Acasă Actualitate Retim atenționează: “Nu mai abandonați deșeurile în locuri nepermise. Amenzi până la...

Retim atenționează: “Nu mai abandonați deșeurile în locuri nepermise. Amenzi până la 70.000 de lei!”

DISTRIBUIȚI

Cu nesimțirea unor (ne)timișoreni este extrem de greu de luptat, mai ales când se adaugă lipsa de civilizație și dorința de a sfida ordinea tradiționala bănățeană, fără să le pese acestor indivizi că riscă amenzi până la 20.000 de lei, pentru persoane fizice, și 70.000 pentru persoane juridice!

Se pare că, in zona Tipografilor, se practică zi de zi sfidarea regulilor și a ordinii comunității, fiindcă cetățenii din cartier se plâng permanent că unii locatari, ei susțin că chiriașii, abandonează deșeuri de toate felurile și mărimile la marginea străzii și pe spațiu verde, inclusiv lângă clopotele destinate stragerii deșeurilor de sticlă (foto sâmbătă 23 iulie).

De ce nu trebuie abandonate deșeurile oriunde ?

Retim atenționează că, așa cum arată OUG 92/2021, abandonul și eliminarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate în acest scop este interzisă și constituie o contravenție și se sancționează cu amenzi de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele fizice şi de la 50.000 lei la 70.000 lei, pentru persoanele juridice.

Este prevăzută și o sancțiune complementară, în cazul săvârșirii faptei de abandonare a deșeurilor, aceasta constând în obligarea contravenientului să ridice deșeurile abandonate, să curețe terenul și să elimine deșeurile prin societăți specializate autorizate, suportând toate costurile pentru aceste activități.

Pentru a preveni abandonul deșeurilor și sancționarea cetățenilor, Primăria Municipiului Timișoara împreună cu RETIM Ecologic SA au deschis patru puncte de colectare gratuită a deșeurilor vegetale, voluminoase de uz casnic si deșeuri rezultate din construcții și demolări.

Începând cu luna ianuarie 2022, deșeurile din polistiren și carton provenite din ambalaje ale unor obiecte voluminoase sau electrocasnice pot fi predate gratuit la centrele Retim.

În conformitate cu prevederile HCL 405 din 19.07.2019 de aprobare a Planului de prevenire și măsuri privind evitarea și reducerea cantităților de deșeuri abandonate pe domeniul public de pe raza Municipiului Timișoara, cantitățile preluate în mod gratuit în aceste patru centre sunt:
• Deșeuri vegetale: 3 mc/persoană /lună
• Deșeuri voluminoase de uz casnic: 5 mc/ persoană/lună
• Deșeuri rezultate din construcții și demolări: 1 mc/persoană/lună

Adresele și orarele obișnuite punctelor de colectare : 

  1. Calea Torontalului, nr. 94 ( L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00 )
  2. Calea Moșniței, nr. 2-4 ( L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00 )
  3. Str. A Imbroane, nr. 70 ( L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00 )
  4. Calea Chișodei, Str. Mile Cărpenișan, nr 3 ( L-V: 9:00-17:00, S: 8:00-16:00 )

Câteva reguli de funcționare ale acestor centre sunt:

1. Pentru a putea fi depuse la centre, crengile trebuie să fie tăiate la o dimensiune nu mai mare de 50 cm şi legate în mănunchi, iar frunzele şi iarba trebuie să fie depozitate în saci. 

2. Deşeurile voluminoase de uz casnic precum piesele de mobilier trebuie demontate sau dezasamblate.

3. Deşeurile din construcții provenite din locuinţe, generate de activităţi de reamenajare şi reabilitare interioară sau exterioară a acestora, care sunt acceptate : amestecuri de beton, cărămizi, țigle și obiecte sanitare ceramice. Acestea trebuie depozitate în saci rezistenţi precum cei de rafie. Deșeurile din construcții care se pot depune exclud cele precum polistiren, poliuretan, vată minerală şi bazaltică. Sacii care vor conține deșeurilor menționate anterior nu vor fi primiți de centre.

4. Deșeurile de polistiren provenite de la ambalaje trebuie să fie curate, uscate, nefărâmițate și aduse în saci transparenți . În cazul în care se vor prezenta deșeuri murdare sau umede, acestea pot fi refuzate la preluare.

5. Cartonul provenit de la ambalaje trebuie să fie curat, uscat, pliat, turtit sau strivit pentru a ocupa un volum cât mai mic. În cazul în care se vor prezenta deșeuri murdare sau umede, acestea pot fi refuzate la preluare.

6. Pentru depunerea deșeurilor este necesară prezentarea unui document de identitate în vederea verificării cantităților maxime lunare permise. 

Comentarii

comentarii