Acasă Actualitate Rectorul UVT, deputat Marilen Pirtea: ”Dacă Ministerul Educaţiei ar fi elev, ar...

Rectorul UVT, deputat Marilen Pirtea: ”Dacă Ministerul Educaţiei ar fi elev, ar fi corigent la mai toate materiile”

1721
DISTRIBUIȚI

Rectorul UVT, deputat Marilen Pirtea, afirmă că dacă Ministerul Educaţiei ar fi elev, acesta ar fi corigent la mai toate materiile, cu un record negativ la abandonul şcolar, cu şcoli şi grădiniţe nesigure pentru copii şi imposibilitatea cadrelor didactice de a-şi plăti cursurile de formare/perfecţionare, în timp ce Onor ministerul discută despre manuale la Sport.

„Aproape 180.000 de elevi de clasa a V-a, dintre care 5.000 din Timiş, nu au manuale potrivite din care să înveţe. Întârzierile în elaborarea programelor şi desfăşurarea licitaţiilor demonstrează deficienţe manageriale în activitatea instituţiilor abilitate. În tot acest circ, apare manualul pentru Educaţie fizică, în timp ce adevărata problemă a sportului şcolar ţine de lipsa bazelor sportive, a sălilor de sport şi a dotărilor. (…).

Liceele cu promovabilitate 0% la Bacalaureat au rămas tot ale nimănui. Dincolo de ameninţările iresponsabile ale ministrului Liviu Pop cu privire la închiderea lor, nu s-a luat nicio măsură. Acestea îşi încep astăzi activitatea în aceleaşi condiţii, cu aceleaşi probleme şi, anticipez, cu aceleaşi rezultate la următoarele examene naţionale.

Dar nu doar cele cu un procent de 0% promovare sunt în dificultate. Numai în Timiş, un număr de 14 licee au avut o promovabilitate slabă la Bacalaureat, între 0% şi 30%. La mai bine de două luni distanţă nu există niciun plan pentru redresarea acestora. Mai mult decât atât, ministerul înlocuieşte inspectorii generali în prag de an şcolar, cu persoane care au picat la concursurile anterioare şi de trei ori.

Noul an şcolar găseşte cadrele didactice în imposibilitatea de a-şi plăti cursurile de perfecţionare ca urmare a subfinanţării şi nesusţinerii bugetelor necesare de către minister, profesorii fiind nevoiţi să plătească din propriul salariu sau să renunţe la dezvoltarea profesională. Dascălilor nu li se vor restitui sumele care li se cuvin, drepturi salariale confirmate prin decizii judecătoreşti. Suma pe care fiecare profesor ar trebui să o recupereze se ridică la aproximativ 5.000 de lei, însă plata acestora nu are şanse a se face în 2017.

La toate acestea, adăugăm faptul că rata părăsirii timpurii a şcolii este la un nivel alarmant, de 19%. La cum arată lucrurile acum, reducerea ei în 2-3 ani la un nivel de 11%, după cum ne-am angajat ca ţară, este imposibil de realizat. Toate aceste întârzieri şi piedici fură din viitorul nostru şi al copiilor noştri”, spune deputatul liberal de Timiş Marilen Pirtea.

El le cere guvernanţilor să înceteze cu ipocrizia şi în privinţa repartiţiei şcolarilor după domiciliu şi „flotant”.

„Nu am ieşit încă din ipocrizia repartiţiei şcolarilor după adresă, în clasa întâi. O guvernare performantă este una care gestionează realitatea, nu abstracţiunile din raportări. În realitate, putem vorbi de o piaţă neagră a vizelor de flotant, clase şi şcoli supraaglomerate. Oamenii vor găsi mereu soluţii să treacă peste opreliştile pe care le instituie guvernarea. Soluţia nu este să tot inventezi regulamente şi constrângeri, ci să identifici cauza, nu efectele. Singura soluţie este investiţia masivă în educaţie, ridicarea nivelului tuturor şcolilor”, concluzionează Marilen Pirtea, rector UVT.

Comentarii

comentarii