Acasă Actualitate Retim avertizează, poliția amendează, gunoaiele reapar. Cetățenii vor camere de supraveghere

Retim avertizează, poliția amendează, gunoaiele reapar. Cetățenii vor camere de supraveghere

DISTRIBUIȚI

Cartierul Tipografilor este recunoscut ca unul dintre cele mai civilizate și curate din Timișoara, cu cetățeni respectuoși față de mediu și semeni, față de regulile comunității și față de autorități.

Totuși, în ultimii ani, situația pare a se deteriora iremediabil. Aproape zilnic, sunt abandonate deșeuri pe stradă și, de obicei, cu cel mai mare tupeu, pe spațiul verde. E o situație cu care cetățenii cartierului nu o mai întâlniseră înainte, fiindcă nimeni nu își permitea să arunce gunoaiele decât acolo unde le este locul: la pubelele bine stabilite de Retim, în apropierea condominiilor.

Nimic nu îi oprește pe blocatarii certați cu civilizația și cu bunul simț să arunce mizeriile lor unde apucă, formând rampe clandestine de gunoi în parc sau chiar în jurul clopotelor destinate deșeurilor de sticlă (foto, marți 30 august, pe strada Aurel Popovici).

De-a lungul timpului, au fost desfășurate numeroase campanii de educație în presa scrisă, polițiștii locali au dat zeci de amenzi celor care i-au prins asupra faptului, iar angajații Retim au ridicat întotdeauna deșeurile.

De ce se întâmplă toate astea iar nesimțiții continuă să murdărească frumosul cartier timișorean?

Doamna Costina, o locatară, ne-a explicat: ”Vă zic eu de ce cartierul nostru este tot mai murdar din zi în zi! Asta nu s-a întâmplat înainte, dar totul s-a schimbat și nu mai știm ce să facem. Vă zic de ce zilnic vedem gunoaie peste tot! Aici s-au aciuat tot mai mulți cetățeni străini din Orientul Mijlociu, sunt în gazdă. Nu numai de acolo, ci și din alte zone ale țării noastre, din Oltenia sau Moldova, inclusiv din Ardeal. Ei sunt cauza mizeriei din cartier.

De ce spun asta? Pe oamenii aceștia nu îi interesează cartierul nostru, străzile, spațiile verzi din jurul blocurilor. Pe ei nu îi interesează, înțelegeți! Consideră că nu sunt ale lor. Am înțeles, nu sunt ale lor, dar nici ale noastre, numai că noi le respectăm, nu ne batem joc să abandonăm murdăriile acolo. Și atunci, dacă pe ei nu îi interesează și consideră că nu sunt ale lor, aruncă gunoaiele din casă afară, la marginea străzilor și pe verdeață, înțelegeți, domnule, de ce s-a schimbat situația la noi, în frumosul și liniștitul cartier Tipografilor? Retim intervine, curăță mizeria, iar a doua zi e la loc. Oamenii necivilizați aruncă iarăși.”

Una dintre rampele clasice ilegale se află pe strada Vasile Lucaci, la colțul blocului B5, intersecție cu str. Aurel Popovici, un punct ce pare un loc blestemat, în concepția timișorenilor din cartier!

Acolo, cetățenii care stau prost cu educația și cu civilizația țin cu toată hotărârea să mențină în viață o groapă clandestină de gunoi.

Din acel loc, din zona Tipografilor, Retim ridică gunoiul cel puțin o dată pe săptămână. Retim și polițiștii locali au în vizor de mulți ani situația din zonă și i-au amendat pe cei prinși în timp ce abandonează deșeurile, dar nu pot sta permanet acolo, la pândă.

Ce e de făcut?

Cetățenii din cartier au propus de mai multă vreme că singura soluție pentru descurajarea cetățenilor necivilizați din zonă pentru a nu mai forma rampe clandestine de gunoi este ca Poliția Locală Timișoara să monteze camere de filmat și să și informeze oamenii despre această operațiune.

Poliția Locală Timișoara susține că, dacă vor să fie montate aceste camere de luat vederi, cetățenii trebuie să facă cerere la Biroul Salubrizare din cadrul Primăriei Timișoara.

Poliția Locală atrage atenția încă o dată cetățenilor să nu arunce sau să depoziteze deșeuri pe domeniul public pentru a nu risca amenzi drastice.

Poliția Locală atenționează că, potrivit Legii nr. 211 din 2011, modificată prin Legea nr. 188 din 2019, sancțiunile pentru cei care abandonează deșeuri pe domeniul public sunt între 3.000 și 6.000 de lei, cu dispunerea ridicării acestora.

În cazul în care contravenientul nu respectă măsura complementară de a igieniza locul în termenul stabilit și de a preda deșeurile către un operator specializat, acesta poate fi sancționat cu amendă de la 7.500 la 15.000 lei, conform OUG 195/2005 privind protecția mediului.

Comentarii

comentarii