Acasă Eveniment Restul… e subvenţie…

Restul… e subvenţie…

DISTRIBUIȚI

Un subiect fierbinte, în aceste zile, îl reprezintă retragerea subvenţiilor de la guvern pentru căldură. Curând, toţi vor trebui să plătească preţul real al gigacaloriei. Timişoara a făcut ptimii paşi spre preţul real, prin mărirea preţului gigacaloriei, iar populaţia simte şi va continua să simtă acest lucru. Preţul este, de multe ori, prea mare pentru buzunarul celor care trăiesc în oraşul de pe Bega şi nu de puţine ori oamenii îşi dau ultimul ban pentru căldura din calorifere. 325,82 lei este preţul gigacaloriei la Timişoara. 252,17 lei este preţul de facturare valabil acum. Restul e subvenţie… Primăria va trebui să bugeteze ce nu mai dă guvernul
Dar ce te faci dacă statul opreşete robinetul cu subvenţii? Prim-ministrul Emil Boc declara, luni, că cei care au venitul de până la 850 de lei vor primi în continuare subvenţie… “Pentru anul 2011, am solicitat subvenţii la aceste preţuri de la bugetul local – 23,5 milioane de lei, bugetul de stat – 29,6 milioane de lei – solicitări pentru anul 2011. Până în prezent, de la bugetul local am primit 18 milioane de lei, 10,1 milioane de lei de la bugetul de stat. Dacă bugetul de stat nu mai are de gând să dea diferenţa – 19,1 milioane de lei – cade în sarcina primăriei să suplimenteze bugetul local cu aceste sume. 25 de milioane de lei, care trebuie să le mai bugeteze primăria, până la sfârşitul anului, ca să bugeteze şi ceea ce guvernul nu va mai da. Am avut o discuţie cu domnul primar, vineri, urmând să se decidă printr-o hotărâre de consiliu local cum va putea să se suplimenteze bugetul, în aşa fel încât să acopere cât mai mult din sumă”, spune Aurel Matei, directorul Colterm.

Coltermul are mai mult de luat de la datornici decât de dat
“Încă mai avem de încasat subvenţii restante – 104 milioane de lei. Bugetul de stat – 58,2 milioane lei, bugetul local 45,8 milioane lei. Perioada 2007-2011 – 30.04. Pentru aceste diferenţe de subvenţii am fost obligaţi să luăm credite. Un credit de 22 milioane de lei, în 2009, altul de 5 milioane , iar în 2010 am luat un credit de 50 de milioane de lei – pentru a acoperi aceste subvenţii neîncasate şi pentru a ne desfăşura activitatea. Din păcate, toate aceste credite sunt purtătoare de dobânzi. Am finalizat anul cu pierdere din cauza cheltuielilor financiare”, spune Aurel Matei, care a menţionat că societatea pe care o conduce are mai mult de luat de la datornici decât de dat bani acolo unde datorează. În plus, sunt foarte multe şcoli, licee, grădiniţe care nu şi-au plătit facturile la energia termică, din luna ianuarie, după cum spune şeful de la Colterm. Au de luat peste 7 milioane de lei numai din datoriile pe care le au aceste instituţii de învăţământ. Aurel Matei apelează la aceeaşi sursă la care a mai apelat… “Probabil, ne vom descurca, luând din nou credite de la bănci…”.

 

Comentarii

comentarii