toate universităţile sunt egale

„Instituţiile de învăţământ superior din România sunt judecate, în mod nedrept, pe baza unor criterii egalitariste” a spus, Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti, în deschiderea lucrărilor „Consorţiului Universitaria”. În Statele Unite ale Americii, dintre cele 4.000 de instituţii de învăţământ superior, doar 225 au dreptul de a organiza studii doctorale, în timp ce în Marea Britanie universităţile care pot oferi studii de doctorat reprezintă puţin peste 20% din numărul total al instituţiilor de învăţământ superior. Prin comparaţie, în România toate cele 49 de universităţi publice au dreptul nediscriminatoriu de a organiza studii doctorale. Cei 50 de reprezentanţi ai universităţilor au căzut de acord că este nevoie de o iniţiativă comună pentu ca diplomele să „nu mai reprezinte expresia unei presupuse voinţe colective”.

Oferte de studiu multiple

Reuniţi pentru a discuta şi despre noile oportunităţi de finanţare prin programele europene din perioada 2014-2020, reprezentanţii celor cinci universităţi  au decis să transforme România într-o destinaţie extrem de atrăgătoare pentru studenţii din străinătate. Aceştia au propus oferte de studiu multiple. Astfel, prin noile tipuri de burse Erasmus, studenţii vor putea veni să studieze în ţara noastră în două sau mai multe universităţi sau vor putea beneficia de „pachete” de burse de studii şi stagii de practică din partea mai multor universităţi. Mai mult, universităţile au hotărât să pună în practică şi o idee mai veche a Consorţiului, respectiv realizarea unor mobilităţi de tip „Erasmus intern” între universităţile membre din Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Iaşi. Astfel, un student de la Iaşi ar putea studia un semestru la o universitate parteneră din România, urmând ca notele obţinute să-i fie recunoscute în totalitate.

Din 2014 ne batem pentru fonduri cu cele mai tari universităţi

În ceea ce priveşte cercetarea, cele cinci universităţi de top româneşti au discutat posibilităţile de colaborare în cadrul noului program european Orizont 2020, ce va oferi finanţări de 70 de miliarde de euro. „Din 2014 vom lupta pentru finanțarea europeană a cercetării cu cele mai mari universități occidentale. Este important să avem o cercetare performantă. Avem datoria de a fi nişte garanţi ai calităţii învăţământului şi cercetării în România”, a atras atenţia Marilen Pirtea, rectorul UVT.

Comentarii

comentarii