Acasă Actualitate Rectorii din România câștigă cât cei din vest

Rectorii din România câștigă cât cei din vest

DISTRIBUIȚI

Scandalul Bacalaureatului din acest an a ridicat din nou semne de întrebare referitoare la calitatea învățământului românesc. Acuzațiile și aruncarea răspunderii de la un partid politic la altul nu rezolvă problemele grave ale sistemului. La fel nici scuzele referitoare la lipsa de finanțare, la salatiile mici și la lipsa de motivare a dascălilor. Problemele nu se rezumă la învățământul mediu ci se rîsfrâng și la cel superior, de multe ori acuzat că produce diplome pa bandă rulantă. Zeci de universități, de stat și particulare, produc mii de absolvenți anual, pentru o piață a muncii care nu poate să îi absoarbă. Mii studenți, de masteranzi și de doctoranzi, ies pe porțile universităților, cu diplome pe care semnează rectori plătiți cu mii de euro pe lună.

 Econtext.ro a realizat un top al salariilor pe care le încasează rectorii de la cele mai importante universități din țară, Topul se rezumă la primii 25 de rectori și la salariile net declarate de aceștia în declaratiile lor de avere. În cele mai multe cazuri, este vorba despre salariul net de anul trecut, dar sunt și rectori care nu și-au înnoit declarațiile chiar de mai mulți ani. Realizatorii clasamentului au inclus doar salariul încasat pentru funcția de rector, nu și îndemnizațiile primite pentru participarea în comisiile de doctorat, sau pentru activitățile didactice și de cercetare.

 
Două universități din Timișoara în top 10 
 
Cel mai bine plătit rector din România este Vasile Isan, rectorul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, care a încasat drepturi salariale de 19.949 de lei pe lună. Pe a doua poziție, la o distanță destul de mică, este Iosif Ștefan Drăgulescu, rector al Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara, cu un câștig salarial de 19.245 de lei pe lună. Pe ansamblu, primii șase rectori din clasament câștigă salarii de peste 15.000 de lei pe lună, iar primii 15 au salarii ce depășesc pragul de 10.000 de lei. La oplul opus, pe ultima poziție în acest top, se află Nicolae Robu, rector al Universității Politehnica din Timișoara. Nicolae Robu câștigă 3.482 de lei pe lună, dar veniturile pe care le obține din toate activitățile pedagogice sunt de peste 19.000 de lei pe lună. În afara banilor primiti ca rector, 3.482 de lei, Robu mai obține aproape 16.000 de lei pe lună din activitățile didactice, de cercetare, de participare în comisiile de masterat, doctorat și alte îndemnizații. În total, Nicolae Robu a obținut venituri anuale de 230.509 lei de la Universitatea Politehnica Timișoara, comparabile cu media veniturile anuale ale unui rector care sunt cuprinse în intervalul 200.000 – 250.000 de lei, aproximativ 60.000 de euro pe an, comparabil cu salariile din universitățile din vest. În aceeași situație se află și Ioan Talpoș, rectorul Universității de Vest din Timișoara, care a declarat un salariu de 13.054 de lei pe lună.
 
Universitate obscură, salariu nesimțit
 
Situația cea mai ieșită din comun este cea a rectorul Universitatii Aurel Vlaicu din Arad, Lizica Mihuț. Rectorul acestei obscure universități a declarat venituri anuale de 251.760 lei. Din acestea, 105.050 reprezintă banii câștigați din activitatea de rectorat, iar restul reprezintă bani cștigati din activități didactice, sau de cercetare.

Comentarii

comentarii