Acasă Actualitate Regulile pentru mersul la terase: doar cu rezervare și “un timp limitat...

Regulile pentru mersul la terase: doar cu rezervare și “un timp limitat de servire a mesei”

2445
DISTRIBUIȚI

Ocuparea locurilor la terase, care urmează să fie deschise luni, va fi posibilă doar cu rezervare, astfel încât să fie evitate aglomerările la intrarea în local și să fie facilitată ancheta epidemiologică în cazul apariției unui caz de îmbolnăvire între clienții localului, prevăd normele de funcționare a restaurantelor, obținute de Profit.ro.

În norme, redactate de Ministerul Economiei și avizate de Autoritatea Națională Sanitară, se vorbește, fără să fie explicat în mod clar, și despre “un timp limitat de servire a mesei” pentru clienți. În plus, dacă într-o localitate apare un focar extins de COVID-19, terasele din zonă vor fi din nou închise.

Conform documentului obținut de Profit.ro, operatorii economici din sectorul alimentației publice au o serie de obligații privind protecția clienților în spațiile în care aceștia au acces. Astfel, există o limită de maximum 4 persoane care pot ocupa o masă dacă nu sunt membri ai aceleiași familii, distanța între mese va fi de 2 metri, iar ocuparea locurilor se va face doar cu rezervare, astfel încât să se evite aglomerările la intrarea în unitate și “să se faciliteze ancheta epidemiologică în cazul apariției unui caz de îmbolnăvire între clienții localului, păstrarea informațiilor făcându-se cu respectarea prevederilor legale privind protecția datelor personale”.

La servirea mesei, personalul va purta mască, își va dezinfecta mâinile înainte de fiecare serviciu și vor fi utilizate mănuși la pregătirea mesei. Restaurantele vor fi obligate să asigure dispozitive și produse biocide avizate necesare dezinfectării mâinilor clienților și să îi informeze cu privire la modul de utilizare. De asemenea, vor trebui să informeze clienții cu privire la regulile de igienă și distanțare fizică, “precum și a necesității limitării timpului de servire a mesei, acolo unde este cazul”.

Condițiile stabilite de Guvern pentru terase, plaje, competiții sportive și spectacole în aer liber, începând cu 1 iunie

În situația în care într-o localitate “evoluează” focare extinse de COVID-19, se suspendă activitățile de servire și consum al produselor alimentare, bauturilor alcoolice si nealcoolice la terasele/ spațiile deschise din exteriorul unităților de alimentație publică, din zona respectivă. Angajatorii vor fi obligați să verifice zilnic starea de igienă individuală și de sănătate a angajaților, constând în asigurarea triajului epidemiologic prin controlul temperaturii angajaților, și să limiteze accesul în unitate a angajaților bolnavi sau convalescenți de boli transmisibile.

De asemenea, este obligatorie asigurarea distanțării fizice în rândul angajaților, iar în cazul în care spațiile de preparare a alimentelor îngreunează menținerea măsurilor de distanțare, trebuie să fie instituite măsuri alternative de protecție a lucrătorilor (limitarea numărului de lucrători angajați în același timp la o zonă de preparare a alimentelor, distanțarea stațiilor de lucru, organizarea personalului în grupuri de lucru pentru a reduce interacțiunile dintre grupuri, asigurarea echipamentului de protecție) sau în locurile în care amplasarea echipamentelor de producție nu permite distanțarea fizică. Sunt obligatorii și dotarea angajaților cu echipamente de protecție precum măști, viziere, combinezoane, mănuși de unică folosință precum și procedurile repetate de igienizare și dezinfecție.

Sursa: profit.ro

Comentarii

comentarii