Acasă Administraţie Reprezentanții instituțiilor din Timiș caută soluții la problema migranților din Timișoara

Reprezentanții instituțiilor din Timiș caută soluții la problema migranților din Timișoara

600
DISTRIBUIȚI

La sediul Primăriei Timișoara a avut loc, miercuri, o întâlnire la care au participat reprezentanții mai multor instituții din oraș și din județ, care au atribuții și s-ar putea implica în problema migranților care apar tot mai des pe străzile din Timișoara.

Cristian Moș, vicepreședintele Consilului Județean Timiș, a reprezentat județul la discuții și a prezentat o serie de informații despre aceasta.

”În această dimineață am participat la ședința de lucru inițiată de primarul Timișoarei, pe tema situației actuale a migranților. Dominic Fritz (n.r. primarul Timișoarei) a punctat foarte bine faptul că este nevoie să găsim un echilibru între a respecta drepturile omului și ale refugiaților, dar totodată trebuie să avem grijă să nu devenim un magnet pentru migranți – pentru că în momentul de față capacitatea reală de gestionare a situației de către Timișoara și județul Timiș este una limitată.

Adevărul este că avem nevoie și de expertiză, susținere financiară și claritate în legislația de la nivel central”, a anunțat Moș.

Discuțiile au fost utile, remarcă Moș, care spune că va trebui să se acționeze în mod unitar pentru limitarea efectelor acestei probleme.

”Am apreciat această masă rotundă și faptul că toate instituțiile implicate au căutat soluții reale, aplicate. Nu este momentul să pasăm responsabilitatea de la unii la ceilalți, ci trebuie să acționăm unitar, conform unei strategii eficiente de gestionare a situației”, a mai spus vicepreședintele CJ Timiș.

Alături de autoritățile care sunt implicate, legal, în problema găzduirii migranților, și CJT oferă mai multe locuri pentru cazare, ar putea oferi mai multe clădiri, dar acestea ar trebui amenajate conform cerințelor sanitare actuale.

”Consiliul Județean Timiș pune în acest moment la dispoziție un număr de 44 de locuri de cazare pentru migranți, într-o clădire din Timișoara. Din păcate, momentan, deși am avea clădiri în județul Timiș care s-ar preta pentru cazarea migranților, este nevoie de amenajarea lor conform normelor de siguranță sanitară aflate în vigoare.

Suntem conștienți că România este o țară de tranzit pentru migranți și vrem să ne asigurăm că putem să oferim condiții optime pentru ca aceste persoane, care sunt nevoite să renunțe la viața din țările natale și care trec prin foarte multe greutăți în căutarea unei vieți decente, să aibă o experiență pozitivă. În același timp trebuie să ne asigurăm că procedurile sunt respectate. Atât migranții, cât și comunitatea locală trebuie să fie în siguranță”, a mai anunțat Moș.

Trebuie spus că Primăria Timișoara nu a oferit, deocamdată, niciun fel de informații despre această îmtâlnire.

 

Comentarii

comentarii