Acasă Actualitate Renaște Lacto Bar-ul din Timișoara. Un antropolog culinar timișorean a înregistrat brandul...

Renaște Lacto Bar-ul din Timișoara. Un antropolog culinar timișorean a înregistrat brandul la OSIM

DISTRIBUIȚI

Vă mai amintiți de Lacto Bar? Era un brand apărut pe la sfârșitul anilor 60, mai întâi în București, apoi în mai toate marile orașe. După cum îi spune și numele, principalele produse erau cele pe bază de lactate: lapte, lapte bătut, iaurt sau chefir. Era, de fapt, un alt tip de fast-food, foarte îndrăgit în perioada comunismului, care, la Timișoara, se găsea în centru, în locul în care se află astăzi restaurantul McDonald’s.

Caius Merșa, un antropoolg culinar timișorean a înregistrat brandul la OSIM și vrea să îl readucă în prim-plan: va deschide un Lactobar original în orașul de pe Bega.

Lacto Bar-ul era un fel de autoservire cu produse preparate și ținute în vitrine cu becuri radiante. Avea și preparate pentru mic dejun sau prânz ușor: ouă ochiuri, omletă, crenvurști cu muștar, mămăligă cu brânză și smântână ori orez sau gris cu lapte. Nu lipseau nici produsele de patiserie, totul fiind servit la “varice”, niște mese înalte, fără scaune.

“Lacto Bar-ul nu este un brand românesc. E un brand care ne-a plăcut nouă foarte mult, dar a apărut cu mult timp înainte să ne apucăm noi să facem Lacto Bar prin București, Timișoara și alte orașe mari. Am văzut în Australia, am văzut în Anglia, la început de secol XX, sunt acele Milk Bar-uri. Le-am preluat și noi, iar în memoria colectivă a românului este un brand autohton. Pentru mine înseamnă de fapt patiseria românească. Au fost gusturile noastre de atunci și trebuie să le regăsim. Asta caut acum”, a spus Caius Merșa, cel care a adus în România și conceptul de Supa Bar.

Lacto Bar-urile au dispărut după Revoluția din 1989. Au mai fost câteva tentaive de a redeschide afaceri de tip „lactobar”, la Oradea și Cluj, însă ele nu aveau prea multe în comun cu adevăratul concept.

„Când eram înfometați până peste măsură, când îți permiteai să mergi în centru, să mănânci un iaurt, ziceai că era cel mai bun de pe lume. Nu a fost un gust extraordinar. Știm ce vremuri erau atunci. Eram înfometați. La omul flămând îi place orice. Trebuie să aducem gustul de aici, gustul mioritic, ce avem noi aici, pentru că le avem”, a mai declarat Caius Merșa.

Caius Merșa dorește ca noul Lacto Bar să fie deschis până la începutul anului viitor, când la Timișoara sunt așteptați să sosească turiști, pentru programele din Capitala Culturală Europeană.

“Ceea ce aș vrea eu să fac din Lacto Bar este acea patiserie românească, dar țin foarte mult, pentru că am adorat, este să servim lactatele la sticlă. Și dacă este vărsat, îl aduc în carton, în pungă, dar aș vrea să-l pun și să-l vând în sticlă. La fel, iaurtul, sana și lapte bătut să fie în borcan de sticlă. Sunt niște embleme ale gustului care mi-au rămas în cap și care sigur vor veni înapoi”, a mai spus

Merșa, unul din cei care a pus pe picioare și clubul Darc din Timișoara, în 1999.

Caius Merşa este absolvent al Facultăţii de Arte din Timişoara, iar în prezent face și cercetare culinară la un centru de antropologie din cadrul Universităţii de Vest.

Comentarii

comentarii