Acasă Actualitate Restaurarea monumentului de pe locul unde s-a dat ultima bătălie între austrieci...

Restaurarea monumentului de pe locul unde s-a dat ultima bătălie între austrieci şi revoluţionarii maghiari

DISTRIBUIȚI

Asociația “Losonczi Istvan” din Timișoara a restaurat monumentul ridicat în câmp, nu departe de Dudeștii Noi, ridicat în anul 1905. 

Obeliscul a rezistat intemperiilor, schimbărilor mai multor regimuri şi „atacurilor” tractoarelor, dar de abia s-a mai putut citi înscrisul de pe el.

Monumentul amintește de ultima mare bătălie a Revoluţiei Maghiare din 1848-1849.

Armatele revoluţionare maghiare au asediat cetatea Timișoarei din toate părţile, timp de patru luni şi garnizoana austriacă urma să cedeze. 

Administrația de la Viena a trimis însă ajutoare. În 9 august 1849, trupele conduse de generalul Haynau au învins armata maghiară condusă de generalul Bem, la hotarele localităţii Dudeştii Noi.

Obeliscul aminteşte şi de memoria celor 54 de husari care şi-au pierdut viaţa în bătălie. 

“În 25 septembrie 1905 s-a ridicat acest obelisc de către localnicii din Dudeştii Noi. A fost sculptat de către Kafer Gyorgy din Timişoara, în marmură de Carrara. Au trecut vremurile, iar acest loc a fost uitat de lume. Ne bucurăm însă că monumentul există”, a spus Erdei Lajos, președintele Asociației “Losonczi Istvan”.

 Pe obelisc se află un text scris în limbile maghiară şi germană. Iată cum sună traducerea în limba română: „În memoria celor care au luptat pentru libertatea în 1848-49. Aici se află înmormântaţi 54 de eroi fără nume, care în 9 august 1849, au căzut pentru patria lor. Memoria eroilor a fost păstrată de locuitorii din Dudeştii Noi (n.r. care s-a numit Ujbesenyo), în anul 1905”.

Pentru evenimentelor de comemorare din acest an, organizaţia “Losonczi Istvan” a depus eforturi pentru restaurarea monumentului din câmp. Ieri, 9 august, cu ocazia celor 173 de ani de la “Bătălia pentru Timișoara”, au fost depuse coroane. 

Comentarii

comentarii