Acasă Cultura Regal cultural oferit timișorenilor de Clubul Marile Cărți și Consiliul Județean Timiș

Regal cultural oferit timișorenilor de Clubul Marile Cărți și Consiliul Județean Timiș

DISTRIBUIȚI

Chiar în luna lui mărțișor, Clubul Marile Cărți și Consiliul Județean Timiș au oferit un regal cultural, un cadou iubitorilor de carte, cum rar a văzut Timișoara, joi, 10 martie, la Muzeul Național de Artă, din Piața Unirii. Conferința ”Libertatea și sufletul Europei: Marc Aureliu, Dostoievski, C.S. Lewis” a fost o puternică pledoarie pentru lectura de calitate, deopotrivă cu un mesaj de sinceră implicare și susținere a proiectului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023.

”Mulțumesc conducerii Muzeului Național de Artă Timișoara și Consiliului Județean Timiș, personal președintelui Alin Nica, fiindcă iubește și sprijină cultura de calitate și ne-a ajutat să organizăm această minunată manifestare culturală, să o oferim cadou timișorenilor”, a spus Mihai Neamțu.

Rafinata reuniune de la Muzeul de Artă Timișoara a fost prima față în față, după un an de dezbateri online de la înființarea Clubului Marile Cărți. Propunerea Clubului Marile Cărți a fost ca prin evenimentul din 10 martie, timișorenii să redescopere sufletul Europei, viu, alert și deștept chiar și în vremuri de restriște, prin prisma operelor a trei autori esențiali, mereu actuali și exemplari: Marc Aureliu (împăratul filozof care a dovedit că un conducător poate fi și un înțelept luminat), F. M. Dostoievski (romancierul genial care s-a opus despotismului autoritar cu prețul condamnării sale la moarte) și C. S. Lewis (savant de renume și scriitor inspirat, în ființa căruia știința și credința au coexistat armonios).

Au vorbit despre moștenirea pe care ei au lăsat-o marelui canon cultural european și mondial dr. Mihail Neamțu, alături de conf. univ. dr. Lavinia Tec, conf. univ. dr. Claudiu T. Arieșan și conf. univ. dr. Claudiu Mesaroș de la Universitatea de Vest din Timișoara.

Conf. Claudiu T. Arieșan a spus: ”Să nu uitați când îi citiți capodoperă lui Marc Aureliu, născut în aprilie 121 după Hristos, că a fost un om al suferinței, dar a știut să surâdă în față ei, iar prin asta mi s-a părut o persoană excepțională.

Marc Aureliu e un om care a suferit de toate bolile lumii și a murit de o boală cumplită în cea mai tragică pandemie a umanității. În vremea împăratului filosof, Marc Aureliu, a fost așa-zisă ciumă, de fapt e vorba de varicelă când au murit 7,5 milioane de oameni.

Populația planetei era de 300.000.000 de oameni. Aceasta ar fi echivalentul victimelor pandemiei de COVID19 de astăzi. Dacă am fi trăit aceeași pandemie, ar fi murit 350 de milioane de oameni, raportat la populația de aproape 8 miliarde. De ce? Nimeni nu era imunizat în zona respectivă la boală.

Cel mai ironic moment este atunci când o delegație romană de șapte oameni a mers în China, care a fost al doilea epicentru al pandemiei. A ajuns la ei după o călătorie de 4 luni. Practic a 20 parte din planetă a pierit pe o perioada de 15 ani. Nu existau medicamente nici tratamente să lupte cu boală.

Împăratul filosof Marc Aureliu a avut 14 copii. Au rămas 2. Acesta era procentajul unei Rome care avea expectanță de viață la naștere de 20 de ani. Din cei doi, că să îi fie suferință totală, unul a fost Commodus. Împăratul l-a dus la Eleusis să îl inițieze în marile mistere. Ce a ieșit ? Știm cu toții din filmul Gladiator. Commodus este singurul împărat gladiator care a ales să moară bătându-se în arenă. Nu neapărat cu Russel Crawe…! Povestea este înălțătoare, fiindcă este cel mai frumos film despre lumea română și despre Marc Aureliu. Acum se lucrează la partea a două a filmului”.

