Acasă Actualitate REMEMBER! A fost odată, un 20 Decembrie 1989. Timişoara, primul oraş liber...

REMEMBER! A fost odată, un 20 Decembrie 1989. Timişoara, primul oraş liber de comunism din România

2156
DISTRIBUIȚI

Aproape trei decenii au trecut din ziua în care Timişoara devenea primul oraş liber de comunism din România. Aproape 30 de ani s-au scurs de când tineri şi adulţi au plecat de acasă să vadă ce se întâmplă în oraş, de ce se trage, de ce survolează elicopterul Timişoara, ca niciodată, de ce miroase a praf de puşcă în case. Ei li s-au alăturat celor care erau deja în stradă şi nu puteau crede că au fost împuşcaţi oameni. De aceea, au mers să vadă cu ochii lor ce este. Unii au văzut şi au povestit, alţii au văzut dar nu au mai apucat să le povestească părinţilor ce au văzut, pentru că au urmat drumul celor răpuşi şi nu au mai ajuns acasă. Era pe 17 decembrie 1989, iar pe 18 şi 19 decembrie, timişorenii îşi căutau prin spitale rudele care nu au mai ajuns acasă. Unii fuseseră împuşcaţi, în stradă, în braţe, picioare sau abdomen, iar la morgă au ajuns cu un glonţ în cap.

Veştile şi zvonurile că au murit timişoreni împuşcaţi au împânzit muncitorimea şi platformele industriale ale oraşului. Se pune la cale, tacit, greva cea mare. Pe 19 decembrie 1989, muncitorii de la Elba îl iau ostatic pe prim-secretarul Radu Bălan, eliberat apoi de gen. Ştefan Guşe. Spre seară, liniştea aparentă este din nou spulberată de rafalele armate care curmă alte 73 de vieţi şi rănesc 296 de persoane.

În dimineaţa de 20 decembrie, muncitorii din toate întreprinderile timişorene intră în grevă generală şi pornesc spre centrul oraşului  din Calea Buziaşului şi  Calea Lugojului.

Peste 200.000 de persoane blochează Piaţa Operei, iar la balconul acestui edificiu apar primii lideri civili ai revoluţionarilor. Se constituie Frontul Democratic Român (FDR) condus de Petrişor Morar şi sunt conturate primele cereri ale demonstranţilor. Printre acestea: eliberarea tuturor celor arestaţi, permisiunea familiilor de a intra liber în Spitalul Judeţean, păzit de armată, unde erau internaţi răniţii, încredinţarea cadavrelor celor decedaţi aparţinătorilor, demisia lui Ceauşescu şi a acoliţilor, demisia Guvernului, dreptul la liberă circulaţie. FDR proclamă Timişoara primul oraş liber de comunism din ţară. Consulul Iugoslaviei la Timişoara, Mirko Atanatkovici, preia casetele înregistrate în Piaţa Operei şi în oraş care redau protestele şi apelurile timişorenilor şi le  transmite la Belgrad spre difuzare.

La prânz, armata fraternizează cu demonstranţii, iar în Timişoara nu mai moare niciun om împuşcat de forţele militare.

TIMIŞOARA DEVENISE PRIMUL ORAŞ LIBER DE COMUNISM DIN ROMÂNIA!

La 29 de ani de la acele tragice evenimente sunt comemorate prin parastase, pomeniri, depuneri de coroane şi jerbe la mormintele martirilor.

Evenimentul principal al datei de 20 decembrie rămâne sunetul sirenelor, care la prânz, pentru trei minute, le va aduce aminte tuturor de ceea ce s-a întâmplat atunci.

Comentarii

comentarii