Acasă Actualitate Restaurantele, cinematografele, agențiile de jocuri de noroc și piețele din Timișoara și...

Restaurantele, cinematografele, agențiile de jocuri de noroc și piețele din Timișoara și alte 26 de localități, închise timp de 14 zile. Masca devine obligatorie în toate spațiile deschise din județul Timiș

DISTRIBUIȚI

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș a dat, pe 12 octombrie, o nouă hotărâre, după ce la nivelul județului Timiș a fost trecut pragul de 1,5 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile. Principala modificare adusă de noua HCSJU este obligativitatea purtării măștii în toate spațiile publice, închise sau deschise, din tot județul, în intervalul orar 6.00 – 24.00, începând de marți.

Suplimentar, pentru 14 zile, în localitățile care au depășit același prag, se vor închide restaurantele, barurile și cafenele, în interior. Tot aici, tot pentru 14 zile, se vor închide toate piețele, cu excepția celor agroalimentare, agențiile de jocuri de noroc, cinematografele și alte instituții de spectacole. Mai mult, nici măcar în aer liber nu vor putea fi organizate concerte sau evenimente cu public.

În acest moment, 27 de localități din Timiș depășesc pragul ratei de infectare la 14 zile (1,5 cazuri/1.000 de locuitori): Buziaș – 2,86, Făget – 1,84, Sânnicolau Mare – 2,34, Belinț 1,63, Dudeștii Noi- 3,78, Dudeștii Vechi – 1,6, Dumbrăvița – 2,18, Găvojdia – 2,44, Ghiroda – 2,15, Ghizela – 1,74, Giroc – 2,28, Moșnița Nouă- 2,21, Șag – 1,69, Saravale – 2,34, Teremia Mare – 1,70, Valcani 1,57. Timișoara – 1,91, Cenei – 1,63, Coșteiu – 1,8,  Foeni – 5,74, Iecea Mare – 2,21, Jamu Mare – 1,66, Jebel – 3,26, Pesac – 2,97,  Pișchia- 1,56, Sânandrei – 1,86, Secaș 2,87.

În cazul ședinței din 12 octombrie, s-a vorbit inclusiv despre posibilitatea carantinării localităților care depășesc o rată de infectare de 3 cazuri/1.000 de locuitori: Dudeștii Noi – 3,78, Foeni – 5,74, Giroc – 3,01 și Jebel – 3,26. Conform analizei făcute de Direcția de Sănătate Publică Timiș, referitor la aceste localități, a reieșit că, până în prezent, nu sunt întrunite condițiile pentru carantinarea lor.

Hotărârea CJSU:

„Art. 1. (1) Pe întreg teritoriul județului Timiș se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, pe toată perioada stării de alertă, în spațiile publice deschise, astfel încât să acopere nasul și gura, respectiv: pe o rază de 100 m în jurul unităților de învățământ, în piețe comerciale, târguri, oboare, piețe de vechituri, piețe agroalimentare, zone de așteptare, cozi formate la intrarea în diverse instituții și societăți comerciale, stații de transport public, peronul gărilor, autogări, aeroport, în punctele de trecere a frontierei, exteriorul obiectivelor turistice, grădini de vară, festivaluri publice și private, evenimente culturale publice și private și manifestări publice, ceremonii religioase, slujbe și rugăciuni colective, în zonele de promenadă aglomerate incluzând centrele pietonale ale localităților și falezele (malurile râurilor) din interiorul localităților, parcările și zonele de agrement adiacente centrelor comerciale și mall-uri, în intervalul orar 6,00 – 24,00.  Obligativitatea se instituie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.

(2) Se instituie în sarcina administratorilor/proprietarilor de spații publice deschise prevăzute la alin 1. afișarea la loc vizibil  a informațiilor privind obligativitatea purtării măștii de protecție în aceste spații.

Art.2. (1) În unitățile administrativ teritoriale unde a fost depășit pragul de 1,5/1000 de locuitori, începând cu data prezentei, pe o perioadă de 14 zile, se suspendă activitățile cu publicul în interiorul clădirilor a tuturor operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, operatori de tipul restaurantelor, săli de evenimente, cafenelelor. Restaurantele pot funcționa în regim take away (la pachet) și livrare la domiciliu

(2)  Se exceptează de la prevederile alin. (1) activitatea restaurantelor și cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare pentru clienții cazați în aceste unități (3) Se suspendă activitatea barurilor, cluburilor și discotecilor din interiorul clădirilor.

Art.3. În unitățile administrativ teritoriale unde a fost depășit pragul de 1,5/1000 de locuitori se suspendă pe o perioadă de 14 zile activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc inclusiv cazinouri cu excepția agențiilor de pariuri și loto unde se eliberează bilet, cu respectarea regulilor de distanțare și a măsurilor de siguranță sanitară.

Art. 4.  Se suspendă pe o perioadă de 14 zile activitatea din piețele comerciale (cu excepția piețelor agroalimentare) târguri și oboare în unitățile administrativ teritoriale unde a fost depășit pragul de 1,5/1000 de locuitori.

Art. 5.  Se suspendă activitatea cinematografelor, activitatea cu publicul a instituțiilor de spectacole, precum și organizarea de concerte  și evenimente culturale în aer liber pentru o perioadă de 14 zile în unitățile administrativ teritoriale unde a fost depășit pragul de 1,5/1000 de locuitori.

Art.6. (1) Se instituie în sarcina autorităților și instituțiilor competente aplicarea măsurilor necesare pentru intensificarea acțiunilor de control în toate spațiile publice deschise prevăzute la art.1 alin 1.

(2) Respectarea aplicării măsurilor adoptate se va urmări de către structurile Ministerului Afacerilor Interne, Poliția Locală, Direcția de Sănătate Publică a județului Timiș, Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș, Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier  și celelalte instituții cu atribuții de control, conform competențelor legale.

Art. 7. În funcție de situația epidemiologică existentă la nivelul unităților administrativ teritoriale, Comitetele Locale pentru Situații de Urgență  pot institui orice altă măsură suplimentară de siguranță, cu avizul Direcției de Sănătate Publică Timiș și cu respectarea normelor legale în vigoare”.

Comentarii

comentarii