Acasă Actualitate Reformatorul Docea merge spre autoritarism?

Reformatorul Docea merge spre autoritarism?

DISTRIBUIȚI

Disciplină după alte reguli, la Biblioteca Universităţii de Vest

Vasile Docea, directorul Bibliotecii Central Universitare „Eugen Tudoran” din Timişoara, este acuzat de dictatură. Acuzaţiile vin de la angajaţi, dar şi din rândul sindicaliştilor. Docea a devenit celebru după ce a fost la un pas să fie dat afară din Universitatea de Vest din Timişoara, cu câţiva ani în urmă. Docea făcea parte din Grupul de Reformă Universitară şi din această poziţie a avut mai multe ieşiri dure împotriva fostului rector al UVT, Ioan Mihai. Docea a cerut mereu transparenţă şi echitate. Roata vieţii s-a întors însă bizar, în cazul lui. Acum el este foarte deranjat că cineva îşi permite să-l întrerupă într-o şedinţă sau să-i aducă vreo acuză. E deranjat chiar şi de bârfe… Cercetare disciplinară cu uşile închise

Ajuns director la BCUT, cu câteva luni în urmă, Vasile Docea a început războiul cu foştii şefi. El a comandat o comisie de cercetare disciplinară împotriva actualului director adjunct al bibliotecii, Diana Ostafe, dar şi a unei colege, bibliotecara Carla Suhaida. Pentru că au simţit că la mijloc este ceva necurat, doamnele au cerut să fie asistate de liderul Sindicatului „Alma Mater” Timiş, Ilare Bordeaşu. Stupoare, preşedintele comisiei de cercetare disciplinară, inginerul Gina Brînzan, nici nu a vrut să audă despre aşa ceva. „Nu puteţi să participaţi decât cu acordul domnului director, el ne-a spus că nu aveţi voie să participaţi”, i-a spus Brînzan, marţi, liderului de sindicat. Femeile sunt disperate şi susţin că noul director le poartă pică încă de la început. „Am fost pusă, încă de la început, la zid, de domnul Docea. M-a acuzat de incompetenţă şi ineficienţă, dar nu mi-au prezentat absolut nimic în acest sens. Am cerut intervenţia sindicatului şi nici asta nu ni s-a aprobat. Nu ştiu ce înseamnă acest lucru, eu cred că este vorba despre o conducere dictatorială. Îmi pare rău să văd cum distruge tot ce am construit în 20 de ani, alături de fostul director”, ne-a spus Diana Ostafe, directorul adjunct al BCUT, fostul ordonator de credite .

Domnul director nu comentează nimic

Vasile Docea nu a vrut să comenteze absolut nimic despre acest caz. „De obicei, oferim orice informaţii, dar fiind vorba despre o solicitare disciplinară, nu pot oferi nicio informaţie până la finalizarea ei. E problema presei dacă vrea să influeneţeze într-un fel sau altul rezultatul acestei cercetări”, ne-a spus Docea. Diana Ostafe este acuzată de lucruri cel puţin ciudate. Soţia prorectorului Vasile Ostafe, de la UVT, este acuzată că într-o şedinţă de la BCUT, desfăşurată pe 7 martie, l-ar fi întrerupt în mod repetat pe directorul Docea. Tot atunci i se reproşează că „s-a opus măsurilor manageriale ale acestuia, dând dovadă de lipsă de respect”. La acuze sunt trecute şi bârfele… „În repetate rânduri, aţi susţinut public că directorul general distruge biblioteca, aspect relatat faţă de angajaţii BCUT şi parteneri ai bibliotecii”, se arată în convocarea la comisa de disciplină. Ostafe este acuzată şi de „legarea unei prize fără legătură la pământ a unui echipament SELF-CHECK”, dar şi că nu a vrut să facă parte dintr-o comisie…

Cu gândul la dictatură…

Ilare Bordeaşu, liderul Sindicatului „Alma Mater” din învăţământul universitar pe zona de vest, a încercat fără succes să ia parte la comisia disciplinară de marţi. „Rămân surprins că un om ce vrobeşte de reformă, ca Docea, a dat dispoziţii să nu particip la cercetarea disciplinară. Este imposibil ca un director adjunct să fie cercetat disciplinar de subordonaţi, iar sindicaliştii să nu poată participa la discuţii. Felul în care a procedat directorul Vasile Docea mă duce cu gândul la cea mai urâtă dintre dictaturi”, ne-a spus Ilare Bordeaşu. Comisia de cercetare disciplinară nu a ajuns la niciun rezultat, marţi, în cazul celor două angajate ale BCUT. Femeile au cerut probe pentru lucrurile de care sunt acuzate şi s-a stabilit o nouă întâlnire, la o dată care nu a fost încă stabilită.

 

Comentarii

comentarii