Acas─â National Regina Maria cea mereu vie

Regina Maria cea mereu vie

447
DISTRIBUIȚI

regina maria

La 62 de ani, în 18 iulie 1938, după o grea suferinţă, se stingea, la Sinaia, Regina Maria a României. Avea sânge britanic, în linie paternă, era principesă rusoaică, după mamă, dar sufletul i-a fost plin de dor, sentiment de Pronie hărăzit românilor.

Maria se molipsise de dor, la venirea la Bucure┼čti, ca mireas─â a principelui Ferdinand, nepot de frate al Regelui Carol I.

Avea numai 17 ani c├ónd ┼či-a urmat consortul. Un so┼ú destul de distant, din cauza timidit─â┼úii, de┼či foarte ├«ndr─âgostit de frumoasa-i so┼úie. Indiscutabil, pentru principesa Maria voca┼úia matern─â a fost foarte puternic─â. Durere foarte mare, l-a pierdut, la numai trei ani, pe prin┼úi┼čorul Mircea, mezinul. A gre┼čit, cum fac cei mai mul┼úi p─ârin┼úi, incapabili a-┼či ├«mp─âr┼úi egal afec┼úiunea. Din cei cinci copii r─âma┼či, Ileana a fost preferata sa. Frumoas─â, inteligent─â, distins─â, mam─â tot a ┼čase copii, Ileana va cultiva constant pasiunea mamei sale pentru Rom├ónia, pentru tradi┼úiile na┼úionale. Am├óndou─â ÔÇö cu total─â convingere, concretizat─â prin stabilirea unei uzan┼úe la Curte ÔÇö vor considera portul popular al femeilor rom├ónce drept expresia suprem─â a elegan┼úei.

S-a scris, se va mai scrie mult despre personalitatea puternic─â a reginei Maria, despre rolul s─âu decisiv ├«n realizarea Unirii celei Mari ┼či Sfinte. Confirm, ┼či eu, c─â p├ón─â ┼či cei mai ├«nver┼čuna┼úi republicani de pe la noi o admir─â sincer, recunosc├óndu-i meritele politice, umane. Poate, Dumnezeu le va da g├óndul cel bun ┼či-i va face s─â ├«n┼úeleag─â un adev─âr mare c├ót istoria noastr─â: dacii au avut regi de mare iscusin┼ú─â, iar ÔÇö ├«n linie patern─â ÔÇö str─âbunul nostru este gloriosul ├«mp─ârat Marcus Ulpius Traianus. A┼čadar, cum ├«┼či justific─â unii iubirea pentru republic─â, ÔÇťm─ârea┼ú─â vatr─âÔÇŁ bol┼čevic─â?

Revenind la adev─ârurile frumoase, un g├ónd pios de recuno┼čtin┼ú─â se cuvine a sorti Reginei Maria a Rom├óniei, ast─âzi, dup─â trecerea a 76 de ani, plini de durere pentru neamul rom├ónesc, servit cu pasiune de marea disp─ârut─â.

Comentarii

comentarii