Acasă Cultura Regele Ferdinand I și reformele Marii Uniri. 100 de ani de la...

Regele Ferdinand I și reformele Marii Uniri. 100 de ani de la Reforma Agrară

1163
DISTRIBUIȚI

Expoziția foto-documentară Regele Ferdinand I și reformele Marii Uniri. 100 de ani de la Reforma Agrară va fi prezentată publicului din România până în data de 7 martie 2021.

Evenimentul ilustrează etapele Reformei agrare din anul 1921, modul de aplicare și procedurile de expropriere și împroprietărire, aspecte ale dezvoltării agriculturii românești și a vieții țăranului în perioada interbelică. Cu alte cuvinte: un moment fondator, înscris în traseul de modernizare a României Mari.

Crearea României Mari a fost o provocare administrativă și socială. Regele Ferdinand I a girat, încă din timpul războiului, o serie de reforme interne – constituţională, electorală, agrară, financiară –, având susținerea elitei politice din acele vremuri, reforme care au îmbunătățit viața românilor în noul stat unificat.

Reforma agrară din 1921 a generat importante transformări în structura economiei românești. Intrarea țărănimii în proprietatea pământului pe care îl muncea, prin eliberarea, „În numele Majestății Sale Regelui Ferdinand I”, a titlurilor de proprietate definitive, a dus la consolidarea statului național unitar consfințit în 1918.

De asemenea, expoziția deschide și seria manifestărilor ocazionate de aniversarea a 30 de ani de la înființarea Muzeului Național Cotroceni, în anul 1991, instituție reper în rândul muzeelor cu specific memorialistic, un spațiu al dezbaterii și al dialogului artistic, al promovării valorilor istoriei și artei, în conformitate cu cerințele actuale ale muzeologiei.

Partenerii Muzeului Național Cotroceni în acest proiect sunt Arhivele Naţionale ale României, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Naţional al Agriculturii din Slobozia, Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești. Expoziția este inclusă și în turul expozițional complet permanent. Expoziția poate fi vizitată, în perioada 28 ianuarie – 7 martie 2021, Muzeul Național Cotroceni, iar după aceea expoziția va fi itinerată în mai multe orașe din țară.

Comentarii

comentarii