Acasă Actualitate Rectorul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” din Bucureşti, a susţinut la...

Rectorul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” din Bucureşti, a susţinut la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, conferinţa „Securitate şi guvernare în era interconectivităţii”

DISTRIBUIȚI

Casa Universitarilor şi Studenţilor din cadrul Universităţii de Vest Vasile Goldiş din Arad a găzduit, sâmbătă, 25.11.2017, conferinţa interactivă cu tema „Securitate şi guvernare în era interconectivităţii”, susţinută de prof. univ. dr. Adrian Ivan, comandant şi rector Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” din Bucureşti, profesor al Universităţii „Babeş-Bolyai”, unul dintre cei mai apreciaţi specialişti în domeniul securităţii şi relaţiilor internaţionale. 

La manifestarea academică finanţată de Centrul Cultural Judeţean Arad, cu sprijinul Fundaţiei Universitare „Vasile Goldiş”, care se înscrie în proiectul intitulat «Identitate şi alteritate în cultura Europei contemporane» organizat de Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane şi Educaţie Fizică şi Sport, au participat prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, conf. univ. dr. Cristian Benţe, prorector, prof. univ. dr. Speranţa Milancovici, decanul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste, Educaţie Fizică şi Sport, prof. univ. dr. Mihaela Tomiţa, din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, cadre didactice şi studenţi.  

Prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad, a transmis, în deschiderea lucrărilor, mesajul preşedintelui Universităţii, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, al Conducerii Universităţii şi a subliniat importanţa proiectului implementat de echipa de proiect al cărei coordonatori sunt prof. univ. dr. Speranţa Milancovici şi conf. univ. dr. Cristian Benţe, precum şi dorinţa de a continua astfel de manifestări de anvergură. „Mulţumesc, în mod special, d-lui profesor Adrian Ivan, un prieten al Universităţii noastre, care a onorat invitaţia noastră şi a venit cu drag la Arad, pentru că, în calitate de prieten şi rector cred că este foarte important să punem baza unor noi proiecte de colaborare”, a precizat prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad.

Conf. univ. dr. Cristian Benţe, prorectorul UVVG, a subliniat colaborarea prof. univ. dr. Adrian Ivan cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, care a început în urmă cu trei ani, cu o serie de conferinţe pe teme legate de securitate şi relaţii internaţionale. „Domnul rector Adrian Liviu Ivan este un formator, deschizător de drumuri şi la fel cum au făcut şi alţi profesori distinşi înaintea domniei-sale, continuă tradiţia clujeană – să-i spunem – în a susţine specializările de Relaţii internaţionale şi Studii de securitate în întreaga ţară, acolo unde ele îşi dovedesc eficienţa şi viabilitatea. Fără aportul dumnealui cred că, multe dintre specializările care s-au deschis în universităţile din România nu ar fi putut funcţiona. De aceea, dorim să îi mulţumim pentru contribuţia deosebită pe care a avut-o în susţinerea specializării noastre de Relaţii internaţionale şi studii europene”, a spus conf. univ. dr. Cristian Benţe, prorectorul UVVG.

Prof. univ. dr. Adrian Liviu Ivan, rector al Academiei Naţionale de Informaţii “Mihai Viteazul” Bucureşti, a subliniat, în alocuţiunea sa, faptul că a venit întotdeauna cu plăcere la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, precum şi rolul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” din Bucureşti: „Sunt de-a dreptul onorat şi în acelaşi timp trebuie să vă spun că mă şi simt foarte bine, nu neapărat în calitate de rector, ci în calitate de coleg, pentru că am venit totdeauna cu plăcere la Arad. Am susţinut împreună mai multe conferinţe aici, am amintiri extrem de plăcute şi îmi doresc să continuu. Aici există o comunitate academică pe care am cunoscut-o, am sprijinit-o şi de la care aştept, realmente, construcţia unor programe universitare în zona aceasta a studiilor de securitate din zona de vest a României. Este un moment destul de bun, în care am arătat rolul pe care Academia Naţională de Informaţii îl poate avea în generarea unor proiecte strategice de cercetare în România şi de conectare a României ca actor important al Uniunii Europene şi al NATO, la cercetarea europeană şi internaţională. În acest sens subliniez, încă o dată, că Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” are disponibilitate pentru a scoate cercetarea românească, zona aceasta de educaţie dintr-un unghi de dispute, de fragmentări, care pot să servească momentan unor actori regionali locali, chiar naţionali, dar nu serveşte României. Iar astăzi cred că, e mai important ca oricând ca universităţile, institutele de cercetare să servească România şi nu unor interese care sunt trecătoare”. 

Întrebat despre proiectele de viitor, prof. univ. dr. Adrian Ivan, rectorul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul”, a precizat că acestea „sunt legate de dezvoltarea culturii de securitate în oraşele şi comunităţile epistemologice româneşti. Voi veni şi la Arad pentru a ţine în continuare conferinţe în zona culturii de securitate, dar voi avea întâlniri şi în alte oraşe, în alte zone ale României, tocmai pentru a face simţită prezenţa Academiei Naţionale de Informaţii ca un hub pentru dezvoltarea culturii de securitate şi intelligence în societatea românească”.  „Ne-am bucurat foarte mult de prezenţa domnului profesor Adrian Ivan, rectorul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul”, un prieten al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. Domnia sa, face parte, de muţi ani, din echipa de profesori care vin la Universitatea noastră cu drag şi cu plăcere să susţină conferinţe de specialitate în diferite domenii dintre care cele în domeniul securităţii şi guvernanţei sunt extrem de bine primite atât de colegii profesori, cât şi de mai tineri noştri colegi – studenţii. Îi mulţumesc şi pe această cale pentru faptul că a fost astăzi aici alături de noi şi pentru faptul că rămâne un prieten al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad”, a declarat prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”.

Comentarii

comentarii