Acasă Politica Retrocedare cu… clarificări

Retrocedare cu… clarificări

DISTRIBUIȚI

Mircea Bacala“Am semnat hotărârea de validare a suprafeţei de teren, însă Direcţia Silvică ne dă în judecată, înseamnă că a blocat procedura de punere în posesie”, spune prefectul de Timiş Mircea Băcală

Tot mai mulţi îşi vor pământurile, imobilele şi pădurile înapoi. E vorba de cele care au fost confiscate pe vremea comuniştilor. Din 1991, comisia judeţeană de fond funciar a validat către proprietari 18.570 hectare de pădure, din câte spune prefectul de Timiş Mircea Băcală. Totuşi, există o problemă în zona Nădrag, unde o asociaţie a cerut pădurea înapoi dar… încă nu i s-a dat, deşi demersurile asociaţiei durează de ceva timp. Toate aceste hotărâri se iau în cadrul comisiei judeţene de fond funciar, care discută fiecare solicitare în parte.

11.000 de hectare de pădure
“Zona Nădrag e una forestieră. Aşa cum agricultorii şi-au făcut asociaţii, şi proprietarii de păduri s-au constituit într-o asociaţie prin anii 1920 – 1930, pentru a asigura paza şi a face afaceri cu lemnul. Au venit comuniştii, le-au confiscat tot. Până la ora actuală, aceste suprafeţe sunt în posesia Direcţiei Silvice. Unul din membrii comisiei judeţene e din partea Direcţiei Silvice. Moştenitorii lor au dovedit că sunt continuatorii acestei asociaţii. 11.000 de hectare de pădure are această asociaţie forestieră, care nu a apucat să intre în proprietate. Au ajuns să-şi dovedească prin instanţă legătura de rudenie cu foştii proprietari. Am semnat hotărârea de validare a suprafeţei de teren, însă Direcţia Silvică ne dă în judecată, înseamnă că a blocat procedura de punere în posesie”, spune prefectul de Timiş Mircea Băcală. Acesta spune că totul s-a întâmplat acum trei săptămâni, când Direcţia Silvică a atacat această hotărâre în instanţă, fapt ce duce automat la nepunerea în posesie până se încheie respectivul proces.

Au cerut 20.000 de euro pe zi de întârziere
“Nu aveau temei legal. Singurii care pot da în judecată sunt persoanele care aveau un drept şi noi nu l-am dat. Au obţinut ca şi termen de judecată ianuarie 2010. Procesul va dura. Asociaţia ne-a somat cu daune până la eliberarea titlului de 20.000 de euro pe zi de întârziere, deşi nu este vina mea. Nu ne-au dat încă în judecată, dar probabil le vom solicita să vină în instanţă cu noi cu Direcţia Silvică. Consider că comisia judeţeană este nevinovată. Consider că şi aceste instituţiii ale statului sunt obliggate să respecte legea, dacă şi eu respect, nu să mă blocheze pe mine în activitate”, spune Mircea Băcală. “Direcţia Silvică este cea care în acest moment defrişează acolo. Asoicaţia mi-a spus că se fac defrişări masive fără acte fără nimic. A ajuns la minister, se verifică. Mă deranjează aceste lucruri fiindcă consider că nu este drept după 80 de ani să nu devii proprietar a ceea ce ai fost o dată”, mai spune prefectul.

“În momentul când situaţia va fi clară, în secunda doi, predăm pădurea”
“E un drept legal al Direcţiei Silvice de a ataca în instanţă. Rolul nostru e de a apăra instituţiile statului. Nu ne opunem dreptului de proprietate. Ne supunem legilor, dar trebuie ca situaţia să fie limpede. Ne trebuie o situaţie clară. E vorba de 11.000 de hectare de pădure. Chiar dacă ar fi vorba de un hectar, trebuie ca situaţia să fie clară. În momentul când situaţia va fi clară, în secunda doi, predăm pădurea”, spune Nicuşor Ţâţu, directorul Direcţiei Silvice.

Comentarii

comentarii