Acasă Politica Republica procurorilor atacă la baionetă toate puterile statului

Republica procurorilor atacă la baionetă toate puterile statului

DISTRIBUIȚI

Marți, trei ceasuri rele. În 29 august 2017 s-au consumat cele mai rușinoase momente din istoria recentă a Parlamentuui și Guvernului Românei. Și a fost ziua de glorie a republicii procurorilor. Atacul declanșat de Augustin Lazăr pe toate planurile a fost năucitor. Și îndreptat simultan împotriva celor trei puteri ale statului. Cum se vor ridica de la podea, dacă se vor mai ridica, reprezentanții puterii legislative, ai puterii executive și ai magistraților?

Augustin Lazăr refuză să pună la dispoziția Parlamentului informațiile obținute în urma anchetei simulate având ca temă Noaptea Generalilor. Deși ancheta a fost finalizată. Iar cazul clasat. Același Augustin Lazăr atacă propunerile legislative ale Ministrului Justiției, înainte chiar să le vadă, și le desființează în totalitate. În plus, vorbește explicit despre o atribuție încă necunoscut a DNA și anume anchetarea judecătorilor. Trei puteri constituționale ale statului culcate la pământ dintr-o sigură lovitură. De către o instituție, cea a procurorilor, care, conform Legii Fundamentale, nu reprezintă în niciun fel vreuna dintre puterile fundamentale ale statului de drept.

Prima reacție, extrem de clară, lipsită de orice echivoc, a venit din partea judecătorilor, reprezentați cu cinste, cu curaj și cu profesionalism de către președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România Dana Gîrbovan. Aceasta s-a arătat surprinsă de atitudinea procurorului general și de-a dreptul uluită la aflarea informației comunicate de acesta, cum că DNA are printre atribuțiile sale sarcina de a-i ancheta pe judecători.

Trezit din pumni, miercuri dimineață, a avut o reacție tardivă și Ministrul Justiției, Tudorel Toader. Acesta s-a arătat surprins de poziția procurorului vizavi de inițiativele legislative pe care urmează să le întreprindă. Tudorel Toader, pe drept cuvânt, a precizat că, după știința sa, nu există un Parlament tricameral din care să facă parte și procurorii. În consecință, aceștia, nu sunt chemați să dezbată proiecte de legi ci doar să le aplice. Cu atât mai mult, ei nu se pot opune unor atari proiecte. Intervenția lor în forță încalcă cele mai elementare norme democratice.

Oare? Dacă ar fi să ne luăm după o altă intervenție, la fel de scandaloasă, am putea să ne imaginăm că procurorii au dreptate. Iar republica lor este cu adevarat suverană. Și asta pentru că tot marți după-amiază a intervenit în forță ambasadorul pe cale de retragere al Satelor Unite în România. Acesta, în numele parteneriatului stategic, a avertizat instituțiile statului român că, prin aplicarea proiectelor de lege preconizate de Ministrul Justiției, independența acestei puteri în stat este pusă sub semnul întrebării iar lupta anticorupție ar putea fi compromisă. Și când te gândești că Excelența Sa, domnul Klemm s-a aruncat cu capul înainte pentru că, oficial cel puțin, nu exista marți depus nici la guvern nici la Parlament nici la CSM și cu atât mai puțin la Ambasada SUA vreun proiect de lege dintre cele preconizate.

Din mai multe puncte de vedere, avem de-a face cu un joc de-a baba oarba. Cu alte cuvinte, toată lumea aleargă după o minge care încă nu a fost pusă în joc. Nu este însă cazul să ne amuzăm. Dacă și de această dată republica procurorilor va avea câștig de cauză, cele trei puteri în stat, cele constituționale, urmează să capituleze pentru o lungă perioadă de timp

în fața unei instituții care nu reprezintă, în mod evident, niciuna dintre puterile democratice ale statului. Parlamentarii pot pleca liniștiți acasă. Și oficial. Nu pe șest, așa cum au făcut-o până acum. Guvernanții nu mai trebuie să legifereze prin delegare. În locul lor vor legifera procurorii. Iar judecătorii nu vor mai avea altceva de făcut decât să se predea. Pentru că, nu-i așa, rostul DNA este să-i ancheteze pe judecători.

Un adevăr cât se poate de simplu, aș putea să spun de școală elementară, și anume că procurorii într-un stat de drept nu participă sub nicio formă la elaborarea actelor normative și nici nu au dreptul să se pronunțe asupra proiectelor de legi a fost în această tristă săptămână cu totul și cu totul răsturnat în mod brutal, ostentativ și, culmea, cu girul ambasadorului Statelor Unite la București. O adevărată rușine pentru tot ceea ce înseamnă statul de drept. În același timp, un triumf al procurorilor.

 

Comentarii

comentarii