Conf. Arieșanu a citat la final un fragment scurt din Marc Aureliu:

”Asta înseamnă desăvârșirea caracterului: să trăiești fiecare zi ca și cum ar fi ultima, dar să nu faci trei lucruri: să nu fii agitat, să nu fii amorțit și să nu fii ipocrit”. 

Conf. Lavinia Tec a vorbit de CS Lewis care a modelat mințile și caracterele a milioane de oameni, inclusiv și mintea lui Mihai Neamțu.

Conf. Claudiu Mezaroș, filozof și exeget al Evului Mediu, a vorbit despre ce înseamnă spiritul și sufletul Europei și despre ceea ce ne învață cărțile despre identitatea noastră și ceea ce presupune să fii european.

În cadrul evenimentului a fost lansată, în premieră națională, și cartea Iisus la Niceea, apărută la editura Clubului Marile Cărți sub semnătura lui Mihail Neamțu. Ateism global sau creștinism universal? Momeala morții și Tânărul pescar: Cum a biruit Mesia răutatea lumii? Când Isus nu e Hristos. Evanghelia după Liiceanu. Acestea sunt doar câteva dintre temele abordate în rândurile remarcabilei și incisivei apariții editoriale.

În mesajul său, Mihai Neamțu a concluzionat: ”Întâlnirea a fost o fericită ocazie, în toiul atâtor deznădejdi, temeri și emoții negative, după doi ani de pauză impusă desfășurării evenimentelor culturale de anvergură – mai ales a celor din domeniul cărții – și cu prilejul aniversar al împlinirii unui an de la înființarea sa aici, la Timișoara.

În fiecare zi de luni, marți sau miercuri, noi vă oferim această întâlnire în online și promitem că vom fi mai des în acest format la Timișoara și la București, dar și la Sinaia sau Păltiniș”.

De asemenea, despre copleșitoarea carte ”Isus la Niceea”, Mihai Neamțu a spus:

”Am scris Isus la Niceea cu Dostoievski în suflet și cu impresionantă pleiadă de mărturisitori ai Orientului și Occidentului. Europa este locul în care ne regăsim cu toții cu o condiție să nu o mai criticăm și să nu o mai detestăm. Europa cristiană este cel mai mare dar pe care Dumnezeu l-a făcut umanității. Toți autorii europeni de care am discutat în această seară contină să fascineze. 

CS Lewis, tradus în peste 100 de limbi și în peste 100 de milioane de exemplare, împăratul filosof stoic, Marc Aureliu, descoperit în această perioada de restriște, până la marele Distoievski, tradus în peste 170 de limbi. Acești autori impresionează, uimesc și copleșesc în continuare inimile oamenilor de pe toate cele 5 continente.

Isus la Niceea este Isusul crestinismului apostolic, patristic și biblic, un Isus pe care merită să îl redescoperim. Uneori Dumnezeu intră în viață omului prin intermediul unui scriitor. Dacă în această seară l-ați descoperit pe Isus la Niceea prin CSLewis, prin Marc Aureliu sau, mai ales, prin Dostoievski este minunat”, a fost mesajul intelectualului rafinat Mihai Neamțu.

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, prezent la eveniment, de asemenea, a concluzionat: ”A fost o seară minunată, plină de revelații intelectuale. E mare nevoie de asemenea manifestări cultural-educative. E bine să organizăm și să promovăm întâlniri cu marii creatori și intelectuali ai Banatului și ai țării. Avem capacitatea să oferim cetățenilor evenimente de înalt rafinament așa cum a fost și această seară, unde minți luminate, scriitori și cadre universitare ne-au oferit momente extraordinare, care pot închega spiritul de comuniune culturală, atât de necesară Timișoarei 2023. Capitală Europeană  Culturii. Este de datoria Consiliului Județean Timiș să sprijine asemenea manifestări culturale de mare anvergură intelectuală”.

Comentarii

comentarii