Acasă Economic Regiunea Vest se numără printre câştigătorii proiectului european FRESH

Regiunea Vest se numără printre câştigătorii proiectului european FRESH

DISTRIBUIȚI

Comitetul de Monitorizare al Programului Interreg IV C a aprobat, în data de 5 noiembrie, proiectul FRESH – “Promovarea modelelor de dezvoltare economică sustenabilă la nivel regional”. Proiectul are un buget total de 2,1 milioane de euro, durata de 3 ani, începând cu luna februarie 2010, şi a fost propus de un consorţiu format din 12 organizaţii din şase state membre ale Uniunii Europene: Finlanda, Irlanda, Italia, Polonia, Marea Britanie şi România. Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de partener în cadrul consorţiului, are alocat în cadrul acestui proiect un buget de 100.000 euro.
Obiectivul proiectului FRESH este de a integra componenta de inovare „eco” (inovare ce presupune reducerea impactului negativ asupra mediului) în strategiile de inovare regională şi alte documente de planificare ale partenerilor, şi de a crea instrumentele regionale care favorizează în acelaşi timp creşterea economică şi protejarea mediului înconjurător.
Scopul participării Regiunii Vest în cadrul acestui proiect este de a exploata şi consolida componenta sustenabilă a dezvoltării regionale, prin încurajarea unor lanţuri de producţie capabile să aducă valoare adăugată şi inovare în economia regională, şi anume a unor întreprinderi şi sectoare care să contribuie în mod eficient la prosperitatea regiunii, iar în acelaşi timp să genereze calitate a mediului şi a vieţii. Aceste proiect este complementar cu alte iniţiative ale ADR Vest, şi anume Centrul Regional de Inovare şi Transfer Tehnologic – Tehimpuls sau Strategia de Inovare Regională 2009-2013. În acest moment, Strategia de Inovare Regională a Regiunii Vest 2009-2013 prevede 3 teme prioritare orizontale, printre care se numără „eco-inovarea”, temă care se referă la susţinerea proiectelor în industria de reciclare, energii regenerabile, produse şi servicii ecologice.
Dintre activităţile proiectului menţionăm: introducerea conceptului şi a instrumentelor de suport pentru eco-inovare, elaborarea unui set de criterii la nivelul fiecărei regiuni în vederea susţinerii întreprinderilor care produc eco-inovare, precum şi schimbul de bune practici pentru îmbunătăţirea strategiilor de inovare regională.
Rezultatele proiectului includ, printre altele: introducerea conceptului de eco-inovare în strategiile de dezvoltare a opt regiuni europene, transferul a zece bune practici europene, training pentru nouăzeci de experţi în domeniu.

Comentarii

comentarii