Acasă Cultura Reputatul sculptor postmodernist, Virgilius Moldovan, propune „Baroque Urban: Opening…” , la...

Reputatul sculptor postmodernist, Virgilius Moldovan, propune „Baroque Urban: Opening…” , la Muzeul de Artă din Timişoara

1290
DISTRIBUIȚI

Fotografie de la expoArtistul de origine română, cu succes pe mapamond,  jonglează cu postura de Heilender acrobatic.
Născut la Braşov, sculptorul trăieşte şi lucrează la Viena. Este absolvent al Universităţii din Cluj-Napoca, promoţia 1979. În anul 1976 s-a stabilit în Austria, la Viena, unde s-a consacrat în lumea internaţională a sculptorilor.  În doar câţiva ani, a devenit unul dintre cei mai apreciaţi artişti plastici postmodernişti. Are, până în ziua de azi, un număr impresionant de expoziţii:  15 personale în Austria, Germania şi 17 de grup în oraşe din Austria,  Cehia, România (Craiova, Cluj Napoca), precum şi la Rotterdam. A participat, de asemenea, la multe manifestări europene de artă  din Amsterdam, Florenţa, dar şi din China şi USA.  De menţionat: Bienala de la Firenze din 1999, Festivalul de Artă din Beijing, Peikin în 2007,  Expoziţia de grup  Human all to human, din 2014, de la Rotterdam şi  Expoziţia de la Muzeul de Artă de la Cluj din 2016.
Nonconformistul artist are lucrări care fascinează prin supradimensionare, transfigurare şi extreme la care provoacă, încălcând, deseori, normele frumosului. Eroticul ca dimensiune a grotescului, ipostazele cameleonice, dar şi pamfletare, precum  Adolf Hitler, sunt reprezentative pentru stilul autorului. Mitologia se regăseşte în multe din scenele artistului,  în roluri şi ipostaze. Lucrările lui preponderent în gips, silikon, bronz, tatonează zona nudului, a eului, printr-o recontextualizare specifică postmodernismului influenţat de curentul occidental. Virgilius Moldovan caută, însă, noi variante ale sensului.  Cele mai multe cronici comentează lucrările simplă printr-o redare realistă a unui anumit tip de corp ca un etalon al urâtului. Dar, dincolo de aparenţe, privitorul trebuie să-l asculte pe artist, să-l cunoască şi să se regăsească. Din 21 iulie până în 31 iulie ac., la Muzeul de Artă din Timişoara.
 Vernisajul expoziţiei „MEATING Virgilius Moldovan” va avea loc vineri, la ora 18:30. Iubitorii de artă, dar nu numai, sunt invitaţi la un univers în care au posibilitatea să devină  creatori. Participanţii vor descoperi o serie de surprize pe tot parsursul serii de deschidere a expoziţiei.Organizatorii evenimentului artistic sunt: Asociaţia Festivalul Baroc, Muzeul de Artă din Timişoara şi Meta Gallery. Proiectul este sprijinit de Primăria Timişoara, Casa de Cultură a Municipiului şi Consiliul Judeţean Timiş, în parteneriat cu: Fundaţia Herczeg, Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană, Direcţia pentru Cultură Timiş, Flex, Riello UPS, Institutul Francez Timişoara, Universitatea de Vest, Casa Studenţilor,  Moritz Eis şi In-tuition.ro.

Comentarii

comentarii