Acasă Actualitate Remus Borza – fermier și avocat de aproape 30 de ani, celebru...

Remus Borza – fermier și avocat de aproape 30 de ani, celebru în tot Banatul

DISTRIBUIȚI

Remus Borza are 68 de ani și este unul dintre cei mai vechi fermieri din județul Hunedoara, dar în același timp desfășoară și o activitate de succes în justiție: este avocat.

Ferma lui din Deva deține 180 de vaci, 110 oi, 100 de porci și aproape 100 de ha de pământ, pe care omul cultivă porumb și lucernă pentru animale. De asemenea, el a reușit să își construiască și o micuță fabrică, unde produce brânză. În total are 10 angajați.

Fermierul -avocat, cunoscut până în Timișoara

Datorită calității și autenticității produselor obținute în propria fermă, i s-a dus vestea nu numai în județul Hunedoara, ci și în orașele mari din Banat. Astfel, fermierul-avocat Borza a reușit să își facă abonați nu numai în rândul cetățenilor, ci și a instituțiile publice sau private, cum sunt unele spitalele din Timișoara.

Astfel, el a reușit să încheie protocoale unde asigură cele mai delicioase bunătăți pentru mesele festive: purcel și vițel la proțap, sarmale, tocana porcului, balmoș, brânză cu mămăligă. ”E mâncare ca la mama acasă, autentică și sănătoasă, așa cum făceau părinții noștri pe vremuri. Am asigurat produsele alimentare pentru mese festive la care au participat și 2.000 de oameni din 26 de țări, numai la un eveniment.

Din păcate, acum sunt manifestări cu participări mult mai reduse, din cauza pandemiei de coronavirus, și nu prea mai sunt cereri”, spune Borza. Cum reușește veteranul Remus Borza să îmbine cu succes activitatea de fermier și de avocat? Dimineața, se scoală pe la ora cinci, merge la grajdul de animale, verifică starea animalelor și le dă mâncare și apă. Mai face una alta prin fermă, apoi, se întoarce acasă, se bărbierește, se îmbracă frumos în haine elegante și se duce la tribunal.

Analizează dosarele pe care le are în ziua respectivă și își prezintă clienții în instanță. După aceea revine acasă, se dezbracă de hainele bune, se îmbracă în hainele de fermier și se întoarce în grajd, printre animalele sale dragi, de care continuă să se îngrijească. Face curat, le dă nutreț și apă, singur sau ajutat de ceilalți angajați. ”Fără muncă intensă nu faci nimic.

Eu mă scol dimineața pe la ora 4 -5 și mă culc după miezul nopții”, spune fermierul -avocat. Remus Borza s-a îndreptat către agricultură, imediat după revoluția din 1989, după ce a absolvit facultatea de turism și alimentație publică. Fiindcă i-a plăcut mult să studieze, s-a înscris și la facultatea de drept, pe care a terminat-o cu succes. Examenul de intrare în rândul avocaților profesioniști l-a dat la baroul din București, unde se află cei mai buni și celebri avocați din România. Cu agricultura a fost simplu.

Borza a început cu o fermă micuță, imediat după 1989. Și-a cumpărat oi, două vaci și două scroafe, mai mult pentru a-și procura hrana zilnică pentru familie: carnea, laptele și produsele lactate. A reușit să achiziționeze un grajd pe care l-a amenajat și modernizat, pentru adăpostul animalelor, astfel a început extinderea fermei. Cum a reușit să ajungă la succes? ”Prin muncă și seriozitate, apoi, iar muncă și seriozitate.

Așa am reușit să îmi măresc ferma, dar fără să cumpăr animale. I-am ales pe purcelușii fătați și pe vițelușii care erau mai frumoși și mai sănătoși, i-am păstrat și i-am crescut. Așa am reușit să măresc numărul animalelor și să extindem ferma, în cei aproape 30 de ani de când fac agricultură și cresc animale. Când vacile, oile și scroafele au devenit mature au fătat și așa s-a majorat efectivul de vaci, oi și porci și tot așa”, a explicat fermierul.

”Am nevoie de un tractor de 100 cai putere…!”

Borza a reușit să își construiască și o mică fabrică pentru producerea brânzei, iar producția o valorifică abonaților sau magazinelor din orașele mari Deva, Simeria sau Orăștie din județul Hunedoara.

”Am abonați care i-au lapte de la mine și de 20 de ani. Ca să vedeți, am familii cărora le-am dat lapte pentru hrana copiilor, iar acei copii au crescut, s-au căsătorit, iar la rândul lor au făcut copii și tot de la mine vin să le dau lapte ca să își hrănească micuții. E minunat când te gândești”, spune fermierul-avocat.

Din păcate, Remus Borza se confruntă cu două probleme foarte dificile de mai multă vreme: nu găsește forță de muncă și nu prea știe cum să își achiziționeze mai multe utilaje agricole noi, pentru a le schimba pe cele vechi.

”E greu să fii fermier, dar și frumos. E greu, în primul rând, că nu găsești oameni pe care să îi angajezi să lucreze în fermă cu animalele. Cu cei cu care lucrez eu le dau zilnic mâncare, băutură și țigări, dimineață la prânz și seara. Pe lângă salariu, le ofer cazare, masă și toate facilitățile. Le ofer tot ceea ce au nevoie.

Anul acesta a fost foarte călduros și foarte greu din punct de vedere al forței de muncă”, mărturisește omul. Borza are utilaje mai vechi și vrea să le schimbe. În primul rând, are nevoie de un tractor modern până la 100 de cai putere dotat și toate utilaje agricole moderne necesare în fermă: plug, semănătoare, presă de balotat, coase și greblă.

”Sunt atâtea variante de a ajuta un fermier și trebuie să găsim o soluție pentru a putea să achiziționez aceste mașini de care am mare nevoie”, este mesajul fermierului -avocat Remus Borza, din Deva, Hunedoara.

Comentarii

comentarii