Acasă Actualitate Retim e operatorul deponeului de la Ghizela

Retim e operatorul deponeului de la Ghizela

DISTRIBUIȚI

deponeuÎn sfârşit, deponeul de la Ghizela are un operator care nu mai e provizoriu. Până acum, deoarece operatorul deponeului nu a fost desemnat, acolo a operat Salprest – societatea de salubritate din Lugoj, care a reuţit să pună deponeul în mare parte pe picioare. Acum, însă, Retimul este cel care va opera pe amplasamentul deponeului ecologic de la Ghizela.

„Preluarea deponeului de la Ghizela s-a semnat zilele trecute. A preluat Retimul, începem să intrăm în normal. V-aş ruga să transmiteţi către primari, în teritoriu, că totul a intrat în normal la Ghizela”, a spus Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, în şedinţa de plen desfăşurată miercuri.

În mai, au intrat pe poarta deponeului 13.000 de tone de deşeuri

Dacă la început cantitatea de gunoi ce intra pe porţile dponeului era relativ redusă, acum a crescut serios. Deponeul e proiectat pentru 14.000 de tone de deşeuri lunar, iar pe anul 2012 a fost o medie de 3.500-4.000 de tone lunar, ceea ce a însemnat o nefuncţionalitate a deponeului, din punct de vedere al materiei prime. În februarie – martie s-a ajuns undeva la 8.000 de tone, s-a dublat cantitatea faţă de anul 2012, iar în mai 13.000 de tone. Deja s-au demarat lucrările pentru închiderea celor şase gropi neconforme din judeţul Timiş. Prin urmare, operatorii care duc la aceste gropi vor trebui să ducă gunoiul la Ghizela, respectiv la staţiile de transfer de pe teritorul judeţului, ce vor fi funcţionale în două luni.

Dobra: “Toată lumea trebuie să depoziteze deşeurile la deponeul de la Ghizela”

Staţiile de transfer şi de colectare sunt în lucru, iar în două luni vor fi finalizate, urmând ca apoi să se demareze licitaţia pentru operatorii din aceste staţii. Se va face licitaţie pentru fiecare staţie în parte, în ceea ce priveşte operatorul. „Fac un apel către toţi primarii să înţeleagă necesitatea acestui sistem. Chiar dacă este costisitor, putem fi un exemplu la nivel de ţară din punct de vedere al curăţeniei. Toată lumea trebuie să depoziteze deşeurile la deponeul de la Ghizela”, a spus vicepreşedintele CJ Timiş, Călin Dobra. În Timiş se vor face o staţie de transfer şi trei centre de colectare – unde se vor depozita deşeurile de la cetăţeni şi se vor transporta la Ghizela. Centre de colectare vor fi la Făget, Deta, Jimbolia şi staţie de transfer la Timişoara. A fost împărţit judeţul în cinci zone, din punct de vedere al acestui sistem de colectare a deşeurilor. Cea de-a cincea zonă, unde nu se mai construieşte staţie de colectare, este arondată la Ghizela.

.

 

Comentarii

comentarii